Områdesstyrelsen, möte 18-05-2022

Protokollet är granskat

§ 87 Fullmäktigemotion om utvecklande av bestående vård- och servicerelationer inom Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 lämnades KD Fullmäktigegruppens fullmäktigemotion "Fullmäktigemotion om utvecklande av bestående vård- och servicerelationer inom Vanda och Kervo välfärdsområde". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 28 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Fasta vård- och servicerelationer inom social- och hälsovårdssektorn är ett konkret sätt att göra inbesparingar och säkerställa kvaliteten på tjänsterna. När läkare/socialarbetare/hemvårdsarbetare osv. känner sina klienter har de en tydlig bild av den övergripande situationen.

Inom hemvården och andra socialvårdstjänster måste kontinuiteten säkerställas. Om en äldre person får besök av tiotals olika aktörer under en månad kan vi inte tala om god vård. Fasta vårdrelationer gör det möjligt att följa med förändringar i funktionsförmåga, vilket minskar onödigt lidande och kostnadsökningar orsakade av t.ex. fallolyckor.

Klienterna är också mer benägna att prata öppet om sina besvär och levnadssätt med en bekant läkare än med läkare som ofta byts ut. De följer de råd som de får av en bekant läkare bättre och tar ansvar för sin egen hälsa. Med en bekant läkare går det också att sköta ärenden tryggt per telefon eller via videolänk.

Dessutom värdesätter klienterna en varaktig vård- och servicerelation. Under de senaste årtiondena har dock kontinuiteten på mottagningarna blivit sämre. Klienternas känsla av otrygghet har ökat, vilket skapar ett behov av att göra fler besök. Ansvaret och uppföljningen av vården riskerar att splittras. Vem ansvarar för vården om läkarna byts ut hela tiden?

Av hälsovårdskostnaderna används 80 % till tjänster för personer som har ett stort behov av olika tjänster. Särskilt för dem är en fast vård- och servicerelation oerhört viktig. Detta kan implementeras endera med en områdesansvars-, husläkar- eller familjeläkarmodell. Det är också viktigt att skapa en teammodell för de yrkesgrupper som deltar i vården.  

Vi ledamöter som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar utveckla modeller som bygger på fasta vård- och servicerelationer inom hälso-, sjuk- och socialvården, och att tillräckliga resurser anslås för att utveckla dem."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för hälsovårdstjänster, sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer, sektordirektören för äldreservice samt sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice. Svaret bereds när sektordirektörerna har inlett sitt arbete.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.