Beskrivning
Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 44 lämnade Centerns fullmäktigegrupp fullmäktigemotionen "Höga kvalitetskrav på konkurrensutsättningen av Vanda och Kervo välfärdsområdets måltidsupphandlingar”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 23 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:
"Vi som har undertecknat fullmäktigemotionen föreslår att:
1. Vanda och Kervo välfärdsområde intar en ledande roll i ansvariga livsmedelsupphandlingar.
2. Det i konkurrensutsättningen av välfärdsområdets måltidsupphandlingar ställs höga kvalitetskrav som tar övergripande hållbarhet för hela livsmedelskedjan i beaktande, från jorden till bordet.
3. Välfärdsområdets måltidsupphandlingar följer statsrådets principbeslut om ansvarsfulla måltidsupphandlingar och baserar sig på den nya Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som utarbetats under ledning av jord- och skogsbruksministeriet.
Vanda och Kervo välfärdsområde konkurrensutsätter upphandlingen av välfärdsområdets måltids- och rengöringstjänster under våren 2022 i enlighet med områdesstyrelsens beslut av den 7.4.2022.
Enligt välfärdsområdesstyrelsens beslut är valkriteriet för upphandlingen det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, och det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet är det anbud som har det lägsta jämförelsepriset för den konkurrensutsatta helheten. Det lägsta priset har valts som valkriterium på grund av att välfärdsområdet kommer att sätta upp tillräckligt höga kvalitetskrav i minimikraven, vilket gör det möjligt att vara säker om kvalitetsfaktorerna i upphandlingen. En anbudsgivare som inte binder sig vid kvalitetskraven ska enligt välfärdsområdesstyrelsen uteslutas ur anbudsförfarandet.
Vanda och Kervo välfärdsområdes kvalitetskriterier för måltidsupphandlingarna bör vara sådana, att de följer statsrådets principbeslut om ansvarsfulla måltidsupphandlingar som gjordes hösten 2020. Strategin har utarbetats i samarbete med upphandlare och anbudsgivare inom den offentliga sektorn.
Målet med statsrådets principbeslut är att i offentliga livsmedelsupphandlingar öka andelen råvaror och tjänster som producerats på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Enligt principbeslutet ska man i upphandlingar särskilt se till att man använder inhemska råvaror i mattjänsterna. Målet är att öka andelen närproducerad och ekologisk mat samt fisk i offentliga livsmedelsupphandlingar.
Invånare i Vanda och Kervo, liksom andra finländare, är väldigt måna om matens kvalitet och ursprung när de handlar i affärer eller besöker restauranger.
Matens kvalitet och ursprung är betydelsefulla även när det handlar om välfärdsområdets måltidstjänster. Hållbara offentliga måltidsupphandlingar förbättrar försörjningsberedskapen och Finlands självförsörjningsmål. Det uppskattade värdet för välfärdsområdets måltidstjänster är tämligen betydande, ungefär 4,1 miljoner euro om året.
Enligt statsrådets principbeslut ska offentliga livsmedelsupphandlingar följa principerna om övergripande hållbarhet, såsom goda odlingsmetoder, djurens välbefinnande och livsmedelssäkerhet, vilka bidrar till god kost och hälsa.
Övergripande hållbarhet beaktar matens hela produktionskedja från jorden till bordet.
I praktiken kan till exempel ett kvalitetskriterium för kött vara att det har producerats i enlighet med Finlands lagstiftning, eller ett kriterium för djupfrysta bär vara att de kan användas utan upphettning.
Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som utarbetades under ledning av jord- och skogsbruksministeriet och publicerades i december 2021 ger konkreta råd om hur man kan utveckla måltidstjänsterna så att de är ansvarsfullt producerade, av hög kvalitet och uppfyller de ställda kraven.
Handboken riktar sig till beslutsfattare, anordnare av offentliga mattjänster, upphandlingsansvariga och -utvecklare.
Enligt Centerns fullmäktigegrupp och övriga undertecknare av denna motion finns många goda orsaker till att upphandla ansvarsfullt producerad mat, med särskild betoning på betydelsen av inhemsk mat."
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den till förvaltningsberedningsdirektören för beredning.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.
Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.