Områdesstyrelsen, möte 18-05-2022

Protokollet är granskat

§ 80 Samarbetsavtal mellan välfärdsområden om hur verksamheten ska fortsätta vad gäller utomstående välfärdsområdens kunder vid de Etevas enheter som är belägna inom Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-169

Beskrivning

Beredare av ärendet: beredningschef Tuomo Melin

Samarbetsavtalet mellan välfärdsområdena grundar sig på 57 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (senare verkställighetslagen) (616/2021), där det sägs att:

Verksamheten och personalen vid samkommunerna Vaalijala, Eteva och Eskoo övergår till det välfärdsområde inom vars område den personal som sköter respektive uppgift huvudsakligen arbetar. Om personalen har skött uppgifter även i andra välfärdsområden innan lagen om ordnande av social- och hälsovård träder i kraft, ska välfärdsområdena senast den 31 december 2022 komma överens om hur tjänsterna ska produceras också i dessa andra välfärdsområden.

Vaalijala, Eteva och Eskoo samkommuners fastigheter, hyresavtal för lokaler och andra tillgångar som berättigar till besittning av lokaler övergår till det välfärdsområde inom vars område lokalerna är belägna. Om man i boendeserviceenheter eller i dagcenter- och arbetscenterverksamheten har ordnat tjänster också för invånare i andra välfärdsområden innan lagen om ordnande av social- och hälsovård träder i kraft, är välfärdsområdena skyldiga att senast den 31 maj 2022 avtala om hur verksamheten ska fortsätta.

Avtalen som avses i 1 mom. ska gälla tills välfärdsområdena ingår det samarbetsavtal mellan välfärdsområden som avses i 36 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård.

Målet med avtalet är att säkra att serviceboende, arbets- och dagverksamhet och familjevård för kunder inom Eteva specialomsorgsdistrikt fortsätter efter att välfärdsområdena inrättats. I praktiken innebär detta att tjänsterna för utomstående välfärdsområdens kunder fortsätter och att tillhandahållandet av dessa tjänster inte kan avslutas genom välfärdsområdets ensidiga beslut.

I bilaga 2 visas Etevas boendeserviceplatser och dagverksamhet i Vanda och Kervo välfärdsområde samt Vanda och Kervo välfärdsområdes inköp ur Etevas produktion från andra välfärdsområden. Vanda och Kervo välfärdsområde har 72 boendeserviceplatser, varav 71,3 platser var i användning med en beläggningsgrad på 99 procent. Till andra välfärdsområden såldes 15 boendeserviceplatser och Vanda och Kervo välfärdsområde skaffade 32 platser från andra välfärdsområden inom Eteva. Vanda och Kervo välfärdsområde har 43 platser i dagverksamheten och den beräknade beläggningsgraden är 100 procent. På basis av 2021 års siffror skulle välfärdsområdets totala kostnader för boendeservice och dagverksamhet vara 8,1 miljoner euro.

Vanda och Kervo välfärdsområde kommer att ingå samarbetsavtal med följande välfärdsområden:

  • Östra Nyland

  • Västra Nyland 

  • Mellersta Nyland 

  • Egentliga Tavastland 

  • Päijänne-Tavastland

  • Helsingfors stad

  • Norra Savolax 

  • Södra Savolax

 

Samarbetsavtalet mellan välfärdsområden har uppgjorts i samarbete med Västra Nyland och i samförstånd med övriga välfärdsområden som har verksamhet inom Eteva. I avtalet kommer senare att göras tekniska ändringar särskilt vad gäller prissättning, kontaktuppgifter, faktureringsanvisningar, förfaranden och kunder som omfattas av avtalet.

Värdet av Etevas produktion (år 2021) som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde är 6,24 miljoner euro, varav Vanda och Kervo välfärdsområdes andel är 4,6 miljoner euro. Serviceproduktion (boendeservice, arbets- och dagverksamhet) säljs till andra välfärdsområden för ett värde av 1,65 miljoner euro.

Vanda och Kervo välfärdsområde köper tjänster från andra välfärdsområden ur Etevas produktion för 3,7 miljoner euro, eftersom kunder från Vanda och Kervo välfärdsområde har placerats i enheter i andra välfärdsområden. Andelen för krävande specialtjänster som överförs till HUS är 2,21 miljoner euro. Hit hör psykiatriska enheter, läkartjänster och olika experttjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Dessa upphandlingshelheter utgör sammanlagt 5,9 miljoner euro. Vanda och Kervo välfärdsområdes andel i Etevas serviceproduktion är sammanlagt 10,51 miljoner euro.

Den uppskattade kostnaden för samarbetsavtalet mellan välfärdsområdena för Etevas fortsatta verksamhets del är 10,5 miljoner euro.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna det bifogade avtalet om hur verksamheten ska fortsätta vad gäller utomstående välfärdsområdens kunder vid de Etevas enheter som är belägna inom Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.