Aluehallitus, kokous 18.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Hyvinvointialueiden välinen yhteistyösopimus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Etevan yksiköissä olevien ulkopuolisten hyvinvointialueiden asiakkaiden toiminnan jatkamisesta

VAKEDno-2022-169

Perustelut

Asian valmistelija: valmistelupäällikkö Tuomo Melin 

Hyvinvointialueiden yhteistyösopimus perustuu laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (myöh. voimaanpanolain) (616/2021) 57 §, jossa todetaan seuraavaa:  

Vaalijalan, Etevan ja Eskoon kuntayhtymien toiminta ja henkilöstö siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella tehtävää hoitava henkilöstö pääasiallisesti työskentelee. Jos henkilöstö on hoitanut tehtävää ennen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain voimaantuloa myös muiden hyvinvointialueiden alueella, hyvinvointialueiden on sovittava viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2022 kyseisten palvelujen tuottamisesta myös näiden muiden hyvinvointialueiden alueella. 

Vaalijalan, Etevan ja Eskoon kuntayhtymien kiinteistöt, toimitiloja koskevat vuokrasopimukset ja toimitilojen hallintaan oikeuttava muu omaisuus siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella toimitilat sijaitsevat. Jos siirtyvissä asumispalveluyksiköissä tai päivä- ja työkeskustoiminnassa on ennen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain voimaantuloa järjestetty palveluja myös muiden hyvinvointialueiden asukkaille, hyvinvointialueet ovat velvollisia sopimaan viimeistään 31 päivänä toukokuuta 2022 toiminnan jatkamisesta. 

Edellä 1 momentissa tarkoitetut sopimukset ovat voimassa, kunnes hyvinvointialueet sopivat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 36 §:ssä tarkoitetusta hyvinvointialueiden yhteistyösopimuksesta. 

Sopimuksen tavoitteena on varmistaa Etevan erityishuoltopiirien asiakkaiden palveluasumisen, työ- ja päivätoiminnan ja perhehoidon jatkuminen hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hyvinvointialueen ulkopuolisten asiakkaiden palvelut jatkuvat eikä niitä voida lopettaa hyvinvointialueen yksipuolisella päätöksellä. 

Liitteessä 2 on tarkasteltu Etevan asumispalvelupaikkojen ja päivätoimintaa Vantaan- ja Keravan hyvinvointialueella ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintoja Etevan tuotannosta muilta hyvinvointialueilta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella asumispaikkoja on 72, joista käytössä oli 71,3 paikkaa täyttöasteen ollessa 99 prosenttia. Asumispalveluista muille hyvinvointialueille myytiin 15 paikkaa ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue hankki Etevan muilta hyvinvointialueilta 32 paikkaa. Päivätoiminnan paikkoja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on 43 ja laskennallinen täyttöaste on 100 prosenttia. Yhteensä asumispalvelut ja päivätoiminnan kustannukset hyvinvointialueella tulisivat olemaan 2021 lukujen perusteella 8,1 Me.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tulee sopimaan yhteistyösopimukset seuraavien hyvinvointialueiden kanssa: 

  • Itä-Uusimaa 

  • Länsi-Uusimaa 

  • Keski-Uusimaa 

  • Kanta-Häme 

  • Päijät-Häme 

  • Helsingin kaupunki 

  • Pohjois-Savo 

  • Etelä-Savo 

 

Hyvinvointialueiden välinen yhteistyösopimus on laadittu yhteistyössä Länsi-Uudenmaan kanssa ja yhteisymmärryksessä muiden Etevan alueella toimivien hyvinvointialueiden kanssa. Sopimukseen tullaan myöhemmin tekemään teknisiä muutoksia erityisesti hinnoittelun, yhteystietojen, laskutusohjeiden, menettelytapojen ja sopimuksen piiriin kuuluvien asiakkaiden osalta. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirtyvän Etevan tuotannon arvo (vuosi 2021) on 6,24 miljoonaa euroa, josta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osuus on 4,6 Me. Palvelutuotannosta (asumispalvelut, työ- ja päivätoiminta) myydään muille hyvinvointialueille 1,65 Me. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ostaa Etevan tuotannosta muilta hyvinvointialueilta palveluita 3,7 Me, koska Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakkaita on sijoitettu muilla hyvinvointialueilla oleviin yksiköihin. HUS:iin siirtyvien vaativien erityispalvelujen osuus on 2,21 Me, joita ovat kehitysvamma psykiatriayksiköt, lääkäripalvelut ja erilaiset asiantuntijapalvelut. Nämä hankintakokonaisuudet ovat yhteensä 5,9 Me. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osuus Etevan palvelutuotannosta on yhteensä 10,51 Me. 

Hyvinvointialueiden välisen yhteistyösopimuksen arvioitu kustannus Etevan toiminnan jatkumisen osalta ovat 10,5 Me.  

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen koskien Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Etevan yksiköissä olevien ulkopuolisten hyvinvointialueiden asiakkaiden toiminnan jatkamisesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.