Områdesstyrelsen, möte 18-05-2022

Protokollet är granskat

§ 84 Fullmäktigemotion om utveckling av kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdstjänsterna

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 44 lämnades Reija Frimans fullmäktigemotion "kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdstjänsterna". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 21 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Kultur och konst har visats ha många effekter som främjar människors välbefinnande och hälsa. Vi som har undertecknat det här initiativet föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar utveckla kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdstjänsterna och främjandet av välbefinnande och hälsa.

Konst- och kulturbaserade välfärdstjänster, eller kulturellt välbefinnande, har visats vara en viktig del av välfärdsekonomin. Dessa tjänster skapar möjligheter att samtidigt öka det hållbara välbefinnandet och den ekonomiska tillväxten.

Världshälsoorganisationen (WHO) har publicerat en rapport om konstens och kulturens inverkan på hälsa. Enligt rapporten kan konsten stödja behandling och vård, hjälpa människor att hantera sina sjukdomar och förebygga hälsoproblem. Att delta i konstaktiviteter har visats minska risken för bland annat demens och depression. Konst har en terapeutisk effekt: till exempel har det visat sig att musik kan lindra psykossymptom hos personer med psykos. Forskningen har också gett starka bevis på positiva effekter av användningen av musik på sjukhus före operationer, integrering av konstaktiviteter i minnessjukas vardag och gemensamma konstprogram för att stödja psykisk hälsa. 

WHO rekommenderar att konst och kultur används som en del av hälsovården. På välfärdsområdet skulle denna rekommendation kunna följas till exempel genom införandet av kulturrecept och kulturremisser.

Allmänhetens kännedom om de potentiella hälsofördelarna med att delta i konst bör aktivt främjas. Det är viktigt att alla befolknings- och åldersgruppers, särskilt minoriteters, tillgång till ett brett utbud av konst- och kulturtjänster tryggas som en del av social- och hälsovården.

Vi föreslår att kulturellt välbefinnande ska ingå som en del av välfärdsområdets strategi. Därtill föreslår vi att välfärdsområdet börjar undersöka hur vi bäst kan etablera kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdssystemet. 

Källa: 

WHO: What is the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review (2019)"

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till chef för strategiberedningen samt sakkunnig för främjandet av hälsa och välfärd.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.