Områdesfullmäktige, möte 30-08-2022

Protokollet är granskat

§ 78 Fullmäktigemotioner (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotioner:

1. Pirjo Luokkalas fullmäktigemotion ”Områdets invånare, boende- och andra föreningar samt företag som är verksamma i området ska inkluderas i planeringen av social-, hälsovårds- och räddningsväsendenas närservice”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 30 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Vi som har undertecknat den här motionen föreslår att områdets invånare, boende- och andra föreningar samt företag som är verksamma i området ska inkluderas i planeringen av social-, hälsovårds- och räddningsväsendenas verksamhetsställen och tjänsternas innehåll i området.

Lokalt producerad service ligger ofta i områdets invånares, föreningars och företags intressen. Den lokala naturen tackar också då servicestället lätt kan nås till fots eller med cykel. Närservice kan i bästa fall även vara energieffektivt och ekonomiskt lönsamt.

Vid all planering av serviceverksamhet och serviceställen bör man ta hänsyn till att tjänsternas användare i allmänhet är experter när det gäller innehållet i de tjänster de använder. 

Vi som har undertecknat den här motionen föreslår att tjänsternas användare tillfrågas om var serviceställena i Vanda och Kervo bostadsområden ska placeras och vilka slags tjänster användarna behöver i sitt eget närområde.”

 

2. Eve Rämös fullmäktigemotion ”Vanda och Kervo välfärdsområde med i Sinnesfrid-nätverket”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 28 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Den psykiska hälsokrisen märks tydligt i det finländska arbetslivet. I Finland går över 17 miljoner arbetsdagar förlorade varje år på grund av psykiska störningar, och över hälften av invalidpensionerna beror på psykiska störningar. Var femte vuxen lider av psykiska störningar varje år, men bara hälften vågar prata om det på sin arbetsplats, enligt forskning från organisationer för psykisk hälsa.

Utmaningarna gällande psykisk hälsa är enorma, och det behövs kraftigare åtgärder och samarbete för att ta itu med dem.

Sinnesfrid-nätverket är ett nätverk av arbetsmarknadsorganisationer, organisationer för psykisk hälsa och arbetsgivare som stöder och förbinder sina medlemmar att lösa den psykiska hälsokrisen inom arbetslivet. Syftet med Sinnesfrid-modellen är att få med finländska arbetsplatser i förbättrandet av den psykiska hälsan och att erbjuda mer omfattande mentalvårdstjänster åt arbetstagarna.

Sinnesfrid-modellen är en evidensbaserad modell med vilken man kan förebygga psykiska störningar, sänka tröskeln för att söka sig till mentalvårdstjänster samt ge snabbt och effektivt stöd åt arbetstagare som befinner sig i kris. Modellen är konstadsneutral eftersom insatserna leder till besparingar när sjukfrånvaron minskar. 

Vi undertecknade föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde går med i Sinnesfrid-nätverket, gör en till nätverket tillhörande Må bra av jobbet-plan och antar Sinnesfrid-modellen för att förbättra de anställdas psykiska hälsa.”

 

3. Marjo Vackers, Pia Lohikoskis och Laura Tulikorpis fullmäktigemotion "Ordnande av permanent uppsökande äldrearbete inom Vanda och Kervo välfärdsområde". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 30 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Tidigare genomfördes i Vanda uppsökande äldrearbete åtminstone i projektform tills 2021. I Kervo verkar en arbetsgrupp för äldrearbete, i vilket tillhör vid sidan av representanter för Kervo stads äldreservice även olika aktörer inom den tredje sektorn.

Välfärdsområdet borde säkra att organisationssamarbete och stöd för organisationer fortsätter. Målet är att nå äldre som på ett eller annat sätt har lämnats utanför olika nätverk eller service.

Det aktuella läget vad gäller vår åldrande befolkning är oroväckande, och allt möjligt stöd som de kan erbjudas ska utredas. Vad gäller uppsökande äldrearbete ska det vara av hög prioritet att förutse och med sådan permanent verksamhet reagera på sådana utmanande situationer redan i god tid. Alltför många äldre personer tillhör ett så kallat ”tyst folk”. För dem skulle servicen som uppsökande äldrearbete erbjuder vara särskilt viktigt.

Var och en har rätt till värdigt åldrande

Vi som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde utreder servicen i fråga och kartlägger lösningar för permanent verksamhet redan före övergången till Vanda och Kervo välfärdsområde

Vi preciserar att servicen skulle integreras som en del av Vanda och Kervo välfärdsområde Välfärdsområdet skulle ha ansvaret för uppföljningen och ordnandet av servicen, trots att tjänsteproducenten skulle ha aktörer inom tredje sektorn som partners."

Beslut

Områdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna för kännedom de inkomna fullmäktigemotionerna och sända dem för beredning i välfärdsområdesstyrelsen.

Mer information om beslutet ges av chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vantaa.fi.