Områdesstyrelsen, möte 20-08-2024

Protokollet är granskat

§ 154 Uppdatering av regelboken för servicesedeln för mun- och tandvård

VAKEDno-2024-3301

Beskrivning

Ärendets beredaremun- och tandvård, ledande övertandläkare Laura Seppälä

Enligt 47 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesstyrelsen om servicesedelns regelbok, servicesedelns villkor och värde samt om servicesedelns användningsändamål. I regelboken fastställer välfärdsområdesstyrelsen de kriterier för godkännande som avses i 5 § i lagen om servicesedlar och villkoren för servicesedeltjänsten för tjänsteproducenterna.

Servicesedeln är ett sätt att ordna social- och hälsovårdstjänster som välfärdsområdet ansvarar för. Med regelbok avses en handling med vilken välfärdsområdet fastställer de kriterier för godkännande av tjänsteproducenter som avses i 5 § i lagen om servicesedlar. Vid övergången till Vanda och Kervo välfärdsområde användes servicesedlar från Vanda. Regelböckerna för servicesedlar ändrades så att de gäller välfärdsområdet och samtidigt identifierades att det finns behov av ändringar i flera regelböcker under de närmaste åren. 

Regelboken för servicesedlar består av två delar: en allmän del och en tjänstespecifik del. Den allmänna delen är som namnet säger den del som gäller alla servicesedlar och som är likadan i alla regelböcker för välfärdsområdets servicesedlar oberoende av service.

Den allmänna delen kompletteras med en tjänstespecifik del där minimikraven på tjänstens kvalitet samt servicesedelns värde fastställs för varje tjänst som produceras med servicesedel. Förslaget till uppdaterad regelbok för servicesedel för mun- och tandvård (servicespecifik del) bifogas. Som kompletterande material till föredragningslistan finns dessutom den tidigare regelboken för mun- och tandvård och bilagan till den särskilda delen.

I uppdateringen av den tjänstespecifika delen av regelboken för mun- och tandvård har de två tidigare delarna av regelboken (den tjänstespecifika delen och bilagan till den särskilda delen) slagits ihop. I den tjänstespecifika regelboken har punkterna i den allmänna delen av regelboken för servicesedlar strukits. Den uppdaterade allmänna delen av regelboken har godkänts vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 23.1.2024 § 5.

Innehållet i regelboken för mun- och tandvård har förtydligats och strukturerats så att det för sin del motsvarar de tjänstespecifika delarna för andra tjänster i Vanda och Kervo välfärdsområde. Samtidigt har mindre preciseringar gjorts i den servicespecifika delen om mun- och tandvården. I regelboken beaktas också kraven enligt tillsynslagen till exempel i fråga om planen för läkemedelsbehandling samt lokalerna och utrustningen. Inga större ändringar har gjorts i förhållande till den gällande regelboken, till exempel har servicesedelns värde på 40,50 € för nyckelåtgärden (SFA10) inte ändrats. Avsikten är att den uppdaterade regelboken ska träda i kraft från och med 1.9.2024. I fråga om prisändringar tillämpas den uppdaterade regelboken från och med 2025, eftersom prisändringarna redan har hunnit göras för 2024 i enlighet med den gamla regelboken.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. godkänna regelboken för servicesedeln för mun- och tandvård i enlighet med bilagan. Den uppdaterade regelboken träder i kraft från och med 1.9.2024.
  2. delegera befogenheten att på serviceområdet för munhälsovårdstjänster vid behov göra små preciseringar i regelboken.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.