Områdesstyrelsen, möte 20-08-2024

Protokollet är granskat

§ 150 Godkännande av klimatprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2024-3382

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunnig Christa Salovaara och sektordirektör för koncerntjänsterna Mikko Hokkanen

Välfärdsområdesfullmäktige godkände vid sitt sammanträde 22.11.2022 § 94 den första välfärdsområdesstrategin för Vanda och Kervo välfärdsområde (VAKE) för 2023–2025. Ett mål i strategin är att Vanda och Kervo välfärdsområde ska vara koldioxidneutralt senast 2030. Enligt strategin ska välfärdsområdet utarbeta ett klimatprogram för att uppnå målet. Åtgärderna i programmet ska genomföras och hur detta fortskrider följs upp.

Klimatprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde innehåller mål med vilka välfärdsområdets verksamhet blir mera koldioxidneutral och förorsakar mindre utsläpp fram till 2030. Vanda och Kervo välfärdsområdes koldioxidutsläpp minskas från nuvarande nivå med hjälp av olika åtgärder och fokus ligger på sådana mål och indikatorer vars verkställighet och uppföljning har genomslagskraft och är kostnadseffektivt.

Målen i programmet har delats in i fyra olika teman. Beredningen har bl.a. baserat sig på klimatmål och indikatorer som beretts för social- och hälsovården i samband med det riksomfattande EKO-SOTE-projektet, Mellersta Nylands räddningsverks strategi samt synpunkter som fåtts från Vanda och Kervo välfärdsområdes ledning och verksamhetsområden. I arbetet har också motsvarande program i Vanda och Kervo utnyttjats.

I samband med beredningen av programmet genomfördes en klimatenkät bland personalen i Vanda och Kervo välfärdsområde. Svaren i enkäten har beaktats i beredningen av programmet.  

Välfärdsområdets fullmäktigegrupper hade i mars 2024 möjlighet att kommentera utkasten till klimatprogrammets mål och åtgärder. Kommentarerna har beaktats i beredningen av programmet. 

Teman för Vanda och Kervo välfärdsområdes klimatprogram är:

  • Infrastruktur och processer med låga utsläpp
  • Utsläppssnål trafik och utsläppssnåla transporter
  • Resursklokhet i all verksamhet
  • Digitala tjänster och distansvård

De mål, som delats in under temana, gäller bland annat upphandlingar, arbetsgivarens olika praxis, förhandsbedömningar av beredningen av beslut, byggande och renovering, mobilitet och minskning av användningen av fossila bränslen, minskning av energi- och materialförbrukningen, minskning av mängden läkemedels- och annat avfall och svinn samt digitala tjänster.

Förverkligandet av målen i klimatprogrammet följs upp och rapporteras till välfärdsområdesstyrelsen och vidare till välfärdsområdesfullmäktige årligen i samband med bokslutet och verksamhetsberättelsen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna klimatprogrammet för Vanda och Kervo välfärdsområde i enlighet med bilagan.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt enhälligt att återremittera detta ärende för beredning.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.