Områdesstyrelsen, möte 20-08-2024

Protokollet är granskat

§ 167 Tillräckligheten av och kvaliteten på den socialservice som äldre personer behöver 2023

VAKEDno-2024-1696

Tidigare behandling

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen

Enligt 6 § i äldreomsorgslagen (604/2022) ska välfärdsområdet årligen bedöma tillräckligheten av och kvaliteten på den socialservice som äldre personer i området behöver. För att bedöma kvaliteten på tjänsterna och deras tillräcklighet ska välfärdsområdet regelbundet samla in respons från dem som använder tjänsterna, deras anhöriga och närstående samt från välfärdsområdets personal. Dessutom ska välfärdsområdet sammanställa uppgifter om de ekonomiska resurser som använts för tjänsterna samt om antalet anställda och deras utbildning. Vid bedömningen ska dessutom de observationer som framförts i socialombudsmannens årliga utredning beaktas.

Väntetiderna inom äldreservicen i Vanda och Kervo välfärdsområde under 2023 varierade särskilt i fråga om långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg. Inom äldreservicen var man i en utmanande situation och därför tvungen att prioritera klienter som behövde brådskande service, men i och med de åtgärder som vidtogs underlättades kösituationen mot slutet av året. Till övriga delar förverkligades tillgången till tjänster under 2023 i stort sett på det vis som lagen förutsätter. Kvaliteten på äldreservicen bedömdes utifrån klientresponsen, RAI-bedömningsmätaren, patient- och klientsäkerhetsanmälningarna och orosanmälningarna. I kvalitetsbedömningen beaktades social- och patientombudsmannens rapport från 2023.

I rapporten beskrivs och utvärderas på det sätt som förutsätts i 6 § i äldreomsorgslagen tillräckligheten av och kvaliteten på den socialservice som äldre personer behöver i Vanda och Kervo välfärdsområde 2023. Rapporten har presenterats för äldrerådet i välfärdsområdet (äldrerådets sammanträde 17.4.2024 § 27). Äldrerådet beslutade att anteckna rapporten Tillräckligheten av och kvaliteten på socialservicen för äldre personer 2023 för kännedom.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna rapporten om tillräckligheten av och kvaliteten på den socialservice som äldre personer behöver 2023 i Vanda och Kervo välfärdsområde för kännedom.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt bordlägga detta ärende.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 14.5.2024 § 101 att bordlägga ärendet och därför förs ärendet till detta möte för behandling.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna rapporten om tillräckligheten av och kvaliteten på den socialservice som äldre personer behöver 2023 i Vanda och Kervo välfärdsområde för kännedom.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.