Områdesstyrelsen, möte 20-08-2024

Protokollet är granskat

§ 155 Inrättande av tjänster inom välfärdsområdets olika sektorer

VAKEDno-2024-3554

Beskrivning

Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula

Enligt 51 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige om inrättande och indragning av tjänsterna som välfärdsområdesdirektör och sektordirektör samt om ändring av tjänstebeteckning. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av andra tjänster samt om ändring av tjänstebeteckning. Beslut om ändring av behörighetsvillkoren för en tjänst fattas av sektordirektören i fråga om de tjänsteinnehavare som lyder under hen med beaktande av vad som särskilt har stadgats eller bestämts. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Beslut om behörighetsvillkoren för övriga tjänster fattas när tjänsten inrättas. Räddningsnämnden beslutar om ärenden som gäller räddningsverket i enlighet med 25 §.

Sektorerna har föreslagit följande vakansändringar gällande tjänster:

  • tre tjänster som servicehandledare inrättas (Service för att bo hemma)

Inom serviceområdet för service för att bo hemma ska inrättas tre tjänster som servicehandledare. Samtidigt dras två befattningar som servicehandledare i arbetsavtalsförhållande och en befattning som byråsekreterare i arbetsavtalsförhållande in.

Två tjänster som servicehandledare ska inrättas för att göra beslutsfattandet smidigare. Dessutom ska en tjänst som servicehandledare inrättas i och med ändringen enligt Reformprogrammet och i enlighet med målen för analysen av produktionssättet och samtidigt ska en befattning som byråsekreterare i arbetsavtalsförhållande dras in. I servicehandledarens uppgiftsbeskrivning ingår uppgifter inom dagverksamheten, ordnandet av god arbetsverksamhet och distansgruppsverksamhet som stödtjänst. Servicehandledaren administrerar köerna och kundflödet för ovan nämnda funktioner och ser till enheternas fyllnadsgrad uppfyller målen.

I servicehandledarens uppgiftsbeskrivning ingår beslutsfattande inom äldreservicen enligt förvaltningsstadgan och enligt lagen.

Allmänna bestämmelser om inrättande av tjänster i välfärdsområdena

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden står de anställda i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden samt tjänste- och arbetskollektivavtal inom välfärdsområdena föreskrivs särskilt. Uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För en sådan uppgift inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person ändå anställas i ett tjänsteförhållande för en sådan uppgift även utan att en tjänst har inrättats för uppgiften.

Enligt 93 § 1 mom. i lagen om välfärdsområden beslutar välfärdsområdesfullmäktige eller något annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga om inrättande och indragning av en tjänst. Med stöd av 51 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde hör inrättandet av en tjänst och beslut om behörighetsvillkoren för tjänsten till välfärdsområdesstyrelsens befogenhet. De tjänster som inrättas i Vanda och Kervo välfärdsområde är gemensamma tjänster för välfärdsområdet.

Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av välfärdsområdet bestämd särskild behörighet. En person kan anställas i ett tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt om det eller välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i enskilda fall. Endast personer som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande.

Välfärdsområdet kan genom sitt beslut skärpa de behörighetsvillkor som föreskrivs i lag eller förordning. Däremot kan behörighetsvillkoren inte lindras genom beslut av välfärdsområdet. När behörighetsvillkoren inte har fastställts genom lag eller förordning överväger välfärdsområdets behöriga myndighet om behörighetsvillkoren för tjänsten är ändamålsenliga. Behörighetsvillkoren för tjänsten kan bestämmas genom bestämmelser i förvaltningsstadgan, när tjänsten inrättas eller genom separata beslut. Till befogenheten att besluta om behörighetsvillkor hör också att ändra behörighetsvillkoren.

Enligt 57 § i välfärdsområdets förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesfullmäktige om valet av välfärdsområdesdirektör och sektordirektörer. Välfärdsområdesdirektören väljer sina direkta underlydande som inte är sektordirektörer. Sektordirektören, serviceområdeschefen, chefen för uppgiftsområdet och chefen för verksamhetsenheten väljer den underlydande personalen. Vid anställning ska eventuella gällande bestämmelser om tillsättningstillstånd beaktas. Den myndighet som beslutar om anställning följer välfärdsområdets lönesystem i avlöningen. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar också om prövotiden för den som väljs eller om avtal om den. Beslut om val av räddningsdirektör fattas i enlighet med 25 §.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att inrätta tre tjänster som servicehandledare och om behörighetsvillkoren. Behörighetsvillkor för tjänsten är lägre högskoleexamen.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.