Områdesstyrelsen, möte 20-08-2024

Protokollet är granskat

§ 160 Begäran om omprövning av tjänsteinnehavarbeslut av chefen för juridiska tjänster och beslutstjänster 17.5.2024 § 20

VAKEDno-2023-4255

Beskrivning

Ärendets beredare: koordinator Aleksi Iso-Pärnä

Vanda och Kervo välfärdsområde har mottagit en skadeståndsansökan 13.11.2023. Enligt 32 § 4 mom. 15 punkten i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde hör det till välfärdsområdesdirektörens behörighet att besluta om de grunder och gränser utifrån vilka tjänsteinnehavaren beslutar om betalning av skadestånd. Enligt välfärdsområdesdirektörens beslut 2.5.2023 § 37 beslutar chefen för juridiska tjänster och beslutstjänster om skadestånd på upp till 10 000 euro. Chefen för juridiska tjänster och beslutstjänster har 17.5.2024 § 20 avslagit en klients skadeståndsansökan gällande kostnader för privat hälsovård. En begäran om omprövning av tjänsteinnehavarbeslutet har inkommit inom fristen för sökande av ändring. Tjänsteinnehavarbeslutet och omprövningsbegäran är bifogade.

Enligt 2 kap. 1 § i skadeståndslagen skall den som uppsåtligen eller av vållande förorsakar annan skada ersätta den. Den som söker ersättning ska påvisa den skada som orsakats, skadevållarens vållande samt orsakssambandet mellan dessa. Välfärdsområdets skadeståndsskyldighet grundar sig i de flesta fall på s.k. principalansvar.

Enligt 3 kap. 1 och 2 § i skadeståndslagen är ett offentligt samfund skyldigt att ersätta skada som en anställd eller tjänsteinnehavare inom välfärdsområdet har orsakat genom fel eller försummelse i arbetet. Enligt skadeståndslagen och allmänna skadeståndsrättsliga principer förutsätter uppkomsten av skadeståndsansvar i allmänhet att skadan orsakas uppsåtligen eller av oaktsamhet. Med vållande avses klandervärt förfarande, dvs. fel, vårdslöshet eller försummelse.

En närmare beskrivning av begäran om omprövning av tjänsteinnehavarbeslutet av chefen för juridiska tjänster och beslutstjänster 17.5.2024 § 20 finns bifogad. Utifrån utredningen i beskrivningen har tjänsteinnehavarbeslutet tillkommit i rätt ordning, beslutsfattaren har inte överskridit sin behörighet och beslutet kan inte heller i övrigt anses strida mot lag.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna den bifogade begäran om omprövning som behandlad och att avslå begäran om omprövning.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Bilagor

Kompletterande material