Områdesfullmäktige, möte 09-12-2024

Protokollet är granskat

§ 88 Svar på fullmäktigemotion om utarbetande av ett program mot korruption

VAKEDno-2024-2789

Tidigare behandling

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för koncerntjänsterna Mikko Hokkanen och förvaltningsdirektör Riikka Rajahalme 

Vid områdesfullmäktiges sammanträde 10.6.2024 § 45 lämnades Antero Eerolas fullmäktigemotion "Välfärdsområdets program mot korruption". Motionen har undertecknats av 21 regionfullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Med korruption avses utövande av offentlig och politisk makt för att uppnå personlig, i synnerhet ekonomisk vinning. Korruption kan vara korruption från myndigheternas sida, men även strukturell korruption som korroderat beslutsfattandet.
 
Justitieministeriets publikation ”Korruptiontorjunta kunnallishallinnossa - Askelmerkkejä hyvään hallintoon” (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164486) från år 2022 definierar, att ”målet för korruptionen är att uppnå ett obehörigt enskilt intresse med lagstridiga eller oetiska metoder, vilket äventyrar tillgodoseendet av det allmänna intresset och förtroendet för myndighetsverksamheten inom lokalförvaltningen”. Liknande definition finns också i statsrådets principbeslut (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163396) om en nationell strategi och ett nationellt åtgärdsprogram mot korruption. Samma lagbundenheter gäller dock även i välfärdsområdena.
 
Korruption och strävan efter egna intressen lockar i synnerhet i stora upphandlingar med offentliga medel från privata företag. Speciellt inom social- och hälsovårdstjänsterna görs många inköp från privata producenter. Därför måste även social- och hälsovårdssektorn vara alert för att identifiera korruption.
 
Den vanligaste korruptionsmätaren är den internationella organisationen Transparency Internationals Corruption Perception Index (CPI), som mäter respondenternas observationer av korruption i eget land. Enligt en utredning (https://yle.fi/a/74-20015512) som publicerades i fjol, är Finland det tredje minst korrumperade landet i världen efter Danmark och Nya Zeeland. Även om fenomenet är under kontroll, innebär det inte att välfärdsområdena är helt resistenta mot missbruk.
 
Därför måste också välfärdsområdet hela tiden vara vaksamt och bryta näringskedjorna för korruption. Även i Vanda och Kervo välfärdsområde är det skäl att sammanställa anvisningar och åtgärder mot korruption och utarbeta särskilda anvisningar för dessa.
 
På basis av det ovan nämnda gör vi undertecknade regionfullmäktigeledamöter följande fullmäktigemotion:
* Vanda och Kervo välfärdsområde samlar hittillsvarande föreskrifter, anvisningar, praxis och åtgärder för att bekämpa korruption i all sin verksamhet. Av dessa sammanställs ett särskilt handlingsprogram mot korruption."

Aluehallitus päätti kokouksessaan 18.6.2024 § 140 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 10.12.2024 mennessä.

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 18.6.2024 § 140 anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för koncerntjänsterna för beredning senast 10.12.2024.  

Svar på fullmäktigemotionen:

Välfärdsområdesstyrelsen för Vanda och Kervo välfärdsområde har vid sitt möte 16.8.2022 godkänt representationsanvisningen för Vanda och Kervo välfärdsområde, som omfattar representation av välfärdsområdet samt principerna för visande och mottagande av gästfrihet.  

Syftet med representationsanvisningen är att förtydliga praxisen för representationen av Vanda och Kervo välfärdsområde och skötseln av samarbetsrelationerna. Anvisningen innehåller förfaranden för att ordna tillställningar, beställa representationsgåvor och ta emot förmåner som erbjuds av utomstående. Anvisningen gäller välfärdsområdets tjänsteinnehavare, arbetstagare och förtroendevalda när de representerar välfärdsområdet eller sköter välfärdsområdets samarbetsrelationer. Anvisningen tillämpas både på interna tillställningar, representationstillställningar för externa intressentgrupper samt på deltagande i tillställningar som ordnas av en utomstående part. Anvisningar om deltagande i utbildningar ges separat. De godkända anvisningarna bifogas. 

Vanda och Kervo välfärdsområde har dessutom haft en anonym kanal för anmälan om missbruk (whistleblow) sedan februari 2023. Europaparlamentets och rådets direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten, det så kallade whistleblowing-direktivet, har verkställts genom en nationell lag om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av Europeiska unionens lagstiftning och den nationella lagstiftningen (1171/2022). Lagen förpliktar välfärdsområdet att upprätthålla en intern anonym rapporteringskanal för anmälan om missbruk. Via den anonyma kanalen för anmälan om missbruk kan man anmäla misstankar om missbruk eller sådan verksamhet i anslutning till verksamheten i Vanda och Kervo välfärdsområde som inte följer de etiska principerna. Anmälan kan göras av Vanda och Kervo välfärdsområdes nuvarande eller tidigare arbetstagare, arbetssökande, förtroendevalda eller samarbetspartner. Anmälan kan göras under eget namn eller helt anonymt och anmälningarna behandlas konfidentiellt och enligt den överenskomna processen. Anmälningarna kvitteras som mottagna senast inom tre dagar och om anmälan omfattas av lagens tillämpningsområde ska anmälaren informeras om de åtgärder som vidtagits på basis av anmälan. Om anmälan inte omfattas av lagens tillämpningsområde är handläggarna skyldiga att hänvisa anmälaren till rätt instans. Anmälningskanalen har lagts till både på välfärdsområdets offentliga webbplats (på adressen https://vakehyva.fi/sv/anmalan-om-missbruk) och på personalens intranätsida. 

Välfärdsområdet upprätthåller ett bindningsregister på sin webbplats i enlighet med 89 § i lagen om välfärdsområden. I välfärdsområdets redogörelser för bindningar ska välfärdsområdesstyrelsens medlemmar, välfärdsområdesfullmäktiges och nämndernas ordförande och vice ordförande samt välfärdsområdesdirektören och välfärdsområdesstyrelsens och nämndernas föredragande göra en redogörelse för sina bindningar och förtroendeuppdrag i företag och andra sammanslutningar som bedriver näringsverksamhet, för betydande förmögenhet samt även för andra bindningar som kan ha betydelse för skötseln av förtroende- och tjänsteuppdrag. Anmälan ska göras inom två månader från det att personen i fråga har valts till sitt uppdrag. Personen ska också utan dröjsmål anmäla förändringar i bindningarna.  

I 28 § i förvaltningslagen definieras situationer där en person eller en närstående till hen anses ha en ställning i förhållande till behandlingen av ett ärende där hens opartiskhet kan äventyras. En tjänsteman, en medlem av ett kollegialt organ och någon annan som deltar i behandlingen av ett ärende samt den inspektör som utför granskningen får inte delta i behandlingen av ärendet eller vara närvarande vid behandlingen, om hen är jävig. I Vanda och Kervo välfärdsområde ges förtroendevalda aktivt anvisningar om jäv. I början av fullmäktigeperioden erbjuds de förtroendevalda också utbildning i verksamhet enligt god förvaltningssed, som omfattar ett avsnitt om jäv. En jävig person ska anmäla sitt jäv och i regel ansvarar den jäviga personen själv för anmälan om jäv. Personen ska dessutom på begäran av organet lägga fram en utredning om omständigheter som kan vara av betydelse vid bedömningen av om hen är jävig. Vid behov röstar organet om jäv. 

Vanda och Kervo välfärdsområde har för närvarande inget egentligt enskilt program mot korruption, men det finns redan för närvarande beredskap att ingripa i korruption och förebygga korruption. Förslaget i fullmäktigemotionen om ett program mot korruption bör understödas. Avsikten är att representationsanvisningen för följande fullmäktigeperiod preciseras med en del om identifieringen av korruption som fenomen samt hur korruption bekämpas i Vanda och Kervo välfärdsområde. Dessutom är avsikten att i början av fullmäktigeperioden ordna utbildning för både personalen och de förtroendevalda om identifiering och förebyggande av korruption. Välfärdsområdets personal kommer kontinuerligt att få tillgång till material om god förvaltningssed som innehåller utbildningar, anvisningar och idéer för verkställandet av god förvaltningssed i det egna vardagsarbetet. Därtill fortsätter välfärdsområdet att informera om rapporteringskanalen för missbruk. 

För närvarande erbjuds i synnerhet de närmaste cheferna en utbildningshelhet där man bland annat behandlar verksamhetssätt som syftar till att förebygga korruption. På basis av denna fullmäktigemotion preciseras utbildningshelheten också med den närmaste chefens ansvar och skyldigheter för verksamhet enligt god förvaltningssed. Därtill innehåller materialet tydligare anvisningar om hur man ska gå till väga i oklara situationer eller när man upptäcker former av korruption.  

De förtroendevalda erbjuds i början av fullmäktigeperioden utbildning i god förvaltningssed och verksamhet, med hjälp av vilken även de förtroendevalda bekantar sig med verksamheten mot korruption i Vanda och Kervo välfärdsområde. Utöver utbildningen har välfärdsområdet utarbetat spelregler för välfärdsområdesfullmäktigearbetet 2022–2025, som förpliktar alla förtroendevalda och all förtroendevaldverksamhet i välfärdsområdet. De uppdaterade spelreglerna för arbetet i välfärdsområdesfullmäktige för fullmäktigeperioden 2025–2029 läggs fram för beslut för välfärdsområdesfullmäktige som inleder sin verksamhet den 1 juni 2025.  

Välfärdsområdet förhåller sig mycket positivt till all utveckling med hjälp av vilken korruption kan utrotas och förebyggas. Förebyggande av korruption är ett oavbrutet arbete som också kräver kontinuerlig utveckling av välfärdsområdet för att olika former av korruption och förebyggande metoder ska vara tillgängliga för alla. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. ​​​​​lämna till Antero Eerola och till de 20 andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen det svar på fullmäktigemotionen som återfinns i beskrivningsdelen ovan,
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den erhållna redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att behandlingen av fullmäktigemotionen har avslutats.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.