Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektör för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen
Vid välfärdsområdesfullmäktiges möte den 10 juni 2024 § 45 lämnades Teemu Purojärvis fullmäktigemotion in med rubriken "Öppnande av Hasselbackens rådgivning". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 25 regionfullmäktigeledamöten. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:
"Innan välfärdsområdena grundades gallrade Vanda stad bort stadens rådgivningsnätverk genom att stänga flera rådgivningsbyråer, av vilka en var en rådgivningsbyrå i stadsdelen Hasselbacken. Rådgivningens läge var mycket bra för området. I närheten fanns både en lågstadieskola, en tandklinik och ett bibliotek. Rådgivningen betjänade också familjer i västra Vandabor i större utsträckning. I nuläget måste invånare i Hasselbacken ta sig till rådgivningar i Myrbacka, Mårtensdal eller Kivistö. Som kortast är restiden till rådgivningen cirka en halv timme och som längst tar resan en timme.
Vanda och Kervo välfärdsområde fastställde preliminärt antalet rådgivningar i sin plan för servicenätet. I den planen skulle rådgivningen i Mårtensdal flyttas till det nya familjecentret i västra Vanda, vars planerade läge var vid den så kallade Virtatalo i Myrbacka. Nu förvägrades dock Vanda och Kervo välfärdsområde fullmakt att uppta lån genom statsrådets beslut av den 6 juni 2024, och västra familjecentret kan inte öppnas som planerat. Detta kommer att ha en fruktansvärd inverkan på servicen för familjer i Västra Vanda.
Den nuvarande rådgivningskapaciteten är otillräcklig. Avsikten är att fler hem ska planläggas i Hasselbacken, särskilt för barnfamiljer. Dessutom kommer både tandvårdens och rådgivningens tjänster inom välfärdsområdet att behöva hitta nya lokaler för verksamheten på grund av renoveringen av Kivimäki skola. Detta innebär att barnfamiljerna i såväl Mårtensdal som Hasselbacken, Linnais, Tavastby som Tavastberga i fortsättningen måste resa ännu längre till rådgivningstjänsterna. Dessutom innebär detta att rådgivningen i fortsättningen med mycket stor sannolikhet kan bytas ut mitt under en graviditet eller spädbarnsålder.
Rådgivningens uppgift är att fokusera på att följa upp hälsan och utvecklingen hos nyfödda och barn under skolåldern och deras familjer, handleda föräldrarna i barnvård samt stödja interaktionen mellan barnet och föräldrarna. Rådgivningsarbetet främjar individens, familjens och regionens hälsa genom att ge råd och stöd samt öka alternativen och resurserna. Nu äventyras denna verksamhet allvarligt på ett sätt som säkert kommer att öka behovet av tyngre tjänster i framtiden, såsom specialiserad sjukvård och barnskydd.
Därför föreslår vi att en rådgivning öppnas i Hasselbacken, som i första hand betjänar barnfamiljerna i Hasselbacken, Linnais, Tavastby och Tavastberga.”
Välfärdsområdesstyrelsen beslöt vid sitt möte den 18 juni 2024 § 137 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer för beredning senast den 10 december 2024.
Svar på fullmäktigemotionen
Rådgivningstjänster erbjuds alla som är gravida, familjer som väntar barn och barn under skolåldern och deras familjer. Tjänsterna är frivilliga och avgiftsfria. Rådgivningsarbetet är en central del av hälso- och sjukvårdens förebyggande och hälsofrämjande verksamhet. Statsrådets förordning 338/2011 förpliktar välfärdsområdena att erbjuda alla familjer planmässiga och enhetliga mödra- och barnrådgivningstjänster. Tjänsterna grundar sig på periodiska hälsoundersökningar och hälsorådgivning där man beaktar individernas och familjernas behov.
Vanda stad utvecklade servicenätet systematiskt innan välfärdsområdena grundades. I planen för servicenätet koncentrerades mödra- och barnrådgivningarna från små enheter till större och funktionellt mindre sårbara enheter. På så sätt säkerställdes utbudet av service från familjens egen rådgivning året runt. Vanda stads social- och hälsovårdsnämnd fattade beslut om att lägga ner Hasselbackens rådgivningsbyrå den 9 november 2020. För att hantera antalet klienter vid Hasselbackens rådgivningsbyrå behövdes fyra hälsovårdares arbetsinsats under nedläggningstiden. Dessa fyra vakanser som hälsovårdare flyttades med sina klienter till rådgivningarna i Mårtensdal och Myrbacka. Vanda och Kervo välfärdsområde fastställde antalet rådgivningar i sin plan för servicenätet.
I storområdet Myrbacka fungerar två rådgivningsbyråer. Myrbacka rådgivning och i anslutning till Kivimäki skola Mårtensdals rådgivning. På grund av den omfattande renoveringen av Kivimäki skola flyttas Mårtensdals rådgivning till köpcentret Myyrmanni i slutet av 2024. I framtiden är avsikten att i Virtatalo i Myrbacka inrätta ett central som samlar tjänster för barnfamiljer enligt familjecenter-modellen. Enligt planen koncentreras rådgivningsverksamheten i Myrbacka och nuvarande Mårtensdal då till Virtatalo. Projektet har fördröjts eftersom välfärdsområdet inte beviljades den fullmakt att uppta lån som behövs.
När rådgivningstjänsterna planeras beaktas alltid tillgängligheten. Valet av tillfälliga lokaler vid rådgivningen i Mårtensdal (Myyrmanni) påverkades, förutom av lämpligheten hos fastigheten, även av det att barnfamiljer ofta uträttar ärenden i Myyrmanni-området, vilket gör det möjligt att i framtiden kombinera rådgivningsbesök med andra ärenden. Kollektivtrafiken gör det möjligt att smidigt uträtta ärenden vid Myyrmannis verksamhetsställe, både med buss- och tågförbindelser. Restiden från Hasselbacken-området är numera cirka 15–20 minuter med kollektivtrafik. Klienter med privatbil kan utnyttja parkeringsutrymmena i köpcentret för parkering.
Enligt Vanda stads befolkningsprognos förutspås antalet 0–6-åringar öka i hela storområdet Myrbacka (inkl. Mårtensdal och Hasselbacken) med cirka 20 barn före år 2028 och med sammanlagt cirka 230 barn före 2033. Antalet föderskor i området har hållits på en ganska konstant nivå och nativiteten uppskattas inte öka under de kommande åren. Befolkningstillväxten i området förväntas främst bero på inflyttning. Ökningen av antalet barn i förskoleålder samt prognosen för nativiteten förutspår inte något stort behov av utökade rådgivningstjänster i området under de kommande åren.
Genom att koncentrera verksamhetsställena till större enheter i enlighet med planen för servicenätet ökar man klienternas mottagningstider och serviceutbud samt rådgivningsverksamhetens lokaleffektivitet. Större enheter möjliggör jämlika tjänster för klienterna bl.a. genom gruppverksamhet samt möjlighet att få starkare stöd av hälsovårdare med tilläggsutbildning på den egna rådgivningen, till exempel gällande graviditetsdiabetes och amning. Dessutom möjliggörs servicen på vardagar under mer omfattande öppettider utan att arbetssäkerheten äventyras. Små rådgivningsenheter är sårbara och servicen kan inte garanteras på lika villkor till exempel under semestertider och eventuella undantagsförhållanden. Dessutom är små enheter också utmanande med tanke på arbetssäkerheten. Regionförvaltningsverket tog också ställning till sårbarheten hos små enheter vid sin inspektion 5/2019 gällande den numera nedlagda rådgivningen i Råby.
Allt som allt anser tjänsterna för barn, unga och familjer att klienterna i storområdet Myrbacka enkelt får rådgivningstjänster enligt förordningen från två rådgivningsbyråer; Myrbacka rådgivning och rådgivningen i köpcentret Myyrmanni. Sektorn främjar placeringen av tjänster enligt planen för servicenätet och föreslår inte att Hasselbackens rådgivningsbyrå öppnas på ovan beskrivna grunder. Att ordna verksamheten i enlighet med planen för servicenätet via Myrbacka rådgivning och rådgivningen i köpcentret Myyrmanni möjliggör mångsidiga rådgivningstjänster och producerar det bästa förhållandet mellan nytta och insats för att ordna rådgivningstjänsterna i området.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:
- att ge Teemu Purojärvi och de 25 andra fullmäktigeledamöter som undertecknat fullmäktigemotionen det ovanstående svaret på fullmäktigemotionen i redogörelsedelen,
- att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att den antecknar den erhållna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.