Beskrivning
Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula
Arbetsgivaren ska betala samma uppgiftsrelaterade lön för samma uppgift eller för en uppgift på samma kravnivå. Även de övriga lönedelarna ska förenhetligas så att ogrundade skillnader i fastställandet av lönedelarna och deras storlek ska elimineras. Löneharmonisering innebär dock i regel harmonisering av uppgiftsrelaterade löner. Harmoniseringen genomförs i regel på den högsta uppgiftsrelaterade lönen för uppgiften eller lönegruppen i fråga. Harmoniseringsbehovet uppstod när personal från fyra olika organisationer överfördes till Vanda och Kervo välfärdsområde genom företagsöverlåtelse.
I rättspraxis har det fastställts att arbetsgivaren efter företagsöverlåtelsen ska harmonisera de uppgiftsrelaterade lönerna, dvs. inom en skälig tid justera lönerna för personer som arbetar i samma och lika krävande uppgifter. I rättspraxisen har den skäliga tiden inte definierats exakt, utan den har beroende på situationen varierat från några år till flera år. Det väsentliga är att det har gjorts upp en plan för harmoniseringen av lönerna och att arbetsgivaren har vidtagit konkreta åtgärder för att eliminera löneskillnaderna enligt planen. I rättspraxis har knappa ekonomiska resurser inte ansetts vara godtagbara skäl till särbehandling av arbetstagare i fråga om lön.
I Vanda och Kervo välfärdsområde inleddes genomförandet av löneharmoniseringen i juni 2023, när de riksomfattande avtalshöjningarna riktades till samordning och harmonisering av löner. I oktober 2023 använde välfärdsområdet pengar som var utanför de avtalsenliga höjningarna för att harmonisera lönerna och för att påskynda harmoniseringen. I välfärdsområdet iakttas tre olika tjänste- och arbetskollektivavtal, dvs. avtalet för social- och hälsovårdssektorn, avtalet för läkare samt det allmänna tjänste- och arbetskollektivavtalet för välfärdssektorn.
På nationell nivå genomfördes i februari 2024 en reform av lönesystemet i avtalet för social- och hälsovårdssektorn så att lönesättningarna förnyades och personalen inom avtalsområdet i fråga placerades i nya lönegrupper. I detta sammanhang kunde en stor mängd harmonisering genomföras. Även i fråga om avtalet för läkare kunde harmoniseringen genomföras när övergången till karriärstegssystemet för löner gjordes enligt avtalet för läkare. De avtalsenliga höjningarna enligt det riksomfattande allmänna tjänste- och arbetskollektivavtalet för välfärdssektorn som har genomförts som justeringspotter har möjliggjort en harmonisering av lönerna.
Översikt över hur harmoniseringen framskrider
I fråga om avtalet för läkare finns det inget behov av harmonisering och något sådant är inte heller känt i fråga om det allmänna tjänste- och arbetskollektivavtalet för välfärdssektorn (VÄLKA och bilaga 7). När det gäller VÄLKA måste man dock konstatera att alla uppgifter inte har gåtts igenom i detalj, så det kan uppstå ett behov av harmonisering, men de gäller enskilda uppgifter.
Däremot ska social- och hälsovårdsavtalet, som omfattar cirka 76 procent av välfärdsområdets personal, ännu harmoniseras. Den tydligaste gruppen som ska harmoniseras är de närmaste cheferna, vars löner delvis har harmoniserats. Det finns också andra behov av harmonisering och detta framkommer på samma sätt som för VÄLKA när man går igenom uppgiftsbeteckningarna och uppgifternas innehåll. Således uppdateras harmoniseringsplanen i och med arbetet med att utveckla lönesystemen och andra förändringar i verksamhetsmiljön.
I välfärdsområdets budget för 2023 (20.12.2022 § 108) uppskattades kostnaden för harmoniseringen av lönerna till 9,7 miljoner euro inklusive löner och bikostnader. Beräkningen baserade sig på då gällande lönesystem och antalet anställda i utgångsläget. Enligt den genomförda beräkningen har över 60 procent av harmoniseringsbehovet tillgodosetts.
Tidtabell för genomförandet av harmoniseringen
Harmoniseringen kommer att genomföras med hjälp av justeringspotter för de riksomfattande avtalshöjningarna. Den avtalsenliga höjningen på 2,5 procent i social- och hälsovårdsavtalet för oktober 2024 övergick till att genomföras 1.2.2025. År 2025 kommer dessutom en andra höjning på 2,8 procent i social- och hälsovårdsavtalet. Med dessa två höjningar kan man förverkliga det kända behovet av harmonisering om anvisningarna för fördelningen av justeringspotterna, som man avtalar om på riksnivå, möjliggör det. Man bör dock observera att man även förhandlar lokalt med huvudavtalsorganisationerna om fördelningen av justeringspotterna och arbetsgivaren beslutar således inte ensidigt om fördelningen av justeringspotterna.
Avtalsperioden för tjänste- och arbetskollektivavtalen för välfärdssektorn löper ut 30.4.2025. Det finns ännu ingen information om innehållet i de nya avtalen och om eventuella löneförhöjningar.
Harmoniseringsplanen har behandlats med representanterna för personalen och den gemensamma behandlingen anknyter i väsentlig grad till de kommande förhandlingarna om justeringspotten där planen genomförs.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:
- att anteckna lägesrapporten om harmoniseringen av lönerna för kännedom,
- att anteckna den bifogade planen jämte tidtabeller för hur harmoniseringen av lönerna framskrider för kännedom,
- att konstatera att välfärdsområdesstyrelsen ges en lägesrapport om hur harmoniseringen framskrider vid välfärdsområdesstyrelsens möte 6.5.2025.
Beslut
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt:
- att anteckna lägesrapporten om harmoniseringen av lönerna för kännedom,
- att anteckna den bifogade planen jämte tidtabeller för hur harmoniseringen av lönerna framskrider för kännedom,
- att konstatera att välfärdsområdesstyrelsen ges en lägesrapport om hur harmoniseringen framskrider vid välfärdsområdesstyrelsens möte 25.3.2025. Samtidigt ges en översikt över processen för bedömning av uppgifternas svårighetsgrad.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.