Aluehallitus, kokous 18.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Valtuustoaloite koskien mielenterveyden ensiapukoulutusta lasten ja nuorten parissa työskenteleville hyvinvointialueen toimijoille

VAKEDno-2024-2787

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 10.6.2024 § 45 jätettiin Tia Seppäsen valtuustoaloite "Mielenterveyden ensiapukoulutusta lasten ja nuorten parissa työskenteleville hyvinvointialueen toimijoille​​​​​". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 28 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Hyvinvointialalla työskenteleviä opetetaan antamaan ensiapua sydänkohtauksen tai onnettomuuden varalle. Harva kuitenkaan terveydenhoitoalan ulkopuolen saa kattavaa ensiapukoulutusta siihen, kuinka autetaan ihmistä, jolla on esimerkiksi paniikkikohtaus, tai henkilöä, joka kokee itsetuhoisia ajatuksia. Myös mielenterveyteen liittyvät stigmat ja tiukassa olevat nuoriin kohdistuvat ennakkoasenteet saattavat olla akuutin tilanteen tunnistamisen sekä siihen puuttumisen esteenä. Hyvinvointialueemme toimii keskellä mielenterveyskriisiä ja erityisen vakavasti haasteesta kärsivät lapset ja nuoret.  

Varsinaisten, riittävän laajasti mitoitettujen ja saavutettavien mielenterveyspalvelujen lisäresursointi on ensiarvoisen tärkeää mutta ei tutkitusti riitä ratkomaan viheliään ongelman juurisyitä. Mielenterveyden kriisiytyessä saattaa avun hakeminen terveydenhuollon parista olla usein liian myöhäistä ja akuutti tilanne saattaakin pintaantua esimerkiksi sosiaalitoimen työntekijän palvelukohtaamisen aikana. MT-ensiavun antaminen lisäisi erityisesti lasten ja nuorten pahoinvoinnin ennaltaehkäisyä, lisäisi hyvinvointialueen palvelujen ja asiakaskohtaamisten laadukkuutta sekä mahdollisesti vähentäisi painetta kustannuksiltaan suuremmilta ja raskaammilta terveyspalveluilta. 

Erityisesti alueen lasten ja nuorten kanssa työskentelevien toimijoiden läpi sosiaali- terveys- ja pelastuspalvelujen on panostettava entisestään arkipäivän mielenterveystaitojen opetteluun ja ongelmia ennaltaehkäisevään toimintakulttuuriin. Opetuksen tulee olla suunnitelmallista ja johdonmukaista. Näin voimme ennaltaehkäistä lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmia, edistää tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä, ja vahvistaa koko Vantaan ja Keravan hyvinvointia ja sote-palvelujen integraatiota. Samalla ehkäistään kiusaamista ja kouluväkivaltaa mielenterveyden riskitekijänä. Koulutus lisäisi merkittävästi myös koulutettavan omaa henkistä resilienssiä ja heijastuisi näin positiivisena myös muuhun työyhteisöön sekä alueen kasvavien lapsien mukana muihin ikäryhmiin. 

Esitämme, että hyvinvointialue selvittää toimialojen koulutustarjonnan kattavuuden mielenterveyden ensiavun koulutus lapsiin ja nuoriin fokusoituen. Alue järjestää selvitetyn tarpeen mukaan toimialojen lähtökoulutustasoihin suhteutettuja koulutuksia, jotka sisältävät esimerkiksi mielenterveyden ja oman hyvinvoinnin vahvistamisen perusteita, ohjeita riskitilanteiden tunnistamiseen, psyykkisen hyvinvoinnin seuraamiseen ja muiden auttamiseen, ja oppimateriaalia elämänkriiseistä selviämiseen ja erilaisten mielenterveyden häiriöiden tunnistamiseen. Koulutus voidaan toteuttaa mielenterveyden ammattilaisen tai mielenterveyden ensiapukouluttajaksi koulutettujen järjestötoimijoiden avulla, yksittäisinä kertauksina tai jatkuvina syventävinä koulutuksina. 

Me allekirjoittaneet aluevaltuutetut edellytämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tuo em. selvityksen pohjalta alueelle tiivistä mutta kattavaa mielenterveyden ensiapukoulutusta lasten ja nuorten kanssa työskenteleville toimijoille."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan ja terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 10.12.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus- ja valituskielto

Tähän päätökseen, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa hakea muutosta.
(Laki hyvinvointialueesta 141 §)