Aluehallitus, kokous 18.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 136 Valtuustoaloite koskien tyypin 2 diabeteksen hoidon tehostamista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

VAKEDno-2024-2784

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 10.6.2024 § 45 jätettiin Marja Ahavan ja Olga Gilbertin valtuustoaloite "Tyypin 2 diabeteksen hoidon tehostaminen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 30 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Diabetesta sairastaa arviolta yli 500 000 suomalaista, sitä tietämättään sairastavat mukaan luettuina. Diabeteksen komplikaatiot lyhentävät merkittävästi elinaikaa. Noin 30-vuotiaana todettu diabetes lyhentää elinaikaa keskimäärin 13–14 vuotta ja 50-vuotiaana todettu diabetes lyhentää elinaikaa keskimäärin 5–6 vuotta. 

Kyseessä on merkittävä palvelutarvetta lisäävä kansansairaus. Inhimillisen taakan ohella diabeteksen kustannusvaikutus on huomattava: diabetesta sairastavien hoito maksoi 2,5 miljardia euroa vuonna 2017. Diabeteksen hoidon kustannuksista noin puolet aiheutuu vältettävissä olevien, elämänlaatuun merkittävästi vaikuttavien komplikaatioiden hoidosta. 

1. Tyypin 2 diabeteksen käypä hoito -suositus 

Suositus päivitettiin 18.3.24. Suurin uudistus suosituksessa on painonhallinnan korostaminen diabeteksen hoidossa. Alle 6 vuotta diabetesta sairastaneilla painonpudotuksella on mahdollista hoitaa tyypin 2 diabetes remissioon eli parantaa koko sairaus. Remission saavuttaminen riippuu painonpudotuksesta. Remission saavuttaminen on todennäköisempää, mitä lyhyemmän aikaa diabetes on kestänyt, joten heti diagnoosivaiheessa on syytä suunnata resurssit pysyvän painonpudotuksen ohjaamiseen ja säilyttämiseen. Nopea hoito sairauden puhjetessa ja ennaltaehkäisy on diabeteksen kuten muidenkin kansansairauksien hoidon kulmakiviä. 

2. THL laaturekisteri 

THL on rakentanut kansallisia laaturekisterejä, jolla voidaan seurata valtakunnallista hoidon tulosten toteutumista eri sairauksissa. Kansallisen diabetesrekisterin tavoitteena on seurata ja auttaa parantamaan diabeteksen hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Diabetesrekisterissä seurataan koko hoitoketjussa toteutunutta seurantaa ja hoitoa. Diabeteksen laaturekisteri kattaa tiedot perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta sekä julkisesta ja yksityisestä terveydenhuollosta. 

  1. Esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tekee käypä hoito -suosituksen mukaisen intensiivisen painonhallinnan hoitomallin tyypin 2 diabetesta sairastaville potilaille.  

  2. Esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue seuraa väestön diabeteksen hoidon laatua laaturekisterin perusteella sekä tekee tulosten perusteella tarvittavia muutoksia diabetesta sairastavien hoidossa. 

Lähteet:  

Tyypin 2 diabetes Käypä hoito -suositus 18.2.24

Diabetesrekisteri (thl.fi)"

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 10.12.2024 mennessä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus- ja valituskielto

Tähän päätökseen, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa hakea muutosta.
(Laki hyvinvointialueesta 141 §)