Aluehallitus, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 270 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle perustettavaa selviämishoitoyksikköä

VAKEDno-2022-67

Perustelut

Asian valmistelija: terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko ja aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto

Aluevaltuuston kokouksessa 2.5.2023 § 39 jätettiin Ulla-Maija Kopran ja Funda Demirin valtuustoaloite "Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle perustettava selviämishoitoyksikkö". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 34 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Selviämishoitoyksikössä hoidetaan terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa vahvasti päihtyneitä henkilöitä, joiden psyykkinen ja fyysinen terveydentila edellyttää asianmukaista arviointia ja seurantaa. Tämän avulla ehkäistään ja/tai pyritään vähentämään päihtyneen henkilön inhimillistä kärsimystä, vakavia fyysisiä ja psyykkisiä terveyshaittoja ja pahimmillaan kuolemaa. On huomioitava, että putkakuolemia tapahtuu valitettavan säännöllisesti.

Selviämishoitoyksikön perustaminen vähentää putkakuolemia. Poliisin tai muiden viranomaisten toimesta putkaan päätyneet henkilöt sairastavat usein vakavaa päihderiippuvuutta, joka edellyttää päihdehoitoon erikoistuneen hoitohenkilöstön ammattitaitoista hoitoa ja valvontaa. Putkaan vieminen tai sinne sijoittaminen ei ole myöskään eettisesti tai inhimillisesti oikea toimenpide päihtymystilan hoitamisessa.

Selviämishoitoyksikkö voidaan toteuttaa päihdeinterventiota nopeasti ja matalalla kynnyksellä, jonka jälkeen henkilölle voidaan antaa kattavaa tietoa hyvinvointialueen päihdepalveluista ja ohjata myös henkilö jatkohoitoon. Päihtyneen henkilön tulisi saada terveydentilansa kannalta asianmukaista ja ammattilaisten tuottamaa terveydenhoitoa. Varsinkin heikkokuntoisten päihtyneiden osalta esimerkiksi poliisiviranomaiset ovat tuoneet esille (STM 2011), että terveydenhuollon ammattilaisten tulisi vastata päihtyneiden henkilöiden valvonnasta, sekä sellaisista päihtyneistä, jotka ovat esimerkiksi kaatuneet ja lyöneet päänsä tai ovat muuten terveydenhuollon toimenpiteiden tarpeessa.

On tiedossa, että esimerkiksi Peijaksen päivystyksen henkilökunnan resursseja kuormittaa se, että päihtymystilan seurantaan viedään henkilöitä ilman, että heillä olisi akuuttia hoitoa vaativia somaattisia tai psyykkisiä oireita tai sairauksia päihtymystilansa lisäksi. Potilaspaikkaresursseja vievät siten henkilöt, joilla hoidon tavoitteena on ainoastaan päihtymistilasta selviäminen. Päihtyneiden henkilöiden hoitamiseen suunnatussa selviämishoitoyksikössä voidaan toteuttaa akuutin päihdehoidon kokonaisvaltainen hoidon arviointi ja seuranta. Lisäksi selviämishoitoyksikössä olisi mahdollista käynnistää päihdevieroitus ja hoitoonohjaus asianmukaisiin päihdepalveluihin.

Suurimmilla hyvinvointialueilla, kuten Pirkanmaan- ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueilla sekä Helsingissä on omat selviämishoitoyskikkönsä ja ne toimivat osana päihdehoitoa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on väestömäärältään ja kooltaan yksi suurimmista hyvinvointialueista. Selviämishoitoyksikkö vapauttaisi Peijaksen päivystyksen potilaspaikkoja heille, jotka tarvitsevat somaattisen tai psyykkisen sairauden takia hoitoa ja se rauhoittaisi muutenkin päivystyksen toimintaa, vähentäisi putkakuolemia ja olisi myös kustannustehokkaampaa.

Haluamme, että hyvinvointialue lähtee selvittämään selviämishoitoyksikön perustamista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle."

Aluehallitus päätti kokouksessaan 30.5.2023 § 159 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan sekä aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 2.11.2023 mennessä.

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Lakisääteisen ympärivuorokautisen selviämishoidon tarkoituksena on suojella henkilön terveyttä ja turvallisuutta. Selviämishoitoyksiköissä hoidetaan voimakkaasti päihtyneitä asiakkaita, joiden päihtymys aiheuttaa terveydentilan seurannan tarpeen ilman muita sairauden tai vamman oireita.

Selviämishoito toteutuu tällä hetkellä Peijaksen yhteispäivystyksessä maksimissaan 24 tunnin hoitojaksona ja asiakkaan annetaan poistua, kun hoidon tarve on lakannut. Selviämishoidon yhteydessä arvioidaan tarvittaessa potilaan päihdepalvelujen tarve yhteistyössä sosiaalihuollon kanssa jatkohoidon turvaamiseksi. Terveydenhuollon palvelut on tiivistämässä yhteistyötä Peijaksen sairaalan ja erityisesti yhteispäivystyksen kanssa, osana myös päihdepalvelut yhteispäivystyksen yhteydessä.

Aikuissosiaalityön palvelualueella vastataan päihteitä käyttävien asiakkaiden turvallisuudesta. Tällaisia tilanteita kohdataan esimerkiksi Koisorannan palvelukeskuksen asumispäivystyksessä, joka vastaanottaa asunnottomia ympäri vuorokauden sekä asunto ensin -mallilla toimivissa asumispalveluyksiköissä.

Osana Vantaan - Keravan sote-asukkaan asialla hanketta laadittiin vuonna 2021 selvitys tulevaisuuden päihdepalveluista Peijas -kampuksella. Raportissa on esitetty selviämishoitoyksikön perustaminen osaksi kampustoimintoja. Peijas -kampuksen hankesuunnittelun yhteydessä on arvioitava kokonaiskustannukset. Selvityksessä tulee huomioida hyvinvointialueella palveluntarpeessa olevien asiakasmäärät, eri ammattiryhmien henkilöstötarve, tilatarve sekä muu suunnittelu. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on suunnitteluvaiheessa välttämätöntä muun muassa sosiaalihuollon ja poliisilaitoksen kanssa.

Terveydenhuollon palvelujen toimiala sekä aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimiala tukevat ehdotusta ja esittävät, että selviämishoitoyksikön perustamista harkitaan uudelleen Peijas -kampuksen suunnittelun etenemisen myötä. Asiakkaan saaman hoidon lisäksi selviämishoitoyksikkö tukee laajasti terveydenhuollon palveluja sekä sosiaalihuollon palveluja muun muassa tarjoamalla konsultaatioapua henkilöstölle (24/7) sekä toimimalla yhteistyökumppanina asiakkaan jatkoselvitysten osalta.

Selviämishoitoyksikön perustaminen selvitetään Peijas-kampuksen suunnittelun etenemisen myötä.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Ulla-Maija Kopralle, Funda Demirille ja 34 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen; 
  2. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Esittelijään selostusosaan tekemä lisäys huomioitu pöytäkirjassa "Selviämishoitoyksikön perustaminen selvitetään Peijas-kampuksen suunnittelun etenemisen myötä."