Perustelut
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita.
Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Elpymisväline jakaantuu seitsemään ohjelmaan, joista elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) on kooltaan ylivoimaisesti suurin. Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Tämä haku koskee hyvinvointialueelle, kunnalle, kuntayhtymälle ja yleishyödylliselle yhteisölle myönnettäviä valtionavustuksia, joista säädetään valtioneuvoston asetuksessa elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisista sosiaali- ja terveysalan valtionavustuksista vuosina 2021–2025 (1126/2021). Lisäksi noudatetaan valtionavustuslain säännöksiä (688/2001).
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa Suomen kestävän kasvun ohjelman pilarista 4 (Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen) ja osin pilarista 3 (Työllisyysasteen ja osaamistason nostaminen kestävän kasvun vauhdittamiseksi). Ensimmäisessä valtionavustushaussa rahoitusta myönnetään:
- tarkemman suunnitelman laatimiseen vuosina 2023–25 toteutettaville hankkeille,
- kansalliseen yhteistyöhön osallistumiseen ja
- investointikohtaisten toimenpiteiden toimeenpanoon rajatuilta osin
Ohjelmaa toimeenpannaan jokaisella hyvinvointialueella. Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää valtionavustuksia yhdelle hankkeelle kullakin hyvinvointialueella. Avustusten myöntäminen jaksotetaan vähintään kahteen hakuvaiheeseen vuosien 2021–2025 aikana siten, että avustusten käyttöajat muodostavat katkeamattoman kokonaisuuden.
Suomen kestävän kasvun -ohjelman mukaisiin valtionavustuksiin varattu kokonaiseuromäärä perustuu valtion talousarvion momentille 33.60.61 (EU:n rahoitus kestävän kasvun ohjelmaan) tehtyihin varauksiin. Ensimmäisessä haussa valtionavustuksina jaettavissa oleva enimmäismäärä on yhteensä 47,5 miljoonaa euroa, josta tavoitteena on jakaa vähintään 28 miljoonaa euroa.
Haettavissa oleva valtionavustus kohdentuu eri investoinneille hankeoppaassa esitetyllä tavalla. Valtionavustus myönnetään täysimääräisenä hankkeen valtionavustukseen oikeuttaviin kustannuksiin ilman omarahoitusosuutta. Nyt haettavana oleva avustus on käytettävissä 1.1.2022 – 31.12.2022. Toinen haku toteutetaan syksyllä 2022 ja koskee vuosia 2023–2025.
Hakuaika valtionavustuksiin on alkanut 22.12.2021 ja päättyy 18.2.2022 klo 16.15.
Valtionavustusta voidaan myöntää vain yhdelle hankkeelle kullakin hyvinvointialueella. Ensimmäisessä haussa valtionavustus myönnetään sille kunnalle tai kuntayhtymälle, joka on hakemuksessa merkitty hankkeen hallinnoinnista vastaavaksi tahoksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2023 alussa hyvinvointialueille, Helsingin kaupungille ja HUS-yhtymälle. Toisessa haussa avustukset myönnetään hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille. Vantaan kaupunki toimii ensimmäisen RRF haun osalta Vantaan ja Keravan alueen hankehallinnoijana. Keravan kaupunki toimii hankkeessa osatoteuttajana.
Valtionavustusta myöntämisen ehtona on, että hankealueen sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavat kunnat ja kuntayhtymät ovat tehneet periaatepäätöksen hankkeeseen osallistumisesta. Lisäksi asian tulee olla käsitelty hyvinvointialueen väliaikaisessa valmistelutoimielimessä.
Ensimmäisen haun painopisteet:
- Heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakas/potilasryhmien hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purku ja hoitoon pääsyn parantaminen. Ensimmäisessä haussa tulee kuvata miten saadaan kokonaiskuva alueen tilanteesta ja koronan aiheuttaman palvelutarpeen kohdentumisesta sekä hahmotella karkea toimintasuunnitelma koko hankeajan kehittämistyölle.
- Hyvinvoinnin monialaisen palvelukonseptin kehittäminen ja käyttöönotto. Ensimmäisessä haussa valtionavustusta kohdennetaan suunnitteluun, tiedonkeruuseen sekä kansallisen tason määrittelytyöhön osallistumiseen.
- Vaikuttavuus perusteisuus, kirjaamiskäytänteet ja rakenteellinen kirjaaminen. Ensimmäisessä haussa rahoitus kohdistuu sosiaalihuollon kirjaamisvalmennuksien edistämiseen sosiaalialan osaamiskeskusten toimesta.
- Hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelan purkaminen. Ensimmäisessä haussa painotetaan erityisesti pysyvien toimintatapojen muutosta palvelujen saatavuuden lisäämiseksi pitkällä aikavälillä sekä uusien toiminta- ja palvelumallien digitaalisten ratkaisujen kehittämistä.
Hakuilmoitus ja hakuopas ovat julkaistu osoitteessa:
- Hakuilmoitus: https://stm.fi/documents/1271139/103067745/Hakuilmoitus.pdf/03b57621-c3cb-7007-ebea-642174901601/Hakuilmoitus.pdf?t=1641305888058
- Hakuopas: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163722/STM_2021_J_39.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Oheismateriaali:
- Luonnos Vantaan kaupungin hakemuksesta koskien Suomen kestävän kasvun ohjelman valtionavustushakua (toimitetaan erikseen ennen kokousta)
Ehdotus
Väliaikainen valmistelutoimielin päättää:
- hyväksyä osaltaan Vantaan kaupungin hakemuksen koskien Suomen kestävän kasvun ohjelman valtionavustushakua;
- todeta, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tulee toimimaan hankkeen hankehallinnoijana järjestämisvastuun siirron astuttua voimaan 1.1.2023 lukien.
Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta jo kokouksessa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.
Lisätietoja päätöksestä antaa: väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja Timo Aronkytö, etunimi.sukunimi@vantaa.fi.