Aluehallitus, kokous 26.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun palvelusetelin sääntökirjan ja palvelusetelin arvon hyväksyminen

VAKEDno-2024-1309

Perustelut

Asian valmistelijaperheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja Reetta Voutilainen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan aluehallitus päättää palvelusetelin sääntökirjasta, palvelusetelin ehdoista ja arvosta sekä palvelusetelien käyttötarkoituksista. Sääntökirjassa aluehallitus asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit ja palvelusetelipalvelun ehdot palveluntuottajille.

Palveluseteli on yksi tapa järjestää hyvinvointialueen vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluita. Sääntökirjalla tarkoitetaan asiakirjaa, jolla hyvinvointialue asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä tarkoitetut hyväksymiskriteerit palvelun tuottajille. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirryttäessä otettiin käyttöön Vantaan aikaiset palvelusetelit. Palvelusetelien sääntökirjat muokattiin hyvinvointialuetta koskeviksi ja samalla tunnistettiin, että useassa sääntökirjassa on muutostarpeita lähivuosina. 

Palvelusetelien sääntökirjassa on kaksi osaa; yleinen osa ja palvelukohtainen osa. Yleinen osa on nimensä mukaisesti kaikkia palveluseteleitä koskeva osuus, joka on samanlainen kaikissa hyvinvointialueen palvelusetelien sääntökirjoissa palvelusta riippumatta. Aluehallitus on kokouksessaan 23.1.2024 § 5 hyväksynyt sääntökirjan yleisen osan.

Yleinen osa täydentyy palvelukohtaisella osalla, jossa määritellään kullekin palvelusetelillä tuotettavalle palvelulle palvelun vähimmäislaatuvaatimukset sekä palvelusetelin arvo. Ehdotus päivitetystä lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun palvelusetelin sääntökirjasta (palvelukohtainen osa) on liitteenä. Esityslistan oheismateriaalina on lisäksi aiempi lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun sääntökirja.

Lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun sääntökirjan uudistuksessa on huomioitu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lapsiperheiden kotipalvelun palvelukuvaus. Palvelun laatuvaatimuksia ja työntekijöiden koulutusvaatimuksia on yhdenmukaistettu vastaamaan omana toimintana ja puitesopimuksella järjestettävää palvelua. Asiakkaan palvelusetelin voimassaolo ja myönnetty tuntimäärä ilmoitetaan asiakkaalle lähetettävässä palvelupäätöksessä. Palvelusetelillä voidaan hankkia palvelua korkeintaan 40 h kolmen (3) kuukauden aikana. Palveluseteleitä voi saada enintään kolme (3) kappaletta, yhteensä maksimissaan 120 tuntia.  Palveluntarvetta arvioidaan ennen uuden palvelusetelin myöntämistä.

Osana palvelusetelin sääntökirjan palvelukohtaista osaa vahvistetaan myös palvelusetelin arvo. Aiemmassa sääntökirjassa, jota ei ole tosiasiallisesti käytetty hyvinvointialueella, palveluntuottaja määritteli asiakkaalle omavastuuhinnan hyvinvointialueen maksaman tuntihinnan (26e/h) lisäksi. Tämä perustui Vantaan kaupungin toimintatapaan, jossa lapsiperheiden kotipalvelusta perittiin asiakasmaksu. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella lapsiperheiden kotipalvelu on maksutonta asiakkaalle. Uudistetun sääntökirjan mukaan lapsiperheiden kotipalvelusta ei peritä asiakkaan omavastuuosuutta, vaan palvelusetelin arvo kattaa palveluntuottajan koko hinnan. Palvelusetelin arvon lisäksi tuottaja ei voi laskuttaa asiakkaalta muita kuluja. Palvelusetelillä tuotettavista palveluista palveluntuottaja voi maksimissaan periä oheisen taulukon mukaisen tuntihinnan. Hinnanmuutoksista kerrotaan tarkemmin sääntökirjan yleisessä osassa.

Palvelun ajankohta Arvo
Arkisin klo 6-18 34€/h
Arkisin klo 18-21 39,10€/h
Lauantaisin klo 6-21 42,50€/h

​​​​​​

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun palvelusetelin sääntökirjan ja palvelusetelin arvon liitteen mukaisesti. Päivitetty sääntökirja astuu voimaan 1.6.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​