Aluehallitus, kokous 26.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Valtuustoaloite koskien nopean toiminnan liikkuvia partioita etsivään vanhustyöhön

VAKEDno-2024-1324

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 16 jätettiin Antero Eerolan ja Tiina Tuomelan valtuustoaloite "Nopean toiminnan liikkuvia partioita etsivään vanhustyöhön". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 21 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Ikääntyvän väestön määrä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella kasvaa voimakkaasti. Ikäihmiset ovat nykyisin paremmassa kunnossa ja pidempään kuin ennen. Se mahdollistaa kohtuullisen pitkään jatkuvan asumisen kotona joko ilman tai vain kevyillä palveluilla.
 
Samalla kuitenkin myös huonokuntoisten vanhusten määrä nousee. Laajan kotona asumisen takia ikäihmisten ongelmat eivät välttämättä aina tule tietoon. Siksi tarvitaan etsivää vanhustyötä ja työtä vanhusten yksinäisyyden lieventämiseksi. Kumpaakin on tehty onnistuneesti jo nyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.
 
Etsivä vanhustyö ei kuitenkaan kykene puuttumaan kaikkiin tapauksiin. Julkisissa tiloissa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on tullut vastaan tilanteita, joissa sivullisilla on noussut huoli vanhuksen henkisestä ja fyysisestä tilasta. Tällaisissa tapauksissa esimerkiksi etsivä vanhustyö ei voi kuitenkaan tulla välittömästi apuun. Ainoa vaihtoehto on tehdä ikäihmistä koskeva huoli-ilmoitus, jonka käsittely vie kuitenkin aikaa.
 
Hyvinvointialueen vanhustyössä tarvittaisiinkin eräänlaisia ”nopean toiminnan liikkuvia partioita”, joita olisi mahdollista pyytää apuun, kun esimerkiksi julkisilla paikoilla tai tiloissa kohdataan vanhuksia, joiden tilasta herää huoli. Apu tulisi tarpeeseen erityisesti tapauksissa, joissa hätäkeskukseen soittaminen on toimenpiteenä liian raskas.
 
Tämän uudenlaisen liikkuvan vanhustyön tehtävä olisi selvittää vanhuksen tilanne sekä tarjota hänelle nopeasti tarvittavaa henkistä, fyysistä ja sosiaalista apua.
  
Edellä olevan perusteella, me allekirjoittaneet Vantaan ja Keravan aluevaltuutetut teemme seuraavan valtuustoaloitteen:
 
* Vantaan ja Keravan hyvinvointialue käynnistää selvityksen uudenlaisesta liikkuvasta vanhustyöstä, jossa osaksi etsivää vanhustyötä perustetaan ”nopean toiminnan liikkuvia partioita”, jotka voisivat puuttua huolta herättävien vanhusten tilanteeseen nopeasti sekä aloitetaan selvityksen perusteella uusi vanhustyön muoto."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen vanhusten palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 4.9.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​