Aluehallitus, kokous 26.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Valtuustoaloite koskien hyvinvointialueen osallistumista sateenkaarisenioreiden osallisuustyöhön

VAKEDno-2024-1333

Perustelut

Asian valmistelija: hallintosihteeri Mirkka Ikonen

Aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 16 jätettiin Antero Eerolan valtuustoaloite "Hyvinvointialue mukaan sateenkaarisenioreiden osallisuustyöhön​​​​​​". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 13 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Suomi on ollut Euroopassa ja koko maailmassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edelläkävijä. Tämä koskee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, joiden oikeudet ovat kehittyneet vahvasti viimeisen runsaan kahden vuosikymmenen aikana. 

Pitkä ihmisoikeus- ja tasa-arvokamppailu on tuottanut tulosta, sillä lainsäädäntö Suomessa kohtelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä pääsääntöisesti yhdenvertaisesti. 

Silti vähemmistöjen elämänpiirissä esiintyy yhä sosiaalisia ongelmia, joita ei voi suoraan lainsäädännöllä tai poliittisilla päätöksillä muuttaa. Tällöin puhutaan esimerkiksi yksinäisyyden, osattomuuden ja syrjäytymisen kokemuksista. Esimerkiksi yksinäisyyden kokemukset korostuvat vähemmistöihin kuuluvilla ikäihmisillä. He eivät useinkaan ole myös kasvaneet samanlaisessa sallivassa yhteiskunnassa kuin nykyiset sateenkaarinuoret. 

Esimerkiksi kuntien nuorisotoimessa on panostettu merkittävästi sateenkaarevaan nuorisotyöhön. Suomen väestö kuitenkin ikääntyy. Vanhustyön keskusliiton mukaan (https://www.epressi.com/tiedotteet/sosiaaliset-kysymykset/ainutlaatuinen-hanke-kaynnistyy-sateenkaarisenioreiden-osallisuuden-vahvistamiseksi-pohjois-pohjanmaan-hyvinvointialueella.html) sateenkaarisenioreiden määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan lähivuosikymmenten sisällä.
 
Tähän liittyen Vanhustyön keskusliitto onkin käynnistänyt yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Sateenkaariseniorit ry:n kanssa kolmivuotisen hankkeen sateenkaarisenioreiden arjen osallisuuden vahvistamiseksi sekä syrjäytymisen ja yksinäisyyden kokemusten lievittämiseksi. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Edellä olevan perusteella, me allekirjoittaneet valtuutetut teemme seuraavan sisältöisen aloitteen:

* Vantaan ja Keravan hyvinvointialue selvittää mahdollisuudet lähteä mukaan Vanhustyön keskusliiton sateenkaarivanhusten osallisuutta edistävään hankkeeseen tai muulla tavoin ottaa huomioon teema hyvinvointialueen vanhuspalveluissa ja vanhustyössä."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan sekä vanhusten palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 4.9.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​