Aluehallitus, kokous 26.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Valtuustoaloite koskien kriisiryhmän perustamista ja hoitopolun kehittämistä koronarokotehaitoista kärsiville

VAKEDno-2024-1332

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 16 jätettiin Tiina Keskimäen valtuustoaloite "Kriisiryhmän perustaminen ja hoitopolun kehittäminen koronarokotehaitoista kärsiville"​​. Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 1 aluevaltuutettu. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen on herättävä ja reagoitava tilanteeseen, joka koskee koko Suomea. Eurostatin tilastot ovat hälyttäviä, ja marraskuussa 2023 Suomi kantoi Euroopan korkeimman ylikuolleisuuden taakan 40 % ylikuolleisuudella. 

Tätä poikkeuksellisen korkeaa ylikuolleisuutta ei voi selittää pelkästään väestön ikääntymisellä. Vaikka vanhusväestö on kärsinyt eniten, selitys ikääntymisellä ei yksin riitä. THL:n mainitsema korona ei myöskään ole täysin perusteltu syy ylikuolleisuudelle, kun otetaan huomioon, että valtioneuvosto poisti COVID-19-taudin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta jo kesällä 2023. 

Uusimmat lääketieteelliset tutkimukset osoittavat, että mRNA-injektiot koronaa vastaan voivat aiheuttaa laajaa ja vakavaa haittaa, mukaan lukien sydän- ja verisuonisairauksia sekä odottamattomia äkkikuolemia. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen on otettava tämä vakavasti ja perustettava kriisiryhmä selvittämään alueen tilannetta. 

Kriisiryhmän tehtäviin tulee kuulua tilastotiedon kerääminen mRNA-injektioiden vaikutuksista alueen ylikuolleisuuteen ja ylisairastavuuteen. Hoitopolun laatiminen rokotehaitoista kärsiville asukkaille on elintärkeää. On ymmärrettävä, että ylikuolleisuus on suurinta iäkkäiden keskuudessa, jotka ovat saaneet eniten koronarokotteita. 

Kriisiryhmässä on oltava edustusta hyvinvointialueen terveydenhuoltoalan ammattilaisista, virkamiesjohdosta ja myös luottamushenkilöistä. Hyvinvointialueen on saatava kriisiryhmä nopeasti kokoon, sillä tilanne vaatii ripeitä toimia. 

Viimeisimpien lääketieteellisten tutkimusten paljastama mRNA-injektioiden kontaminaatio bakteeriplasmidien DNA:lla ja niiden vaikutukset ihmisen genomiin ovat ennennäkemättömiä ja vaativat valmistautumista terveydenhoitojärjestelmältä. Mm. aggressiivisten syöpien lisääntymistä on maailmalla havaittu, mikä saattaa liittyä solujen toiminnan vakavaan häiriintymiseen bakteeri-DNA:n sekvenssien liittyessä osaksi ihmisen solujen genomia. Tällaiset vakavat sairaudet saattavat nostaa terveydenhuollon kuormitusta voimakkaasti lähivuosina. Hoitotarpeen nousua voi kriisiryhmässä arvioida ja varautua tarvittaessa lisäresursseilla. 

Nyt on aika tunnustaa tilanteen vakavuus ja tehdä kaikki mahdollinen niiden ihmisten auttamiseksi, jotka kärsivät rokotehaitoista. Tämä vaatii rohkeutta ja nopeita toimia hyvinvointialueelta. ​​​​​​"

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 4.9.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​