Områdesstyrelsen, möte 26-03-2024

Protokollet är granskat

§ 54 Fullmäktigemotion om inrättande av en krisgrupp och utveckling av vårdvägen för personer som lider av coronavaccinets skadeverkningar

VAKEDno-2024-1332

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunnig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 4.3.2024 § 16 lämnade Tiina Keskimäki en fullmäktigemotion "Inrättande av en krisgrupp och utveckling av vårdvägen för personer som lider av coronavaccinets skador". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 1 fullmäktigeledamot. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Vanda och Kervo välfärdsområde måste vakna upp och reagera på situationen som gäller hela Finland. Eurostats statistik är alarmerande och i november 2023 uppvisade Finland Europas högsta överdödlighetssiffra med 40 procent överdödlighet. 

Denna exceptionellt höga överdödlighet kan inte förklaras enbart av att befolkningen åldras. Även om den äldre befolkningen har lidit mest är åldrande inte en tillräcklig förklaring. Coronaviruset, som THL nämner, är inte heller en helt motiverad orsak till överdödligheten med beaktande av att statsrådet avlägsnade COVID-19 från listan över allmänfarliga smittsamma sjukdomar redan sommaren 2023. 

De senaste medicinska undersökningarna visar att mRNA-injektioner mot coronaviruset kan orsaka omfattande och allvarliga skador, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar samt oväntade plötsliga dödsfall. Vanda och Kervo välfärdsområde måste ta detta på allvar och inrätta en krisgrupp för att utreda situationen i området. 

Till krisgruppens uppgifter ska höra att samla in statistiska uppgifter om mRNA-injektionernas inverkan på överdödligheten och översjukligheten i området. Det är livsviktigt att utarbeta en vårdväg för de invånare som lider av vaccinskador. Det är förståeligt att överdödligheten är störst bland de äldre som har fått flest coronavaccin. 

I krisgruppen ska finnas representanter för hälso- och sjukvårdspersonalen, tjänstemannaledningen och även de förtroendevalda i välfärdsområdet. Välfärdsområdet måste snabbt få ihop en krisgrupp, eftersom situationen kräver snabba åtgärder. 

Den senaste medicinska forskningen har avslöjat att mRNA-injektionerna har kontaminerats med bakterieplasmidernas DNA och deras inverkan på människans genom är något vi aldrig tidigare har skådat och kräver förberedelser av hälsovårdssystemet. Bland annat har en ökning av aggressiva cancerformer observerats i världen, vilket kan vara förknippat med allvarliga störningar i cellernas funktion när bakterie-DNA:s sekvenser ansluter sig till genomet i mänskliga celler. Dylika allvarliga sjukdomar kan kraftigt öka belastningen på hälso- och sjukvården under de närmaste åren. Krisgruppen kan bedöma ökningen av vårdbehovet och vid behov förbereda tilläggsresurser. 

Nu är det dags att erkänna situationens allvar och göra allt vi kan för att hjälpa de människor som lider av vaccinskador. Detta kräver mod och snabba åtgärder från välfärdsområdets sida.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för hälso- och sjukvårdstjänster för beredning senast 4.9.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.