Områdesstyrelsen, möte 26-03-2024

Protokollet är granskat

§ 62 Inrättande av tjänster på välfärdsområdets olika sektorer

VAKEDno-2024-1340

Beskrivning

Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula

Enligt 51 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige om inrättande och indragning av välfärdsområdesdirektörens och sektordirektörernas tjänster samt om ändring av tjänstebeteckningar. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av andra tjänster samt om ändring av tjänstebeteckningar. Om ändring av behörighetsvillkoren för en tjänst beslutar sektordirektören i fråga om sina underlydande tjänsteinnehavare med beaktande av vad som stadgas eller bestäms särskilt. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Beslut om behörighetsvillkoren för övriga tjänster fattas när tjänsten inrättas. Räddningsnämnden beslutar om ärenden som gäller räddningsverket i enlighet med 25 §.

Sektorerna har föreslagit följande vakansändring gällande tjänsterna:

  • tjänstebeteckningen för en läkare ändras till tjänstebeteckningen för en biträdande överläkare (Förebyggande tjänster för barnfamiljer)

 

Ändringen av tjänstebeteckningen för en läkare till biträdande överläkare är en central åtgärd i anslutning till utvecklingen av familjecentren inom sektorn för tjänster för barn, unga och familjer samt till reformprogrammets mål. Tjänsten som biträdande överläkare möjliggör en konsultationsmodell för specialistläkare för alla fyra familjecenterområden.  Tjänsten säkerställer tillräcklig Apotti-kompetens inom läkartjänsterna. Tjänsten stärker också en samordning av ledningen av elevhälsan. Läkarkonsultationen, introduktionen, utbildningen och koordineringen av resurserna stärks och detta påverkar indirekt effektiviseringen av serviceproduktionen.

Allmänna bestämmelser om inrättande av tjänster i välfärdsområdena

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden står personalen som är anställda hos ett välfärdsområde i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden samt tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena föreskrivs särskilt. En uppgift där offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För en sådan uppgift inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person dock anställas i ett tjänsteförhållande för en sådan uppgift också utan att en tjänst har inrättats för uppgiften.

Enligt 93 § 1 mom. i lagen om välfärdsområden fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga. Med stöd av 51 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde hör det till välfärdsområdesstyrelsens befogenhet att inrätta en tjänst och besluta om behörighetsvillkoren för tjänsten. De tjänster som inrättas i Vanda och Kervo välfärdsområde är gemensamma tjänster för välfärdsområdet.

Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av välfärdsområdet fastställd särskild behörighet. En person kan anställas i ett tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt om detta eller om välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall. Endast den som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande.

Välfärdsområdet kan genom sitt beslut skärpa de behörighetsvillkor som föreskrivs i lag eller förordning. Däremot kan behörighetskraven inte lindras genom välfärdsområdets beslut. När behörighetsvillkoren inte har fastställts genom lag eller förordning, bedömer den behöriga myndigheten i välfärdsområdet ändamålsenliga behörighetsvillkor för tjänsten. Behörighetsvillkoren för en tjänst kan bestämmas genom bestämmelser i förvaltningsstadgan, när tjänsten inrättas eller genom enskilda beslut. Till befogenheten att besluta om behörighetsvillkoren hör också att ändra behörighetsvillkoren.

Enligt 57 § i välfärdsområdets förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesfullmäktige om valet av välfärdsområdesdirektör och sektordirektörer. Välfärdsområdeschefen väljer direkt sina underställda, som inte är sektordirektörer. Dessutom beslutar välfärdsområdesdirektören om vem som ska sköta en ledig tjänst som sektordirektör. Sektordirektören, serviceområdeschefen, chefen för ett uppgiftsområde och chefen för en verksamhetsenhet väljer den personal som lyder under hen. Vid en anställning ska eventuella gällande bestämmelser om tillsättningstillstånd beaktas. Den myndighet som beslutar om anställningen iakttar välfärdsområdets lönesystem i lönesättningen. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar också om den prövotid för den som väljs eller om avtal om den. Beslut om valet av räddningsdirektör fattas i enlighet med 25 §.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar ändra en tjänstebeteckning för en läkare till tjänstebeteckningen biträdande läkare. Behörighetsvillkor för tjänsten är i Finland legitimerad medicine licentiat och specialistläkarrättighet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.