Områdesstyrelsen, möte 26-03-2024

Protokollet är granskat

§ 47 Förtroendepersons anhållan om avsked - Timo Lahtinen, medlem i äldrerådet

VAKEDno-2024-1336

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunnig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Timo Lahtinen, medlem i äldrerådet i Vanda och Kervo välfärdsområde, har 14.3.2024 lämnat in till Vanda och Kervo välfärdsområde en begäran om avsked från posten som medlem i äldrerådet från och med 1.7.2024.

Enligt 20 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde tillsätter välfärdsområdesstyrelsen ett äldreråd för varje fullmäktigeperiod. På sitt sammanträde 7.6.2022 (§ 110) beslutade välfärdsområdesstyrelsen att tillsätta ett äldreråd för fullmäktigeperioden 2022–2025 för välfärdsområdet och att fastställa medlemsantalet i välfärdsområdets äldreråd till 9. 

Enligt 32 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) väljs medlemmarna i påverkansorganen bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i välfärdsområdets kommuner så att minst en representant väljs för varje påverkansorgan. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. Välfärdsområdesstyrelsen har 7.6.2022 § 110 bett Vanda äldreråd att bland sig föreslå 6 representanter till välfärdsområdets äldreråd samt Kervo äldreråd att bland sig föreslå 3 representanter till välfärdsområdets äldreråd. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade också att äldreråden i Vanda och Kervo står i kontakt med varandra och ser till att välfärdsområdets äldreråd i sin sammansättning motsvarar resultatet av välfärdsområdesvalet.

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sina sammanträden 16.8.2022 (§ 147), 8.11.2022 (§ 231), 28.2.2023 (§ 41) och 22.8.2023 (§ 188) utsett medlemmarna och ersättarna i äldrerådet. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade utse till välfärdsområdets äldreråd:

1. sex personliga ersättare från äldrerådet i Vanda enligt följande:

Ordinarie medlem Personlig ersättare
Raimo Huvila (pj) Seija Puha
Anneli Karhunen Håkan Sandell
Marja-Liisa Saares (vpj) Taisto Mäntynen
Marja Leppänen Ari Martinaho
Markku Weckman Olli Korkalainen
Timo Lahtinen Kari Saari

 

2. tre personliga ersättare från äldrerådet i Kervo enligt följande:

Ordinarie medlem Personlig ersättare
Ulla Martikainen Heikki Manninen
Mikko Raunio Risto Tyrväinen
Kauko Passi Marja-Terttu Nieminen​

 

Tidigare avtalad platsfördelning mellan äldreråden i Vanda och Kervo

Presidierna och sekreterarna för äldreråden i Vanda och Kervo träffades 14.6.2022 för att diskutera beslutet från välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 7.6.2022 § 110 där man beslutar om tillsättande av ett äldreråd för välfärdsområdet. På sammanträdet behandlades utifrån välfärdsområdesvalets resultat en rangordning där partiernas resultat med jämförelsetal har listats. 

Enligt rangordningen fördelas representanterna för Vanda äldreråd per parti enligt följande: 

– två (2) representanter för Samlingspartiet,
– två (2) representanter för socialdemokraterna,
– en (1) representant för de gröna, och
– en (1) representant för Sannfinländarna.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. bekräfta Timo Lahtinens begäran om avsked från medlemskap i äldrerådet i Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.7.2024;
  2. be Vanda äldreråd att bland sina medlemmar föreslå en ny medlem till äldrerådet i välfärdsområdet med iakttagande av den platsfördelning som överenskommits mellan äldreråden i Vanda och Kervo.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.