Områdesstyrelsen, möte 26-03-2024

Protokollet är granskat

§ 48 Fullmäktigemotion om genomförande av cancerscreeningar även vid verksamhetsställena i Vanda/Kervo

VAKEDno-2024-1322

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunnig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 4.3.2024 § 16 lämnade Vaula Norrena en fullmäktigemotion "Cancerscreeningar bör också genomföras vid verksamhetsställena i Vanda/Kervo". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 26 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Välfärdsområdet genomför olika masscreeningar så att klienterna måste resa till Helsingfors för provtagning.

Detta leder till att klienten (och arbetsgivaren) förlorar flera timmars arbetstid och dessutom de kostnader som resorna kräver. Ur nationalekonomisk synvinkel är det fråga om förlust av arbetstimmar i hela kvinnoåldersklasser.

Välfärdsområdet bör kräva tjänster av sina avtalspartner vid verksamhetsställena i Vanda och Kervo.

Till exempel konstateras följande om mammografi på Vanda-Kervos webbplats:
"Masscreeningar då det gäller mammografi genomförs av Terveystalo, som producerar tjänsten för sina avtalskommuner. Terveystalos verksamhetsställen är Kampen, Centralgatan (Helsingfors), Köpcentret Tripla, Myrbacka och Dickursby. ”

Terveystalo erbjuder ändå i verkligheten inga masscreeningar då det gäller mammografi i Vanda eller Kervo, utan meddelar att klienten måste besöka verksamhetsstället på Centralgatan i Helsingfors.

Vi föreslår att Vanda-Kervo välfärdsområde ska ordna masscreeningstjänster också vid provtagningsställena i Vanda-Kervo så att klienterna inte behöver resa långa vägar för detta."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för hälso- och sjukvårdstjänster för beredning senast 4.9.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.