Aluehallitus, kokous 26.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Valtuustoaloite koskien syöpäseulontojen toteuttamista myös Vantaan/Keravan toimipisteissä

VAKEDno-2024-1322

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 16 jätettiin Vaula Norrenan valtuustoaloite "Syöpäseulonnat on toteutettava myös Vantaan/ Keravan toimipisteissä​​​​". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 26 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Hyvinvointialue toteuttaa erilaisia joukkoseulontoja siten, että asiakkaiden pitää matkustaa Helsinkiin näytteenottoa varten.

Tästä koituu useiden tuntien työajan menetys asiakkaalle (ja hänen työnantajalleen) ja lisäksi matkojen vaatimat kustannukset. Kansantaloudellisesti kyseessä on kokonaisten naisikäluokkien työtuntien menetykset.

Hyvinvointialueen tulee vaatia sopimustoimijoiltaan palveluja Vantaan ja Keravan toimipisteissä.

Esimerkiksi mammografiasta todetaan Vantaa-Keravan nettisivuilla näin:
”Mammografian joukkoseulonnat toteuttaa Terveystalo, joka tuottaa sopimuskunnilleen palvelua. Terveystalon toimipisteet ovat Kamppi, Keskuskatu (Helsinki), Kauppakeskus Tripla, Myyrmäki ja Tikkurila. ”

Kuitenkaan Terveystalo ei todellisuudessa tarjoa mammografian joukkoseulontoja Vantaalla tai Keravalla, vaan ilmoittaa, että asiakkaan on mentävä Helsingin Keskuskadun toimipisteeseen.

Esitämme, että Vantaa-Keravan hyvinvointialueen tulee järjestää joukkoseulontapalvelut myös Vantaa-Keravan alueella sijaitsevissa näytteenottopisteissä, niin että asiakkaiden ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja sitä varten."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 4.9.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​