Aluehallitus, kokous 26.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Valtuustoaloite koskien kehitysvammaisten työtoiminnan yhteydessä syötyjen aterioiden maksuttomuutta

VAKEDno-2024-1323

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 16 jätettiin KD valtuustoryhmän valtuustoaloite "Kehitysvammaisten työtoiminnan yhteydessä syötyjen aterioiden maksuttomuus." Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 39 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Työ- ja päivätoimintaa järjestetään henkilöille, joilla ei ole edellytyksiä työsuhteiseen työhön ja jotka tarvitsevat yksilöllisiä tukitoimia. Työ- ja päivätoiminta itsessään on maksutonta, mutta mikäli asiakkaat syövät toimintakeskuksessa, ateriamaksut peritään ateriapalveluhinnaston mukaisesti. 

Työ- ja päivätoiminnassa mukana olevat henkilöt ovat asiakkaita, eivät työntekijöitä. Työ- ja päivätoimintaan osallistuville voidaan maksaa työosuusrahaa. Työosuusraha on toiminta-avustus -tyyppinen tuki, jolla tuetaan työ- ja päivätoimintaan osallistumista. Työosuusrahan suuruus on 2e/h ja enimmillään 12e/pv. Työosuusraha rahoitetaan pääosin laskuttamalla työn tilaajaa tehdystä työstä tai palvelusta. 

Valtuustoaloite Keravalla 11/2017 (Pentti Rönkkö, KD) ehdotti ateriamaksun poistamista työtoimintaan osallistuville ja aloite menikin läpi. Keravalla siis vielä v. 2022 ateriat työtoiminnassa ovat olleet maksuttomia. Vuoden 2023 alusta ateriamaksut tulivat hyvinvointialueella uudelleen käyttöön.
 
Ateriamaksun poistaminen kehitysvammaisten työtoiminnasta edistää yhdenvertaisuutta, koska kehitysvammaisen henkilön työosuusmaksu vaihtelee ja on tilanteita, jolloin päivän työosuusmaksulla ei kateta ateriakorvausta (uuden hinnaston mukaan pääaterian hinta on 5,45e/pv).

Pyydämme tarkempaa selvitystä työtoiminnassa olevien kehitysvammaisten/vammaisten määristä, heidän keskimääräisestä työosuusmaksustaan ja ateriapalveluiden käytöstä.
 
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että ruokamaksu poistettaisiin työtoiminnan asiakkailta - vähintäänkin heiltä, joilla ateriamaksu ylittää työosuusmaksun. Täten tehdystä työstä jäisi edes jotakin käteen."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 4.9.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​