Områdesstyrelsen, möte 26-03-2024

Protokollet är granskat

§ 49 Fullmäktigemotion om avgiftsfria måltider i samband med arbetsverksamhet för personer med funktionsvariationer

VAKEDno-2024-1323

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunnig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 4.3.2024 § 16 lämnade KD:s fullmäktigegrupp fullmäktigemotionen "Avgiftsfrihet för måltider som äts i samband med arbetsverksamhet för personer med funktionsvariationer". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 39 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Arbets- och dagverksamhet ordnas för personer som inte har förutsättningar att arbeta i ett anställningsförhållande och som behöver individuella stödåtgärder. Arbets- och dagverksamheten i sig är avgiftsfri, men om klienterna äter på verksamhetscentret tas måltidsavgifterna ut enligt prislistan för måltidstjänster. 

De personer som deltar i arbets- och dagverksamheten är klienter, inte anställda. Till dem som deltar i arbets- och dagverksamhet kan betalas arbetsersättning. Arbetsersättningen är ett stöd i form av ett verksamhetsunderstöd som stöder att en person deltar i arbets- och dagverksamhet. Storleken på arbetsersättningen är 2 e/h och högst 12 e/dag. Arbetsersättningen finansieras i huvudsak genom att fakturera beställaren för det utförde arbetet eller den utförda tjänsten. 

Enligt fullmäktigemotionen i Kervo 11/2017 (Pentti Rönkkö, KD) föreslogs att måltidsavgiften slopas för dem som deltar i arbetsverksamheten och initiativet godkändes. I Kervo har måltiderna i arbetsverksamheten med andra ord varit avgiftsfria ännu 2022. I början av 2023 började välfärdsområdet uppbära måltidsavgifter på nytt.
 
Avskaffandet av måltidsavgiften i arbetsverksamheten för personer med funktionsnedsättning främjar jämlikheten, eftersom arbetsersättningen för personer med funktionsvariationer varierar och det finns situationer där måltidsavgiften inte kan täckas med dagens arbetsersättning (enligt den nya prislistan är priset på huvudmåltiden 5,45 e/dag).

Vi ber om en noggrannare utredning av antalet personer med funktionsvariationer i arbetsverksamheten, deras genomsnittliga arbetsersättning och användning av måltidstjänster.
 
Vi undertecknade fullmäktigeledamöter föreslår att måltidsavgiften avskaffas för arbetsverksamhetens klienter – åtminstone för dem som har en måltidsavgift som överstiger arbetsersättningen. På detta sätt skulle personen som utför arbetet ändå få behålla en del av arbetsersättningen.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för beredning senast 4.9.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.