Områdesstyrelsen, möte 26-03-2024

Protokollet är granskat

§ 55 Fullmäktigemotion om välfärdsområdets deltagande i delaktighetsarbetet för regnbågsseniorer

VAKEDno-2024-1333

Beskrivning

Ärendets beredare: förvaltningssekreterare Mirkka Ikonen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 4.3.2024 § 16 lämnade Antero Eerola en fullmäktigemotion "Välfärdsområdet med i regnbågsseniorernas delaktighetsarbete". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 13 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Finland har varit en föregångare inom jämställdhet och likabehandling i Europa och i hela världen. Detta gäller även sexuella minoriteter och könsminoriteter, vars rättigheter har utvecklats kraftigt under de senaste drygt två decennierna. 

Den långa människorätts- och jämställdhetskampen har gett resultat, eftersom lagstiftningen i Finland i regel behandlar sexuella minoriteter och könsminoriteter jämlikt. 

Ändå finns det fortfarande sociala problem i minoriteternas livsmiljö som inte kan ändras direkt genom lagstiftning eller politiska beslut. Då talar man till exempel om upplevelser av ensamhet, bristande möjligheter att vara delaktig och utslagning. Till exempel framhävs upplevelser av ensamhet hos äldre personer som tillhör minoriteter. De har ofta inte heller vuxit upp i samma toleranta samhälle som dagens regnbågsunga. 

Till exempel inom kommunernas ungdomsväsende har man satsat mycket på ungdomsarbete bland regnbågsunga. Befolkningen i Finland åldras. Enligt Centralförbundet för de gamlas väl (https://www.epressi.com/tiedotteet/sosiaaliset-kysymykset/ainutlaatuinen-hanke-kaynnistyy-sateenkaarisenioreiden-osallisuuden-vahvistamiseksi-pohjois-pohjanmaan-hyvinvointialueella.html, texten är på finska) beräknas antalet regnbågsseniorer fördubblas inom de närmaste årtiondena.
 
I anslutning till detta har Centralförbundet för de gamlas väl i samarbete med Norra Österbottens välfärdsområde och Sateenkaariseniorit ry inlett ett treårigt projekt för att stärka regnbågsseniorernas delaktighet i vardagen samt lindra upplevelserna av marginalisering och ensamhet. Projektet finansieras av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) som verkar i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet.

Utifrån det ovan nämnda lägger vi undertecknade fullmäktigeledamöter fram en motion med följande innehåll:

* Vanda och Kervo välfärdsområde utreder möjligheterna att delta i projektet som Centralförbundet för de gamlas väl genomför och vars syfte är att främja delaktigheten för regnbågsseniorer eller att på annat sätt beakta temat inom äldreservicen och äldreomsorgen i välfärdsområdet."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för koncerntjänster och sektordirektören för äldreservice för beredning senast 4.9.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.