Områdesstyrelsen, möte 26-03-2024

Protokollet är granskat

§ 57 Slutredovisning och avtal om fördelning av Eteva-samkommunens verksamhet

VAKEDno-2024-1314

Beskrivning

Ärendets beredare: ekonomidirektör Hanna Heinikainen

Mellersta Nylands, Östra Nylands och Västra Nylands, Egentliga Tavastlands, Päijänne-Tavastlands och Vanda och Kervo välfärdsområden (nedan Välfärdsområdena) har ingått ett avtal om åtgärder i anslutning till överföringen av Eteva-samkommunens (nedan Eteva) verksamhet till välfärdsområdena (Avtal). Alla välfärdsområden har godkänt avtalet.  

Syftet med Avtalet har varit att avtala om fördelningen av Eteva-samkommunens verksamhet när verksamheten med stöd av 57 § i lagen om genomförande av reformen av välfärdsområdena (616/2021) överförs till Välfärdsområdena. Avtalet har varit nödvändigt för att Etevas ansvar ska kunna fördelas mellan Välfärdsområdena och för att Etevas oavslutade ärenden ska kunna skötas.  

I Avtalet har man kommit överens om Välfärdsområdenas ansvar för oavslutade uppgifter samt kostnaderna för skötseln av dem. I Avtalet har man kommit överens om det välfärdsområde (det s.k. ansvariga välfärdsområdet) som ansvarar för bland annat upprättandet av bokslutet, avslutandet av avtalen samt betalningen av kortfristiga fordringar och skulder. Mellersta Nylands välfärdsområde fungerar som ansvarsvälfärdsområde. Enligt Avtalet har ansvarsvälfärdsområdet rätt att ta ut kostnader för skötseln av uppgifterna av de andra välfärdsområdena.  

Utöver oavslutade ärenden har man i Avtalet kommit överens om skötseln av arkivet och informationsförvaltningen, ansvaren för överförda ärenden och anställda, fördelningen av lösöre, utbetalningen av löner, IKT-systemen och behandlingen av personuppgifter samt registerföringen. Enligt punkt 8 i Avtalet gäller det tills vidare och upphör när de skyldigheter och åtgärder som hänför sig till samkommunen Eteva har uppfyllts och vidtagits.   

I Avtalet avtalades inte om fördelningen av Etevas borgensansvar. Därför innehåller den slutredovisning som godkänns och bifogas detta beslut och avtalet om fördelningen av Etevas verksamhet också ett avtal om fördelningen av borgensansvaret mellan välfärdsområdena. Borgensansvaren presenteras i bilaga 3 till slutredovisningen och avtalet. 

I slututredningen konstateras att åtgärderna enligt Avtalet har vidtagits och ansvaren fördelats samt att Välfärdsområdenas nettoandelar enligt Avtalet konstateras. I bilagan till utredningen presenteras kostnaderna för skötseln av uppgifterna för det ansvariga välfärdsområdet och de erhållna inkomsterna samt den nettoandel som ackumulerats för var och en. Välfärdsområdenas andelar är följande: 

  • Mellersta Nylands välfärdsområde 20,39 % 
  • Egentliga Tavastlands välfärdsområde 7,38 % 
  • Päijänne-Tavastlands välfärdsområde 12,47 % 
  • Östra Nylands välfärdsområde 10,13 % 
  • Västra Nylands välfärdsområde 33,63 %  
  • Vanda och Kervo välfärdsområde 16,01 % 

 

Vanda och Kervo välfärdsområdes andel av de medel som överförs från Etevas verksamhet är 1 560 367,14 euro.  

När de avtalsenliga förpliktelserna har fullgjorts upphör Avtalet att gälla. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar godkänna den bifogade slutredovisningen och avtalet om fördelningen av Eteva-samkommunens verksamhet.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna den bifogade slutredovisningen och avtalet om fördelningen av Eteva-samkommunens verksamhet.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Välfärdsområdesstyrelsens ledamot Marja Ahava meddelade anställningsjäv och avlägsnade sig från sammanträdet under behandlingen av ärendet och beslutsfattandet kl. 10.04. Beslutsförslaget godkändes enhälligt. Efter beslutsfattandet återvände hon till sammanträdet kl. 10.05.