Områdesstyrelsen, möte 26-03-2024

Protokollet är granskat

§ 50 Fullmäktigemotion om mobila patruller för snabba insatser inom det uppsökande äldrearbetet

VAKEDno-2024-1324

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunnig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 4.3.2024 § 16 lämnade Antero Eerola och Tiina Tuomela en fullmäktigemotion "Mobila patruller för snabba insatser inom det uppsökande äldrearbetet". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 21 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Mängden åldrande befolkning ökar kraftigt på Vanda och Kervo välfärdsområde. Äldre personer är numera i bättre skick längre än tidigare. Det gör det möjligt att bo hemma relativt länge, antingen utan eller endast med lätt service.
 
Samtidigt ökar också antalet äldre personer som ör i dåligt skick. På grund av att äldre personer i stor utsträckning bor hemma kommer dessa personers problem inte nödvändigtvis alltid till kännedom. Därför behövs uppsökande äldrearbete och arbete för att lindra äldre personers ensamhet. Detta har redan nu gjorts på ett framgångsrikt sätt på Vanda och Kervo välfärdsområde.
 
Det uppsökande äldrearbetet kan ändå inte ingripa i alla situationer. I offentliga utrymmen i Vanda och Kervo välfärdsområde har det uppstått situationer där utomstående har oroat sig för en äldre persons psykiska och fysiska tillstånd. I sådana fall kan till exempel det uppsökande äldrearbetet ändå inte omedelbart komma till hjälp. Det enda alternativet är att göra en orosanmälan om äldre personer, men det tar tid att behandla den.
 
Inom äldreomsorgen i välfärdsområdet skulle det behövas ett slags "mobila patruller för snabba insatser" som man skulle kunna be om hjälp av när man till exempel på offentliga platser eller lokaler möter äldre vars tillstånd väcker oro. Hjälp skulle behövas särskilt i fall där det är en alltför kraftig åtgärd att ringa nödcentralen.
 
Denna nya typ av mobilt äldrearbete skulle ha till uppgift att utreda äldre personers situation och snabbt erbjuda dem den psykiska, fysiska och sociala hjälp som behövs.
  
Utifrån det ovan nämnda lägger vi undertecknade fullmäktigeledamöter i Vanda och Kervo fram följande fullmäktigemotion:
 
* Vanda och Kervo välfärdsområde inleder en utredning om ett nytt slags mobilt äldrearbete, där man som en del av det uppsökande äldrearbetet inrättar "mobila patruller för snabba insatser", som snabbt kan ingripa i en situation för äldre personer, som väcker oro. Med utredningen som grund startas en ny form av äldreomsorg."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för äldreservice för beredning senast 4.9.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.