Aluehallitus, kokous 17.9.2024

§ 176 Järjestöavustusperiaatteiden päivittäminen

VAKEDno-2024-2324

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Hilda Hakkarainen 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää hyvinvointialueen avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Hallintosäännön 24 §:n kohdan mukaan aluehallitus päättää avustusperiaatteiden hyväksymisestä sekä avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta. Hyvinvointialueen avustusten myöntämisperiaatteita sovelletaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liittyvien avustusten hakemisessa, myöntämisessä ja käytön valvonnassa. 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 5.3.2024 § 37, että järjestöavustusperiaatteita tullaan tarkistamaan ennen vuoden 2025 avustushaun avaamista siten, että avustusperiaatteissa huomioidaan muun muassa:

  • miten järjestön toiminta palvelee hyvinvointialueen strategisia tavoitteita, 

  • hyvinvointialueen avustusten tarvelähtöisyys myös tulevaisuusnäkökulmasta, 

  • avustuskriteerien läpinäkyvyys  

  • sekä työnjako kaupunkien ja hyvinvointialueen välillä.
     

Aluehallitus on pyytänyt lähidemokratia- ja osallisuuslautakuntaa laatimaan syksylle 2024 aluehallitukselle ehdotuksen päivitetyistä avustusperiaatteista. 

Avustusperiaatteisiin on tehty muokkauksia aluehallituksen linjausten pohjalta. Periaatteisiin tuodaan vahvemmin ehdoksi avustettavan toiminnan kytkeytyminen hyvinvointialueen strategian tavoitteisiin ja alueellisiin erityispiirteisiin ja -tarpeisiin. Lisäksi avustusperiaatteita on pyritty selkeyttämään ja yksinkertaistamaan soveltuvilta osin.  

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli edellisen kerran hyvinvointialueen avustusperiaatteita 5.9.2023 § 25 ja aluehallitus hyväksyi periaatteet 26.9.2023 § 228. Uudet avustusperiaatteet on tarkoitus viedä hyväksyttäväksi seuraavaan aluehallituksen kokoukseen 17.9.2024. Päätös avustushaun avaamisesta on tarkoitus tehdä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnassa syyskuussa 2024. Haku on tarkoitus käynnistää lokakuun alussa. 

Luonnos päivitetyistä järjestöavustusten avustusperiaatteista on liitteenä. 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan ehdotuksen hyvinvointialueen päivitetyistä järjestöavustusten avustusperiaatteista.

Muutettu päätösehdotus:

Esityslistan liitteen 4. sivun, 8. luvun toinen kappale poistetaan tarpeettomana.

Pöytäkirjan liitteeksi liitetään päivitetty versio lautakunnan päätöksen mukaisin muutoksin.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti hyväksyä muutetun päätösehdotuksen yksimielisesti.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vakehyva.fi.

Päätösehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta esittää aluehallitukselle, että aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan ehdotuksen hyvinvointialueen päivitetyistä järjestöavustusten avustusperiaatteista.