Aluehallitus, kokous 17.9.2024

§ 185 Valtuustoaloite koskien sote-palveluiden turvaamista digitaidottomille ja digisyrjäytyneille

VAKEDno-2024-3959

Perustelut

Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 9.9.2024 § 62 jätettiin Antero Eerolan valtuustoaloite "Sote-palveluiden turvaaminen digitaidottomille ja digisyrjäytyneille". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 21 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisointi on myönteinen kehityssuunta. Parhaimmillaan se lisää palveluiden saatavuutta, saavutettavuutta, tuottavuutta, monipuolisuutta ja käyttäjäystävällisyyttä. Esimerkiksi terveyspalveluissa helppojen vaivojen hoitaminen etänä tai digitaalinen ajanvaraus säästävät myös kustannuksia. Näin voidaan purkaa hoitojonoja ja vapauttaa voimavaroja sellaiseen hoitoon, ja sellaisille asiakasryhmille, jotka vaativat henkilökunnan fyysistä kohtaamista. 
  
Samalla pitää kuitenkin varmistaa se, että digitaalisia sote-palveluita tarjotaan vain niille, jotka haluavat ja osaavat niitä varmasti käyttää. Suomessa on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat osittain tai kokonaan digitaalisen maailman ulkopuolella. 

Digi- ja väestötietoviraston uusimman Digitaitoraportin (https://dvv.fi/documents/16079645/0/Digitaitoraportti_2023_saavutettava.pdf/) mukaan noin neljäsosalla suomalaisista ei ole edes perusdigitaitoja. Esimerkiksi 75-89-vuotiaiden keskuudessa perus- tai tätä paremmat taidot on vain 22 prosentilla väestöstä. Toisaalta myös alle 44-vuotiaiden keskuudessa digitaalisen maailman ulkopuolella on 6-7 prosenttia väestöstä. Koko maassa tämä tarkoittaa kymmeniä tuhansia ihmisiä. 
  
Perustuslain 19. mukaan julkisen vallan on turvattava ”jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä”. Tämä oikeus ei voi olla riippuvainen ihmisten tietoteknisistä taidoista. Heikot digitaidot tai suoranainen digitaalinen syrjäytyminen eivät saa olla portti syrjäytymiseen myös sote-palveluista. 
  
Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet aluevaltuutetut teemme seuraavan aloitteen: 

* Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kokoaa yhteen toimenpiteet, joilla sosiaali- ja terveyspalvelut turvataan täysimääräisesti myös digitaalisten palveluiden ulkopuolella oleville hyvinvointialueen asukkaille. Vantaalla aluevaltuuston kokouksessa 9.9.2024"

Päätösehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 9.3.2025 mennessä.