Aluehallitus, kokous 17.9.2024

§ 178 DigiFinland Oy:n omistajastrategisten tavoitteiden hyväksyminen

VAKEDno-2024-3055

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Rajahalme

DigiFinland Oy on julkisen hallinnon digitalisaatiota edistävä erityistehtäväyhtiö. Yhtiön omistajia ovat vuoden 2023 alusta alkaen hyvinvointialueet,​ Helsingin kaupunki,​ HUS-​yhtymä ja valtio. Yhtiön erityistehtävänä on osana julkisen sektorin kokonaisuutta kehittää sosiaali-​ ja terveydenhuollon,​ pelastustoimen sekä muiden toimialojen tuottavuutta ja vaikuttavuutta parantavia kansallisia digitaalisia ratkaisuja. Lisäksi yhtiön erityistehtävänä on tukea viranomaisten kansallisten sähköisen asioinnin tukipalvelujen hyödyntämistä sekä edistää julkisen hallinnon ICT:n integraatiota ja yhteen toimivuutta. Yhtiö edistää myös tiedolla johtamista sekä asiakaslähtöisten ja kustannustehokkaiden ratkaisujen toteutusta ja tulevaisuuden digitalisaation mahdollistamista.

DigiFinland Oy:n osakaskokouksessa 3.10.2023 sovittiin,​ että osakkeenomistajat valmistelevat yhteisen omistajastrategian. Omistajat (hyvinvointialueet,​ Helsingin kaupunki ja HUS-​yhtymä) ovat yhdessä valtiovarainministeriön koordinoimana maalis-​kesäkuun 2024 aikana valmistelleet ja saavuttaneet yhteisymmärryksen DigiFinlandin omistajastrategisista tavoitteista.

Valtiovarainministeriö on toimittanut luonnoksen yhtiön omistajastrategisista tavoitteista hyvinvointialueille,​ Helsingin kaupungille ja HUS-​yhtymälle käsiteltäväksi/hyväksyttäväksi. Edunvalvontajaosto on osaltaan käsitellyt luonnosta kokouksessaan 27.8.2024 § 30.

Luonnos DigiFinland Oy:n omistajastrategisista tavoitteista on liitteenä.

Päätösehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen DigiFinland Oy:n omistajastrategisista tavoitteista.