Aluehallitus, kokous 17.9.2024

§ 179 Oikaisuvaatimus koskien laki- ja päätöspalveluiden päällikön viranhaltijapäätöstä 23.8.2024 § 48

VAKEDno-2023-5019

Perustelut

Asian valmistelija: koordinaattori Aleksi Iso-Pärnä

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle on saapunut vahingonkorvaushakemus 27.10.2023. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 32 §:n 4 momentin 15 kohdan mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää perusteet ja rajat, joiden perusteella viranhaltija päättää vahingonkorvauksen maksamisesta. Hyvinvointialuejohtajan päätöksen 2.5.2023 § 37 mukaan laki- ja päätöspalveluiden päällikkö päättää vahingonkorvauksesta 10 000 euroon saakka. 

Laki- ja päätöspalveluiden päällikkö on päätöksellään 23.8.2024 § 48 hylännyt asiakkaan tekemän vahingonkorvaushakemuksen koskien suun terveydenhuollon laskuja. Viranhaltijapäätökseen on saapunut oikaisuvaatimus muutoksenhakuaikana. Viranhaltijapäätös ja oikaisuvaatimus ovat liitteenä.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan korvausvelvollisuus syntyy sille, joka tahallaan tai huolimattomuudellaan aiheuttaa toiselle vahinkoa. Korvauksenhakijan tulee osoittaa aiheutunut vahinko, vahingonaiheuttajan tuottamus sekä näiden välinen syy-yhteys. Hyvinvointialueen vahingonkorvausvelvollisuus perustuu useimmissa tapauksissa niin sanottuun isännänvastuuseen.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 ja 2 §:n mukaan julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hyvinvointialueen työntekijä tai viranhaltija virheellään tai laiminlyönnillään työssä on aiheuttanut. Vahingonkorvauslain ja yleisten vahingonkorvausoikeudellisten periaatteiden mukaan korvausvastuun syntyminen edellyttää yleensä vahingon aiheuttamista tahallisesti tai tuottamuksellisesti. Tuottamuksella tarkoitetaan moitittavaa menettelyä eli virhettä, huolimattomuutta tai laiminlyöntiä.

Tarkempi kuvaus oikaisuvaatimuksesta koskien laki- ja päätöspalveluiden päällikön viranhaltijapäätöstä 23.8.2024 § 48 on liitteenä. Kuvauksessa olevan selvityksen perusteella viranhaltijapäätös on syntynyt oikeassa järjestyksessä, päätöksentekijä ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätöksen voida katsoa olevan muutoinkaan lainvastainen.

Päätösehdotus

Aluehallitus päättää merkitä liitteenä olevan oikaisuvaatimuksen käsitellyksi ja hylätä oikaisuvaatimuksen.

Liitteet

Oheismateriaali