Aluehallitus, kokous 17.9.2024

§ 177 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ilmasto-ohjelman hyväksyminen

VAKEDno-2024-3382

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Christa Salovaara ja konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen

Aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 22.11.2022 § 94 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) ensimmäisen hyvinvointialuestrategian vuosille 2023–2025. Strategiassa on asetettu tavoitteeksi, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Strategian mukaan tämän tavoitteen toteuttamiseksi hyvinvointialueelle tulee laatia ilmasto-ohjelma, jonka toimenpiteitä toteutetaan ja etenemistä seurataan.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ilmasto-ohjelma sisältää tavoitteet, joilla edetään kohti vähäpäästöisempää ja hiilineutraalimpaa toimintaa vuoteen 2030 mennessä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hiilidioksidipäästöjä vähennetään nykyiseltä tasolta eri toimenpitein, keskittyen sellaisiin tavoitteisiin ja mittareihin, joiden toimeenpano ja seuranta on vaikuttavaa ja kustannustehokasta.  

Ohjelman tavoitteet on jaoteltu neljän teeman alle. Valmistelun pohjalla ovat olleet mm. valtakunnallisen EKO-SOTE-hankkeen yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollolle valmistellut ilmastotavoitteet ja indikaattorit, Keski-Uudenmaan Pelastuslaitoksen strategia sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johdon ja toimialojen näkemykset. Työssä on hyödynnetty myös Vantaan ja Keravan kaupunkien vastaavia ohjelmia.

Ohjelman valmistelun yhteydessä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstölle tehtiin ilmastokysely, jonka vastaukset on huomioitu ohjelman valmistelussa.  

Hyvinvointialueen aluevaltuustoryhmillä oli maaliskuussa 2024 mahdollisuus kommentoida ilmasto-ohjelman tavoite- ja toimenpideluonnoksia. Kommentit on huomioitu ohjelman valmistelussa. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ilmasto-ohjelman teemat ovat:

  • Vähäpäästöinen infra ja prosessit
  • Vähäpäästöinen liikenne ja kuljetukset
  • Resurssiviisaus kaikessa toiminnassa
  • Digitaaliset palvelut ja etähoito

 

Teemojen alle jaotellut tavoitteet koskevat mm. hankintoja, työnantajan erilaisia käytänteitä, päätösten valmistelun ennakkoarviointeja, rakentamista ja remontointia, liikkumista ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä, energian ja materiaalien kulutuksen vähentämistä, lääke- ja muiden jätteiden määrän ja hävikin vähentämistä sekä digitaalisia palveluja.

Ilmasto-ohjelman tavoitteiden toteutumista seurataan ja niistä raportoidaan aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle vuosittain tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yhteydessä.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ilmasto-ohjelman liitteen mukaisesti.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti palauttaa tämän asian valmisteluun.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Perustelut

Aluehallitus käsitteli ehdotusta hyvinvointialueen ilmasto-ohjelmasta kokouksessaan 20.8.2024 § 150. Aluehallitus päätti tuolloin yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.

Ilmasto-ohjelmaa on aluehallituksen viime kokouksen jälkeen täydennetty saadun evästyksen pohjalta seuraavilta osin:

  • Ohjelmaan on lisätty ja tarkennettu mittareita, esim. fossiilisen polttoaineen, energian käytön ja ruokahävikin seurannan käynnistäminen.
  • Ohjelmaan on lisätty otsikko 1.3. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja varautuminen, ja kappaletta on täydennetty.
  • Ohjelmaan on lisätty kuvausta siitä, kuinka hiilineutraaliustavoitteeseen pyritään tekemällä toimenpiteitä, jotka vähentävät päästöjä niillä osa-alueilla, joilla meidän hiilijalanjälkemme syntyy (osa-alueita ovat esim. rakentaminen, energiankulutus, hankinnat, liikkuminen). Asiaa on avattu mm. luvussa 1.4: Koko hyvinvointialueen ilmastotietoisuutta ja resurssiviisautta vahvistetaan mm. VAKEn ilmasto-ohjelman jalkauttamisen, tiedottamisen ja ohjeistusten kautta. Ilmasto-ohjelmalla ohjataan hyvinvointialueen arjen toimintamalleja ympäristöystävälliseen suuntaan ja siten edesautetaan hyvinvointialueelle soveltuvan hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa.
  • Mahdollisuus VAKEn hiilijalanjäljen mittaamiseen arvioidaan myöhemmin. Kansallisessa EKO-SOTE-hankkeessa kertynyttä tietoa on hyödynnetty VAKEn ilmasto-ohjelman valmistelussa. Hanke antaa hyvinvointialueille tietopohjan, mistä sote-sektorin hiilijalanjälki syntyy ja mitkä ovat keinoja sen hillintään. Lisäksi on hyödynnetty HUSin ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tietoja (Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ympäristöohjelma 2023–2025) hiilijalanjäljen laskennasta.
  • Ohjelmaan on lisätty tekstiä yhteistyöstä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa asiayhteyksiinsä, mm. lukuihin 1.3, 1.4 ja 1.6.
  • Ohjelmaan on lisätty näkökulmia Luontoaskel terveyteen: Lahden seudun terveys- ja ympäristöohjelma 2022–2032 –ohjelmasta, on lisätty luku 1.6. Terveelliset elintavat, luontoyhteys ja yhteistyö osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä
  • Lisäksi ohjelman tekstiin on lisätty tieto uudesta kampanjasta, joka tähtää mm.  jätteen vähentämiseen.

 

Päivitetty ehdotus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ilmasto-​ohjelmasta on liitteenä.

Päätösehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ilmasto-​ohjelman liitteen mukaisesti.