Områdesstyrelsen, möte 18-04-2023

Protokollet är granskat

§ 101 Svar på fullmäktigemotionen gällande åtgärder för att lindra ensamhet hos äldre personer

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendets beredare: Minna Lahnalampi-Lahtinen 

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 21.6.2022 § 66 lämnades Antero Eerolas fullmäktigemotion "Åtgärder för att lindra ensamhet hos äldre personer". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 28 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Coronapandemin som drabbade hela världen, och Finland som en del av den, innebar att människor isolerades från varandra under en lång tid. Det här har haft tydliga negativa effekter på den psykiska hälsan och upplevelsen av ensamhet hos människor i olika åldrar.

Störst uppmärksamhet har ägnats åt de problem som det här har lett till hos unga människor och vars konsekvenser kan ha en negativ inverkan under lång tid framöver. Ansträngningar har dock gjorts för att mildra och lösa dem, som sig bör.

Men den sociala isoleringen under coronatiden har även drabbat äldre människor. För många äldre kan ensamheten vara mer långvarig, särskilt om personens livspartner, närstående och vänner redan har gått bort när de har blivit äldre. Detta förstärks av äldreomsorgens nuvarande ideologi, som har som utgångspunkt – även av ekonomiska skäl – att äldre människor ska bo hemma så länge som möjligt, även om deras fysiska och psykiska tillstånd inte längre tillåter det.

Därför bör Vanda och Kervo välfärdsområde satsa på åtgärder, i synnerhet uppsökande äldreomsorg, för att identifiera och lindra upplevelsen av ensamhet bland äldre personer.

En av modellerna kunde vara det tidsbegränsade projektet Ensamma äldre i Vanda som inleddes hösten 2018, eller eventuellt en fortsättning på det. Under projektet användes en enkät för att samla in information om upplevelser av ensamhet bland stadsbor över 75 år som bor ensamma hemma. Frågeformuläret skickades till över tusen personer, varav tio valdes ut för mer djupgående intervjuer.

Baserat på den insamlade informationen utarbetades en åtgärdsplan. För att genomföra planen grundades ett särskilt projekt, Ensamma äldre i Vanda, med egna anställda. Erfarenheterna av projektet var uppmuntrande.

En av åtgärderna är dagverksamhet för äldre. Även pensionärsorganisationerna och välfärdsområdets äldreråd bör involveras i arbetet.

På basis av det som skrivits ovan gör vi välfärdsområdesledamöter vid Vanda och Kervo välfärdsområde som undertecknat den följande fullmäktigemotionen:

* Vanda och Kervo välfärdsområde börjar kartlägga upplevelser av ensamhet bland ensamboende äldre personer samt inleder och fortsätter befintliga åtgärder för att lindra dem.”

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 21.6.2022 § 66 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning till sektordirektören för äldreservice.

Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen om sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen:

I välfärdsområdet har man identifierat behovet av att utveckla åtgärderna som syftar till att minska ensamheten bland äldre. Att minska upplevelsen av ensamhet är viktig förebyggande verksamhet, som välfärdsområdet vill främja i samarbete med Vanda och Kervo städer samt organisationsaktörer i området.

Upplevelsen av ensamhet bland äldre har kartlagts i flera utredningar och undersökningar de senaste åren. Utredningen Yksinäiset vanhukset Vantaalla gjordes 2018–2019. Baserat på resultaten startades projektet för uppsökande äldrearbete, Kiinnekohtia, som ingår i programmet för positiv särbehandling och inom ramen för vilket man sökte och hittade ensamma äldre 2020–2022. Utredningen och projektet visade att det finns behov av regional verksamhet och att både frivilligverksamhet och rehabiliterande dagverksamhet är betydande metoder som lindrar ensamheten.

Enligt en studie av Lehtisalo et al. från 2021 har man under coronapandemin sett ökad ensamhet hos ensamboende äldre. I studien av Rantanen et al. från 2021 konstaterades att coronarestriktionerna inskränkt äldre personers livssfär, aktivitet och välbefinnande. Välbefinnandet har fått stöd av aktivt agentskap i sådant som är meningsfullt.

Orsakerna till ensamhet hos äldre och äldre personers upplevelser av ensamhet är individuella, och det är viktigt att hitta de äldre som behöver stöd och att förebygga de negativa effekterna av ensamhet. I klienthandledningen i Vanda startades 2022 kampanjen Viserrä huolesi, där målet var att i högre grad identifiera oro hos äldre och få äldre personer att berätta om sin oro för att kunna ingripa i tidigt skede i olika slags situationer, bedöma behovet och inleda stödåtgärder. Syftet med kampanjen var att i tid hitta de personer som behöver råd och hjälp för att kunna ge handledning och rådgivning i rätt tid. Med kampanjen synliggjordes Seniorrådgivningens verksamhet och kontaktkanaler samt utvidgningen av Seniorrådgivningen till Kervo. Välfärdsområdet kommer även i fortsättningen att satsa på information om Seniorrådgivningens verksamhet (verksamhet ute på fältet, telefontjänst, e-post och Maisa-meddelanden) och på att vidareutveckla välfärdsområdets webbplats.

Medarbetarna vid Seniorrådgivningen och klienthandledningen lägger ofta märke till att ensamhet är en av de bakomliggande faktorerna när en klient tar kontakt och önskar hjälp i vardagen. Seniorrådgivningen tar emot meddelanden och orosanmälningar som rör ensamhet, hjälpbehov och risk för marginalisering. För hemvårdspersonalen berättar klienterna att de saknar sällskap och mer tid med medarbetarna. HyväTyö-verksamheten som inleddes 2015 uppstod utifrån en idé hos hemvårdens personal om huruvida det skulle gå att hitta personer som kunde hjälpa ensamma äldre med vardagssysslor. HyväTyö-verksamheten genomförs i samarbete med sysselsättningstjänsterna, genom vilken man hittar långtidsarbetslösa personer som är lämpliga assistenter. Äldre människor som inte har någon närstående som kan ge dem stöd i det dagliga livet får hjälp av assistenterna med små sysslor i hemmet samt sällskap för samtal och utevistelser. 

Genom frivilligverksamhet söker man vänner till ensamma äldre och ordnar gruppverksamhet i öppna Kvartersklubbar runt om i Vanda. Kvartersklubbarna drivs av frivilliga och deltagarna är äldre personer från närområdet. Verksamheten samordnas av verksamhetsledaren för frivilligverksamheten.

För ensamma äldre erbjuds verksamhet som ordnas av den lokala församlingen. Ett exempel på detta är Keikka-apu-verksamheten i området för Vandaforsens och Tavastby församlingar. Hos Keikka-apu-verksamheten kan ensamma äldre be om en ledsagare till exempel för ett besök hos frisören eller för en utevistelse, om man inte har några närstående eller om dessa inte har möjlighet att hjälpa till.

I projektet Kiinnekohtia i programmet för positiv särbehandling genomfördes uppsökande äldrearbete 2020–2022 i Vanda. I det uppsökande äldrearbetet hittades ensamma och marginaliserade äldre och äldre som löper risk för marginalisering. Det uppsökande arbetet genomfördes i ett omfattande nätverk där flera instanser från social- och hälsovården, organisationer och projektpartner deltog, och i slutet av 2022 inleddes ett samarbete med Kervo stad och det upphittande äldrearbetet. Med hjälp av det uppsökande äldrearbetet kunde man hitta och identifiera dolda stöd- och hjälpbehov hos äldre och som resultat har man satt in stödtjänster för en del äldre eller ökat stödtjänsterna. Nästan hälften av klienterna inom det uppsökande arbetet hade nytta av en ledsagare i en utmanande livssituation och de klarade sig senare med hjälp av lättare stöd, till exempel hjälp från en frivillig aktör. Den individriktade uppsökande äldrearbetet kommer att fortsätta i projekt och program som startar 2023.  

I den första etappen av projektet Kiinnekohtia i programmet för positiv särbehandling främjades den gemenskapliga verksamheten vid de tre seniorhusen i Vanda, och denna verksamhet fortgår fortfarande som permanent verksamhet. I seniorhusen bor mindre bemedlade äldre personer som har olika slags utmaningar med livshanteringen. Deras vardag stöds och ensamhet lindras genom ett partnerskap med Yhteinen pöytä-nätverket och Porinapiiri-verksamhet som stöder gemenskapsboende. I Vanda startades i Håkansböle, Björkby och Mårtensdal PILKE-grupper för äldre missbrukare, vars verksamhet fortsätter. Gruppen stöder deltagarna i ett rusmedelsfritt liv genom att ordna meningsfulla aktiviteter. 

I Kervo har det uppsökande äldrearbetet genomförts i ett omfattande samarbetsnätverk där äldrerådet, den tredje sektorn och stadens aktörer ingår. Nätverket har haft möjlighet att nå sådana äldre som annars inte är synliga. Ett viktigt element är OmaisOiva-kioskerna, som är lättillgängligt placerade på ställen där människor vistas, till exempel i köpcenter, så att det är enkelt att komma in för råd. Detta viktiga nätverkssamarbete fortsätter också i välfärdsområdet.

Rehabiliterande dagverksamhet ordnas i hela välfärdsområdet. De klienter som fått ett beslut deltar i verksamheten antingen på heltid eller deltid. Heldagsverksamheten är ett stöd för närståendevårdarens orkande och tillgodoser ensamma äldre personers behov av social verksamhet som upprätthåller funktionsförmågan. Deldagsverksamheten, Punttia ja pullaa, stöder både upprätthållandet av den fysiska funktionsförmågan genom gym- och motionsövningar och det sociala välbefinnandet genom att göra det möjligt att träffa andra i gruppen. Målet är att utvidga gruppverksamheten Punttia ja pullaa till Kervo så fort man hittar lämpliga lokaler. För personer som avslutat perioden i dagverksamhet, som är helt ensamma och som utöver dagverksamheten inte har andra stödtjänster, har det erbjudits dagverksamhet på distans. Dagverksamheten på distans har upplevts vara en viktig gemenskap som lindrar ensamheten.

I utvecklingsprojektet inom Vanda och Kervos distanstjänster som stöder boendet i hemmet har man under 2022 börjat utveckla olika gruppverksamheter tillsammans med hemvårdens klienter och deras anhöriga. I utvecklandet av verksamheten har man lyssnat på klienterna och deras anhöriga om deras behov i vardagen och önskemål. Med de verksamheter som utvecklas eftersträvas minskad ensamhet, en rytm i vardagen och meningsfulla aktiviteter tillsammans med andra. Med verksamheterna i gruppform försöker man också aktivera klienten och ge stöd för funktionsförmågan så att vardagen i hemmet ska vara mer meningsfull. Gruppverksamheten har bestått av olika slags gympagrupper, minnesgrupper, frågesportsgrupper, grupper som lyssnar på musik och grupper som äter tillsammans. Gruppen själv har definierat vilka innehåll som behövs och i genomförandet har också aktörer från andra sektorer medverkat, till exempel församlingen, som julen 2022 ordnade en direktsändning från konserten med de vackraste julsångerna i Helsinge kyrka S:t Lars för klienterna som får hemvård på distans. 

Klienterna som får hemvård på distans får låna en surfplatta från Vanda och Kervo välfärdsområde, som också de anhöriga kan ringa för att se sin anhörig via skärmen. Enligt enkäten som genomfördes i projektet för utveckling av distanstjänsterna har de anhöriga upplevt ökad trygghetskänsla tack vare möjligheten att kontakta sin familjemedlem i hemmet, till och med från andra sidan av landet eller från utlandet. En del anhöriga hade också gett sin äldre anhöriga handledning i de dagliga sysslorna via enheten. En enhet för fjärrförbindelse i den äldre personens hem har gett många familjer möjlighet att vara mer delaktiga i sin anhörigas vardag.

Dessutom pågår i Vanda och Kervo välfärdsområde under 2023–2025 en satsning där man med hjälp av flera åtgärder lindrar ensamheten hos äldre. Man håller på att starta projekt och samarbetsprogram som ska ta itu med utmaningen. I välfärdsområdets välfärdsberättelse och välfärdsplan som bereds framhävs dessutom sambandet mellan främjandet av hälsa, välfärd och säkerhet och välfärdsområdets strategi. Arbetet för främjande av hälsa och välfärd går ut på att minska skillnader i hälsa och välfärd mellan olika befolkningsgrupper, upprätthålla och förbättra hälsa, välfärd, delaktighet samt arbets- och funktionsförmåga och att förebygga bland annat psykisk ohälsa, skador orsakade av missbruk, sjukdomar, olyckor, bristande delaktighet och marginalisering. 

I välfärdsområdets strategi är särskilt aspekterna Vi stärker välfärd och säkerhet samt Vi verkar tillsammans starkt kopplade till främjandet av hälsa och välfärd. Främjandet av hälsa och välfärd är också starkt länkat till välfärdsområdets delaktighetsprogram. Enligt strategin stöds äldre personers funktionsförmåga och förbättras deras livskvalitet genom att ordna individuella, förutseende och förebyggande tjänster. Som ett viktigt mål har man lyft fram förbättrandet av tillgången till tjänster för de invånare som har det sämst ställt och förmågan att bättre identifiera de klienter som behöver mycket tjänster. 

Inom äldreservicen försöker vi uppnå målen enligt strategin med hjälp av Vanda och Kervo välfärdsområdes projekt VaKeHyva – Hyvät palvelut enligt Finlands program för hållbar tillväxt. Projektet syftar till att stöda äldre personers boende i hemmet genom att rikta in tjänster utifrån ett proaktivt arbetssätt och genom att förtydliga välfärdsområdets helhet av tjänster för äldre som produceras i hemmet och knyta dessa på ett naturligt sätt till hela serviceutbudet inom social- och hälsovården. Äldre personer får bättre tillgång till tjänster i rätt tid när dolda stödbehov och problem identifieras med hjälp av förebyggande insatser i tidigt skede, och social- och hälsovårdens tjänster gör det möjligt att bo hemma med god funktionsförmåga. Projektet Hyvä Ikä kommer att ta fram en modell för seniorverksamhet som gör det enklare att ta kontakt när det uppstår oro och med hjälp av vilken äldre personer kan nås proaktivt. I projektet bedrivs ett samarbete med organisationer, frivilliga, städernas basservice (t.ex. kultur- och idrottstjänster) samt välfärdsområdet för att fortsätta och vidareutveckla de verksamhetsmodeller som används i arbetet enligt modellen för positiv särbehandling och i det uppsökande äldrearbetet så att dessa kan inkluderas i utbudet inom äldreservicen.

Parallellt med detta utvecklingsarbete som gäller hela välfärdsområdet startar i Havukoski och Myrbacka våren 2023 ett program som finansieras av Päivikki och Sakari Sohlbergs stiftelse. I programmet skapas en servicehelhet som fungerar som ett nätverk och en modell med vilken man kan tillhandahålla mångsidigt, snabbt och rättidigt stöd. Programmet genomförs genom fem arbetspaket som producerar innehåll för uppgifterna enligt finansieringsprogrammet. Arbetspaketen är hjälp med det digitala, stöd i vardagen, psykiskt välbefinnande, stöd för föräldraskapet samt psykiskt välbefinnande hos äldre. Finansiering har beviljats till verkningsfulla och mätbara åtgärder, och syftet är att främja, vidareutveckla och utvidga bästa verksamhetsmodeller som redan används. Målet för arbetspaketet för stöd för psykiskt välbefinnande hos äldre är att hitta äldre i utsatt ställning genom ett nätverkssamarbete med hemvården i området, gerontologiskt socialarbete och yrkesutbildade personer som arbetar med bedömning av servicebehovet. Det uppsökande äldrearbetet träffar den äldre personen under 1–6 månaders tid och stöder klienten enligt klientens behov och mål att hitta samtalshjälp, delta i gruppverksamhet eller få en frivillig stödperson. I programmet producerar Diakonissanstalten och HelsingforsMissionen uppsökande äldrearbete, tjänsten Seniorhållplatsen och tjänsten med stödpersoner för den äldre befolkningen i området. De utvecklar verksamheten tillsammans med äldreservicen och olika aktörer i områdena.

Välfärdsområdet beviljar årligen understöd till verksamhet som stöder social- och hälsovården. Välfärdsområdets understöd till verksamhet som stöder social- och hälsovården beviljas i första hand till de delar av verksamheten som stöder välfärdsområdets lagstadgade uppgifter. Understöd beviljas till verksamhet som är i linje med välfärdsområdets värderingar och som främjar uppnåendet av de strategiska målen samt stöder välfärdsområdets egen serviceverksamhet. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 14.3.2023 § 63 att bevilja understöd för 2023 till 29 sökanden, till ett sammanlagt belopp om 850 000 euro. Som verksamhetsunderstöd beviljades till 21 sökanden sammanlagt 94 500 euro och som partnerskapsunderstöd till åtta sökanden sammanlagt 755 500 euro. Understöd beviljades bland annat till Kulttuuriyhdistys Kielo ry för anordnande av konserter och samtalsträffar i vårdhem, till Tikkurilan Eläkkeensaajat ry för besöksverksamhet under rubriken Paas poiketen samt till Turvallisen vanhuuden puolesta Suvanto ry för öppna tjänster inom arbetet för att förebygga våld mot äldre, långvarigt stöd, kamratstödsgrupper samt träffar med låg tröskel. Dessutom beviljades understöd till bland annat Marjatta-säätiös gemenskapsverksamhet för äldre Myyrasti och Havurasti och till stigverksamhet. 

Baserat på informationen som fåtts från utredningar och studier som redan gjorts har man alltså satt in flera olika åtgärder i välfärdsområdet, men vilka man försöker svara på denna fullmäktigemotion för att på så sätt lindra ensamboende äldres upplevelser av ensamhet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Till beskrivningsdelen fastställdes ett tillägg: ”Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen om sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.”  ​​

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.