Områdesstyrelsen, möte 26-11-2024

Protokollet är granskat

§ 249 Svar på fullmäktigemotionen om säkerställande av högklassig telefonservice och hörande av klienter inom funktionshinderservicen

VAKEDno-2024-2786

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto

Vid välfärdsområdesfullmäktiges möte den 10.6.2024 § 45 lämnade Centerns fullmäktigegrupp in en fullmäktigemotion med rubriken: "Det ska säkerställas att telefonservicen och hörandena av klienter inom funktionshinderservicen genomförs med hög kvalitet". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 24 regionfullmäktigeledamöten. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

”Vi som undertecknat fullmäktigemotionen föreslår att funktionaliteten hos telefonservicen inom funktionshinderservicen alltid säkerställs, även under tjänstemännens semestrar.

Dessutom föreslår vi att hörandet av klienter i anslutning till ansökningar om funktionshinderservice genomförs på det sätt som lagen förutsätter och utan dröjsmål. Ett grundligt hörande av klienten hjälper till att inleda riktad service i tid för en klient med funktionshinder. Individuellt hörande av klienter minskar också onödiga påminnelser om beslut inom funktionshinderservicen.

Vi undertecknade föreslår att välfärdsområdesfullmäktige i fortsättningen informeras om utvecklingen av kvaliteten på funktionshinderservicen och rapporteras om kvalitetsavvikelser, så att fullmäktige kan reagera på eventuella förändringar i servicebehoven inom funktionshinderservicen i tillräckligt god tid.

I Finlands bästa välfärdsområde har angelägenheter som rör barn, unga och vuxna med funktionshinder ordnats på ett högklassigt sätt.”

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt vid sitt möte den 18 juni 2024 § 138 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för beredning senast den 10 december 2024. 

Svar på fullmäktigemotionen: 

Socialvårdslagen betonar klienternas rätt att delta i planeringen och genomförandet av servicen, vilket gör hörandet av klienterna till en väsentlig del av serviceområdets verksamhet. Inom funktionshinderservicen är detta viktigt eftersom planeringen och genomförandet av servicen har en betydande inverkan på klienternas vardag och livskvalitet.

I processen för hörande av klienter inom funktionshinderservicen beaktas klienternas och de anhörigas åsikter i bedömningen av servicebehovet, som genomförs och dokumenteras antingen ansikte mot ansikte, per telefon eller via distansförbindelse. En klient som deltar i hörandet eller dennes anhöriga eller intressebevakare har möjlighet att kontrollera handlingen efter hörandet samt vid behov komplettera den.

Via telefontjänsten hos funktionshinderservicens rådgivning får klienterna eller de anhöriga, intressebevakare och andra samarbetspartner som sköter klienternas ärenden rådgivning, handledning och stöd. Stödbehovet och den tid som används för rådgivning varierar avsevärt beroende på klienternas situation. Klientrådgivningens arbete är krävande och förutsätter stark kompetens i lagstiftningen om funktionshinderservice, samordning av tjänster och stödformer samt förmåga att bedöma klienternas individuella behov. De frågor som uppstår kan vara omfattande och komplicerade, vilket kräver en helhetssyn och förmåga att lösa utmanande situationer.

Till rådgivningens arbetsuppgifter hör förutom telefonservicen även att svara på andra kontakter, registrera ansökningar och begära nödvändiga tilläggsutredningar per post, e-post och i klientdatasystemet Apotti. De yrkesutbildade personer som sköter klientrådgivningen har ett starkt kunskapsunderlag, erfarenhet av navigering i servicesystem samt förmåga att bemöta klienterna på ett empatiskt och respektfullt sätt.

Vid beviljandet av personalens semestrar används en helhetsbedömning för att säkerställa en tillräcklig arbetskraft och en smidig service. I plötsliga och oförutsedda sjukdomssituationer stärker vi klientrådgivningen i första hand med teamets interna vikariat, vilket gör det möjligt att säkerställa servicens kvalitet och kontinuitet.

Uppföljningen av kvaliteten och funktionsdugligheten inom funktionshinderservicen är regelbunden. I rapporteringen av välfärdsområdets delårsrapport utnyttjas tydliga kvalitativa och kvantitativa indikatorer som används för att bedöma kvaliteten på och utvecklingen av funktionshinderservicen. Till dessa hör antalet klienter som fått ett positivt beslut om servicen, boendeservicens tillsättningsgrad samt antalet klienter som omfattas av stöd för närståendevård och personlig assistans. Dessutom följer man upp antalet klienter som köar till tjänsterna, boendets fyllnadsgrad, väntetiden från kontakten till inledandet av bedömningen av servicebehovet samt svarstiden för telefonservicen och klientresponsen. Med hjälp av dessa indikatorer kan man bedöma tjänsternas tillgänglighet, effektivitet och kundservicens funktionalitet.

Serviceområdet fortsätter samarbetet med handikapporganisationerna och andra intressentgrupper så att alla klienters behov, önskemål och synpunkter beaktas i utvecklingen av servicen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. att ge Centerns fullmäktigegrupp och de 24 fullmäktigeledamöter som undertecknat fullmäktigemotionen det ovanstående svaret på fullmäktigemotionen i redogörelsedelen,
  2. att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att den antecknar den erhållna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.