Områdesstyrelsen, möte 07-06-2022

Protokollet är granskat

§ 94 Inrättandet av ett ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet

VAKEDno-2022-211

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Välfärdsområdets invånare och de som använder välfärdsområdets tjänster har rätt att delta i och påverka välfärdsområdets verksamhet. Enligt 29 § i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdesfullmäktige sörja för mångsidiga och effektiva möjligheter och sätt att delta och påverka.

Enligt 32 § i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdesstyrelsen inrätta ett ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet eller en motsvarande påverkansgrupp för unga för att garantera den unga befolkningens möjligheter att delta och påverka, ett äldreråd för välfärdsområdet för att garantera den äldre befolkningens möjligheter att delta och påverka och ett råd för personer med funktionsnedsättning för välfärdsområdet för att garantera möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta och påverka. Medlemmarna i dessa påverkansorgan ska väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. Välfärdsområdesstyrelsen ska sörja för påverkansorganens verksamhetsförutsättningar.

Påverkansorganen ska ges möjlighet att påverka planering, beredning, genomförande och uppföljning inom olika verksamheter i välfärdsområdet i frågor som är eller som ett påverkansorgan bedömer vara av betydelse för barnen, de unga, de äldre eller personer med funktionsnedsättning och med hänsyn till de tjänster dessa befolkningsgrupper behöver. Påverkansorganen ska också tas med när former för delaktighet och hörande utvecklas i välfärdsområdet.

Därutöver enligt 19§ i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde ska välfärdsområdesstyrelsen inrätta ett ungdomsfullmäktige för varje fullmäktigeperiod. Enligt 32 § i lagen om välfärdsområden ska medlemmarna i dessa påverkansorgan väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. Välfärdsområdesstyrelsen ska godkänna en verksamhetsstadga för detta påverkansorgan. I verksamhetsstadgan ska bland annat fastställas organets lagstadgade uppgifter, eventuella andra uppgifter, antalet ledamöter och hur de väljs, mandattid, mötes- och verksamhetspraxis, hur ordförande väljs, hur sekreteraruppgifterna sköts, hur verksamhetsplanen uppgörs och verksamhetsberättelsen ges samt hur organet samarbetar med påverkansorgan på kommunnivå.

Beredningen av välfärdsområdets påverkansorgan har inletts i slutet av år 2021. Då har information om Vanda och Kervo städers nuvarande påverkansorgan börjat samlas in. Bland annat hölls ett möte med städernas koordinatorer för påverkansorganen och en sammanställning av de nuvarande verksamhetsreglerna har gjorts. I samband med påverkansorganen har även nationalspråksnämnden (jmf. Vandas nuvarande svenska kommittén) och delegationen för mångkulturfrågor granskats. Under våren 2022 har välfärdsområdets chef för beslutsberedningsprocessen och specialsakkunnig inom förvaltningen besökt Vandas och Kervos befintliga påverkansorgans möten angående bildandet av välfärdsområdets påverkansorgan och bestämmelserna i lagstiftningen. Därtill ordnades ett seminarium om bildandet av välfärdsområdets påverkansorgan den 11.4.2022 för städernas nuvarande äldreråd, råd för personer med funktionsnedsättning, ungdomsfullmäktige och delegationen för mångkulturfrågor. Under tillställningen gavs en lägesrapport om välfärdsområdets beredning. I samband med seminariet hölls workshoppar där påverkansorganen berättade om sina önskemål angående sammansättningen och bildandet av välfärdsområdets påverkansorgan.

Vandas och Kervos ungdomsfullmäktige har också från och med början av år 2022 bildat en arbetsgrupp för grundandet av en regional ungdomsfullmäktige. Gruppens syfte har varit att fundera på den framtida ungdomsfullmäktiges verksamhet. Arbetsgruppen har tio medlemmar, hälften av vilka är från Vandas och hälften från Kervos ungdomsfullmäktige. De färdigställde sitt förslag till sammansättningen av välfärdsområdets ungdomsfullmäktige 26.4.2022. Det inkomna förslaget finns med som kompletterande material.

Enligt 25 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga har nämnden för närdemokrati och delaktighet som uppgift att koordinera samarbetet med välfärdsområdets påverkansorgan. Därför är det motiverat att nämnden för närdemokrati och delaktighet även kan utnämna en representant och ersättare till varje påverkansorgan. Dessutom var det en del av beredningen att fundera om det skulle finnas grund att bevilja representanten för påverkansorgan yttrande- och närvarorätt vid en sektion: äldrerådet vid sektionen för äldreservice, funktionshinderrådet vid sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice och ungdomsfullmäktige vid sektionen för tjänster för barn, unga och familjer. Enligt 142 § i förvaltningsstadgan kan en organ beslutar om andra personers rätt att närvara och yttra sig, det vill säga beviljande av rätten att närvara och yttra sig hör till varje sektions befogenheter.

Påverkansorganen kommer att ges möjlighet att ge sitt utlåtande om utkastet till välfärdsområdesstrategin i september–oktober (cirka veckorna 37–41). Därför är det motiverat att påverkansorganen skulle ha sina inledande möten redan under augusti. Påverkansorganen kunde då ge sitt utlåtande om strategiutkastet i sitt andra möte i september–oktober. Därtill kunde ett till möte ordnas preliminärt i slutet av hösten i november–december innan överföringen av organiseringsansvaret. Efter den 1.1.2023 kunde påverkansorganens sammansättning kompletteras med sektorernas representanter t.ex. från början av år 2023 (nu finns på välfärdsområdet endast beredningspersonal).

Enligt 108 § i förvaltningsstadgan kan ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet för välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde utse en företrädare som har rätt att yttra sig och närvara. Företrädaren för ungdomsfullmäktige har dock inte rätt att närvara och yttra sig vid välfärdsområdesfullmäktiges slutna sammanträden.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. tillsätta en ungdomsfullmäktige i välfärdsområdet för fullmäktigeperioden 2022–2025,
  2. fastställa att antalet medlemmar i välfärdsområdets ungdomsfullmäktige är 15,
  3. be Vandas ungdomsfullmäktige utnämna 10 av sina representanter till välfärdsområdets ungdomsfullmäktige, 
  4. be Kervos ungdomsfullmäktige utnämna 5 av sina representanter till välfärdsområdets ungdomsfullmäktige,
  5. be nämnden för närdemokrati och delaktighet att utnämna sin representant och ersättare till välfärdsområdets ungdomsfullmäktige,
  6. notera att personer som beredningsorganisationen för välfärdsområdet utsett fungerar som sakkunnig och sekreterare under mötena,
  7. föreslå för sektionen för tjänster för barn, unga och familjer att den beviljar ungdomsfullmäktiges representant närvaro- och yttranderätt vid sina sammanträden,
  8. konstatera att enligt 108 § i förvaltningsstadgan kan ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet för välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde utse en företrädare som har rätt att yttra sig och närvara. Företrädaren för ungdomsfullmäktige har dock inte rätt att närvara och yttra sig vid välfärdsområdesfullmäktiges slutna sammanträden.

Ändrat beslutsförslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. tillsätta en ungdomsfullmäktige i välfärdsområdet för fullmäktigeperioden 2022–2025,
  2. fastställa att antalet medlemmar i välfärdsområdets ungdomsfullmäktige är 15,
  3. be Vandas ungdomsfullmäktige föreslå 10 av sina representanter till välfärdsområdets ungdomsfullmäktige,
  4. be Kervos ungdomsfullmäktige föreslå 5 av sina representanter till välfärdsområdets ungdomsfullmäktige,
  5. be nämnden för närdemokrati och delaktighet att utnämna sin representant och ersättare till välfärdsområdets ungdomsfullmäktige,
  6. notera att personer som beredningsorganisationen för välfärdsområdet utsett fungerar som sakkunnig och sekreterare under mötena,
  7. föreslår för sektionen för tjänster för barn, unga och familjer att den beviljar ungdomsfullmäktiges representant närvaro- och yttranderätt vid sina sammanträden,
  8. konstatera att enligt 108 § i förvaltningsstadgan kan ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet för välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde utse en företrädare som har rätt att yttra sig och närvara. Företrädaren för ungdomsfullmäktige har dock inte rätt att närvara och yttra sig vid välfärdsområdesfullmäktiges slutna sammanträden.

Beslut

Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi