Områdesstyrelsen, möte 07-06-2022

Protokollet är granskat

§ 112 TILLÄGGSPARAGRAF: Uppdatering av välfärdsområdets förvaltningsstadga från och med 21.6.2022 (additional)

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Beredare av ärendet: Riikka Liljeroos, chef för beslutsberedning

Välfärdsområdesfullmäktige har vid mötet 31.5.2022 § 48 godkänt den uppdaterade förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde och att förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart efter godkännandet av den. Den gällande förvaltningsstadgan är bifogad.

Förvaltningsstadgans 150 § fastställer ”Beslut i ärenden fattas på organets sammanträde och utifrån tjänsteinnehavarens föredragning. I valorgan om vilka stadgas i vallagen fattas däremot beslut i ärenden utifrån ordförandens redogörelse. Föredraganden ansvarar för att de mötesärenden som hen föredrar bereds på ett tillbörligt sätt och är skyldig att framlägga ett beslutsförslag för organet. Om föredraganden är frånvarande eller förhindrad/jävig fungerar den som utsetts till hens vikarie som föredragande. Föredragandens förslag utgör en grund för behandlingen (grundförslag). Om föredraganden under diskussionens gång har ändrat på det förslag som finns på föredragningslistan, blir det ändrade förslaget grundförslag. Om föredraganden föreslår att ärendet tas bort från föredragningslistan, tas ärendet bort om organet inte beslutar annorlunda. Organet kan av särskilda skäl besluta att ärendet behandlas utifrån ordförandens redogörelse utan att tjänsteinnehavaren föredrar ärendet. Då kan organet besluta att ordförandens förslag utgör grund för behandlingen och då kräver förslaget inget understöd.”

Efter föregående sammanträde har det framkommit att det är nödvändigt att i förvaltningsstadgan tillägga principer för att fastställa de föredragande i intressebevakningssektionen, framtidssektionerna och i räddningsnämnden. För tillfället konstateras följande i förvaltningsstadgan 149 §:

”§ 149 Föredragande
Som välfärdsområdesstyrelsens föredragande fungerar välfärdsområdesdirektören. Innan välfärdsområdesdirektören väljs år 2022 fungerar välfärdsområdets förändringsledare som föredragande i välfärdsområdesstyrelsen.
Som föredragande i nämnden för närdemokrati och delaktighet fungerar förändringsledaren för social- och hälsovårdsreformen.
Som föredragande för sektionen för individärenden fungerar sektordirektörerna.
Som föredragande för nationalspråksnämnden fungerar förändringsledaren för social- och hälsovårdsreformen.
Då föredraganden har förhinder eller är jävig fungerar den som utsetts till hens vikarie som föredragande.
Om föredragande av ärenden i revisionsnämnden stadgas i 80 §.

Räddningsväsendets förändringsledare fungerar dessutom enligt förvaltningsstadgan 34 § som räddningsnämndens föredragande ända tills sektordirektören för räddningsväsendet har valts.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att ändra förvaltningsstadgan så att i 149 § tilläggs följande punkter:

  • Som föredragande för intressebevakningssektionen fungerar välfärdsområdesdirektören, sektordirektören för koncerntjänster och ledande överläkaren.
  • Som föredragande för räddningsnämnden fungerar sektordirektören för räddningsväsendet. Räddningsväsendets förändringsledare fungerar som föredragande för räddningsnämnden ända tills sektordirektören för räddningsväsendet har valts.
  • Som föredragande för sektionen för tjänster för barn, unga och familjer fungerar sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer.
  • Som föredragande för sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice fungerar sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice.
  • Som föredragande för sektionen för hälsovårdstjänster fungerar sektordirektören för hälsovårdstjänster.
  • Som föredragande för sektionen för äldreservice fungerar sektordirektören för äldreservice.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.