Områdesstyrelsen, möte 07-06-2022

Protokollet är granskat

§ 95 Inkommen begäran om utnämning till HUS-sammanslutningens organ gällande val av representant och ersättare vid välfärdssammanslutningens stämma samt val av ledamot och ersättare i HUS-sammanslutningens organ

VAKEDno-2022-215

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

HUS-sammanslutningens grundavtal har godkänts av alla medlemmars fullmäktige inom den tidsfrist som fastställts i införandelagen 616/2021. Enligt § 46 i samma lag ska Nylands välfärdsområden och Helsingfors stad utnämna sina representanter till den första stämman till den temporära HUS-beredningsgruppen senast den 30.6.2022.

Enligt det godkända grundavtalet representeras varje medlem av en representant i sammanslutningens stämma. Därtill ska en personlig ersättare utses för varje representant. Medlemmarna ska också utse sina representanter för de organ som beskrivs i grundavtalet, vilka sammanslutningens stämma beslutar om under sitt första sammanträde. Organen är sammanslutningens styrelse, revisionsnämnden och nationalspråksnämnden.

Enligt grundavtalet nominerar medlemmarna i HUS-sammanslutningen kandidater till sammanslutningens styrelse enligt följande:

  • Helsingfors stad sex ledamöter och suppleanter
  • Västra Nylands välfärdsområde fyra ledamöter och suppleanter
  • Mellersta Nylands välfärdsområde två ledamöter och suppleanter
  • Vanda och Kervo välfärdsområde två ledamöter och suppleanter
  • Östra Nylands välfärdsområde en ledamot och suppleant 
  • Dessutom väljs två ledamöter och suppleanter till sammanslutningens styrelse på förslag av Helsingfors universitet.

HUS-sammanslutningens medlemmar utnämner totalt sju ledamöter med personliga suppleanter till revisionsnämnden.

HUS-sammanslutningens medlemmar utnämner totalt nio ledamöter med personliga suppleanter till nationalspråksnämnden. De utnämnda personerna ska tillhöra den svenskspråkiga minoriteten.

Jämställdhetslagen tillämpas på organens sammansättning.

Den inkomna begäran om utnämning finns med som kompletterande material.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna begäran om utnämning till HUS-sammanslutningens organ för kännedom. Utnämningen av representant och ersättare vid sammanslutningens stämma samt ledamots- och suppleantkandidater i sammanslutningens organ behandlas vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 22.6.2022.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.