Områdesstyrelsen, möte 07-06-2022

Protokollet är granskat

§ 110 Tillsättande av välfärdsområdets äldreråd

VAKEDno-2022-211

Beskrivning

Beredare av ärendet: Riikka Liljeroos, chef för beslutsberedning

Välfärdsområdets invånare och de som använder välfärdsområdets tjänster har rätt att delta i och påverka välfärdsområdets verksamhet. Enligt lagen om välfärdsområden 29 § (senare välfärdsområdeslagen) ska välfärdsområdesfullmäktige sörja för att möjligheterna och metoderna för att delta och påverka är mångsidiga och effektiva. 

Enligt välfärdsområdeslagen 32 § ska välfärdsområdesstyrelsen ytterligare inrätta ett ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet eller en motsvarande påverkansgrupp för unga för att garantera den unga befolkningens möjligheter att delta och påverka, ett äldreråd för välfärdsområdet för att garantera den äldre befolkningens möjligheter att delta och påverka och ett råd för personer med funktionsnedsättning för välfärdsområdet för att garantera möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta och påverka. Medlemmarna i dessa påverkansorgan ska väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. Välfärdsområdesstyrelsen ska sörja för påverkansorganens verksamhetsförutsättningar. 

Påverkansorganen ska ges möjlighet att påverka planering, beredning, genomförande och uppföljning inom olika verksamheter i välfärdsområdet i frågor som är eller som ett påverkansorgan bedömer vara av betydelse för barn och unga, äldre personer eller personer med funktionsnedsättning, och med hänsyn till de tjänster dessa befolkningsgrupper behöver. Påverkansorganen ska också tas med när former för delaktighet och hörande utvecklas på välfärdsområdet. 

Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga 19 § tillsätter välfärdsområdesstyrelsen ungdomsfullmäktige för varje fullmäktigeperiod. Enligt välfärdsområdeslagen 32 § väljs medlemmarna i dessa påverkansorgan bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. Välfärdsområdesstyrelsen godkänner verksamhetsreglerna för påverkansorganet i vilka konstateras bland annat påverkansorganets lagstadgade och andra eventuella uppgifter, antalet medlemmar och valsätt, mandatperiod, mötes- och verksamhetspraxis, val av ordförande, sekreterarens uppgifter, uppgörande av verksamhetsplan och verksamhetsberättelse samt samarbete med påverkansorganen på kommunal nivå.

Beredningen av välfärdsområdets påverkansorgan har inletts i slutet av år 2021 då man började samla ihop information om de nuvarande påverkansorganen i Vanda och Kervo. Koordinatorerna för städernas påverkansorgan har också träffats och sammanställt nuvarande verksamhetsregler. I samband med påverkansorganen har även nationalspråksnämnden (jfr den nuvarande svenska kommittén i Vanda) och delegationen för mångkulturfrågor granskats. Under våren 2022 har välfärdsområdets chef för beslutsberedning och förvaltningssakkunniga deltagit i de nuvarande påverkansorganens möten i Vanda och Kervo och diskuterat frågan om bildandet av välfärdsområdets påverkansorgan och bestämmelserna i lagstiftningen. Dessutom ordnades 11.4.2022 ett seminarium om bildandet av välfärdsområdets påverkansorgan för städernas nuvarande äldreråd, råden för personer med funktionsnedsättning, ungdomsfullmäktige och delegationen för mångkulturfrågor. På seminariet presenterades en översikt av beredningen av välfärdsområdet. I samband med seminariet ordnades workshoppar där påverkansorganen berättade om sina önskemål då det gäller sammansättningen och bildandet av välfärdsområdets påverkansorgan. Workshoppen för äldrerådet presenterade ett förslag till bildandet av välfärdsområdets äldreråd och detta finns bifogat som kompletterande material. Ett sammandrag av sammansättningen av städernas äldreråd finns även som kompletterande material.

Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga 25 § ska nämnden för närdemokrati och delaktighet koordinera samarbetet mellan välfärdsområdets påverkansorgan. Som en följd av detta är det motiverat att nämnden för närdemokrati och delaktighet skulle kunna utse en representant och hens ersättare i alla påverkansorgan. Man har dessutom under beredningens gång diskuterat att det kunde vara motiverat att bevilja påverkansorganens representant rätt att närvara och yttra sig vid en sektion: äldrerådet i sektionen för äldreservice, rådet för personer med funktionsnedsättning i sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice och ungdomsfullmäktige i sektionen för tjänster för barn, unga och familjer. Enligt förvaltningsstadgan 142 § ska organet dock besluta om övriga personers rätt att närvara och yttra sig, det vill säga varje sektion har befogenhet att bevilja rätt att närvara och yttra sig.

Avsikten är att ge påverkansorganen möjlighet att avge sitt utlåtande om utkastet till välfärdsområdesstrategin i september-oktober (ungefär under veckorna 37-41). På grund av detta är det motiverat att påverkansorganen skulle hålla sitt inledande sammanträde redan i augusti. Påverkansorganen kunde då vid sitt andra sammanträde i september-oktober avge sitt utlåtande om strategiutkastet. Dessutom kunde det ännu hållas ett sammanträde preliminärt i slutet av hösten i november-december innan organisationsansvaret övergår. Efter 1.1.2023 skulle sammansättningen av påverkansorganen kunna kompletteras t.ex. från och med början av år 2023 med representanter från de olika verksamhetsområdena (nu har välfärdsområdet enbart beredande personal).

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. tillsätta ett äldreråd för välfärdsområdet för fullmäktigeperioden 2022-2025;
  2. fastställa antalet ledamöter i välfärdsområdets äldreråd till 9 ledamöter;
  3. be att Vanda äldreråd bland sina ledamöter utser 6 representanter i välfärdsområdets äldreråd; 
  4. be att Kervo äldreråd bland sina ledamöter utser 3 representanter i välfärdsområdets äldreråd; 
  5. be att nämnden för närdemokrati och delaktighet utser en representant och en ersättare i välfärdsområdets äldreråd;
  6. konstatera att vid sammanträdena fungerar som sakkunniga och sekreterare de personer som utses av välfärdsområdets beredningsorganisation;
  7. föreslå för sektionen för äldreservice att den skulle bevilja representanten för äldrerådet rätt att närvara och yttra sig vid sektionens sammanträden.

Ändrat förslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. tillsätta ett äldreråd för välfärdsområdet för fullmäktigeperioden 2022-2025;
  2. fastställa antalet ledamöter i välfärdsområdets äldreråd till 9 ledamöter;
  3. be att Vanda äldreråd bland sina ledamöter utser 6 representanter i välfärdsområdets äldreråd; 
  4. be att Kervo äldreråd bland sina ledamöter utser 3 representanter i välfärdsområdets äldreråd: 
  5. be att nämnden för närdemokrati och delaktighet utser en representant och en ersättare i välfärdsområdets äldreråd;
  6. konstatera att vid sammanträdena fungerar som sakkunniga och sekreterare de personer som utses av välfärdsområdets beredningsorganisation;
  7. föreslå för sektionen för äldreservice att den skulle bevilja representanten för äldrerådet rätt att närvara och yttra sig vid sektionens sammanträden.
  8. att Vanda och Kervo äldreråd tillsammans sörjer för att sammansättningen i välfärdsområdets äldreråd följer välfärdsområdesvalets resultat.

Beslut

Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.