Områdesstyrelsen, möte 22-08-2023

Protokollet är granskat

§ 200 Fullmäktigemotion om synligheten av löneuppgifter i arbetsplatsannonser

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

På välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 12.6.2023 § 76 lämnades Eve Rämös fullmäktigemotion ”Fullmäktigemotion om synligheten av löneuppgifter i arbetsplatsannonser”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 29 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Jag föreslår att grundlönen alltid anmäls i Vanda och Kervo välfärdsområdes arbetsplatsannonser. Utöver det skrivs i annonsen eventuella andra tillägg eller detaljer om uppkomsten av totallönen och anställningsförmåner.

Det att löner anmäls i arbetsplatsannonser är en del av öppenheten av löner, och främjar i sig lönerättvisan och gör det lättare att jämföra löner.

Flera funktioner i välfärdsområdet har en mycket konkurrenskraftig lön. Det att löner anmäls på ett öppet sätt ökar intresset för välfärdsområdet som en arbetsgivare och främjar en pålitlig arbetsgivarbild.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för koncerntjänster före 12.12.2023.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.