Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektören för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen
På välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 14.3.2023 § 23 lämnades Gashaw Bibanis fullmäktigemotion ”En tjänst för lätt stöd för äldre som inte uppfyller kraven för hemvård eller rehabilitering”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 15 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:
I Vanda och Kervo välfärdsområdes serviceutbud ingår inga kontinuerliga stödtjänster för självständiga äldre personer som fungerar förebyggande samt som ger dem stöd att bo hemma och klara sig bättre i vardagen.
Till VAKE:s serviceutbud bör läggas till en tjänst för lätt stöd som möjliggör att det utan tidsfrist kan finnas någon vid den äldre personens sida. Målet är att stödja äldre personers funktionsförmåga och stärka de förutsättningar som främjar välbefinnandet.
Med hjälp av tjänsten stöder vi äldre personers möjlighet att klara sig själva i vardagen och därtill förebygger vi marginalisering. För många är det oproportionerligt svårt att exempelvis klara av att kartlägga utbudet av tjänster. Tjänsten kan förverkligas inom ramen för befintliga strukturer, såsom seniorrådgivningen.
Förebyggande åtgärder är vettiga sätt att svara på det växande behovet av stöd åt äldre personer, både ur ett mänskligt och ur ett ekonomiskt perspektiv.
På basis av ovanstående föreslår vi ledamöter som undertecknat motionen att VAKE:s serviceutbud utvidgas med en tjänst för lätt stöd för äldre.”
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 14.3.2023 § 23 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning till sektordirektören för äldreservice senast 14.9.2023.
Svar på fullmäktigemotionen:
I välfärdsområdets tjänster säkerställs rådgivning och handledning om och produktion av de lagstadgade tjänsterna inom social- och hälsovården samt tjänster som förebygger försämring av funktionsförmågan i enlighet med grunderna för beviljande av tjänsterna. Den centraliserade Seniorrådgivningen i Vanda och Kervo välfärdsområde är öppen för alla invånare i välfärdsområdet och deras anhöriga samt för samarbetspartner. Seniorrådgivningen ger handledning och rådgivning med låg tröskel i flera kanaler, per telefon, via e-post, vid verksamhetsställen (västra Vanda, östra Vanda och Kervo) samt via Maisa. Också konsultationer mellan yrkesutbildade personer genomförs i huvudsak via meddelanden i Apotti och telefonledes. Personalen på Seniorrådgivningen ger information och vägledning om olika frågor och tjänster beroende på kontakttagarens behov. På Seniorrådgivningen fås information om befintliga aktiviteter och tjänster, såsom verksamhet i städerna, organisationerna och församlingarna. Seniorrådgivningen har information om olika aktörer inom hälsa och välfärd och invånare hänvisas bland annat till kulturlotsen-verksamheten, Rasti-gemenskapernas öppna verksamhet, kvartersklubbar eller verksamhet i invånarlokaler. Samarbete sker också med pågående förebyggande projekt, såsom programmet för stöd för psykiskt välbefinnande hos äldre och projektet Hyvä Ikä. En yrkesutövare på Seniorrådgivningen bedömer tjänsteutbudet i nätverket och vägleder klienten till en verksamhet eller tjänst enligt klientens behov. Webbplatserna utvecklas så att nödvändig informationen enkelt kan nås även via elektroniska plattformar.
Äldre har också rätt att själva välja vad de vill delta i och vilken typ av tjänster de är villiga att engagera sig i. Samtal till personer som var 85 år eller äldre och som hamnat utanför tjänsterna under coronapandemin, visade att det finns många äldre personer i välfärdsområdet som är nöjda med sitt liv och vill ha kontroll över det utan samhällets stöd. Det är viktigt att göra det möjligt för alla äldre personer i välfärdsområdet att bevara sin självständighet och att stödja dem som behöver en tjänst för lätt stöd med lättillgänglig information om vem de ska kontakta om de behöver tjänsten eller information om den. Äldre personers välbefinnande och funktionsförmåga stöds bäst genom ett nära samarbete med välfärdsområdet, städerna och aktörerna i den tredje sektorn. Där äldre personer rör sig bör det finnas information om vart de kan vända sig när de har frågor om behovet av stöd eller lättare hjälp, som inte nödvändigtvis kräver social- eller hälsovårdspersonal. Viktiga samarbetspartner här är föreningar, organisationer, bibliotek, frivilligaktörer och församlingar. Ett bra exempel är projektet Keikka-apu, där volontärer från lokala församlingar hjälper till i vardagliga situationer, till exempel som ledsagare vid uträttande av ärenden när de anhöriga inte kan följa med.
Inom äldreservicen försöker vi uppnå målen enligt välfärdsområdets strategi med hjälp av olika utvecklingsprojekt såsom Vanda och Kervo välfärdsområdes projekt enligt Finlands program för hållbar tillväxt. Målet med projektet är att stödja kommuninvånare i utsatt och sårbar ställning.
I spetsprojektet VakeHyva – Hyvät palvelut Hyvä Ikä stöds äldre personers boende i hemmet genom att rikta in tjänster utifrån ett proaktivt arbetssätt och genom att förtydliga välfärdsområdets helhet av tjänster för äldre som produceras i hemmet och knyta dessa på ett naturligt sätt till hela serviceutbudet inom social- och hälsovården. Äldre personer får bättre tillgång till tjänster i rätt tid när dolda stödbehov och problem identifieras med hjälp av förebyggande insatser i tidigt skede. Öppna tjänster som stöder välbefinnandet och som riktas till stadsborna samt social- och hälsovårdens tjänster gör det möjligt att bo hemma med god funktionsförmåga. Projektet Hyvä Ikä kommer att ta fram en modell för seniorverksamhet som gör det enklare att ta kontakt när det uppstår oro och med hjälp av vilken äldre personer kan nås proaktivt. I projektet bedrivs ett samarbete med organisationer, frivilliga, städernas basservice (t.ex. kultur- och idrottstjänster) samt välfärdsområdet för att fortsätta och vidareutveckla de verksamhetsmodeller som används i arbetet enligt modellen för positiv särbehandling och i det uppsökande äldrearbetet så att dessa kan inkluderas i utbudet inom äldreservicen.
I Vanda och Kervo välfärdsområde utvecklas som en del av projektet VakeHyva – Hyvät palvelut, som ingår i HyväHyte-spetsprojektet för utvecklingen, ett servicekoncept för hälsa och välfärd. HyväHytes mål är att kommunernas kultur-, natur- och idrottsverksamhet ska bli en del av serviceutbudet inom social- och hälsovården. Med hjälp av verksamhetsmodellen som utvecklas i projektet ska hemmaboende äldre hänvisas till kommunernas och den tredje sektorns hälsotjänster som främjar hälsa och välfärd, såsom kultur-, natur- och idrottstjänster, och gemenskaplig verksamhet. För det systematiska arbetet utvecklas en modell för servicebricka och handledning och enhetliga, täckande verksamhetsmodeller för de utvalda målgruppernas behov.
Parallellt med dessa utvecklingsarbeten som gäller hela välfärdsområdet startar i Havukoski och Myrbacka våren 2023 ett program som finansieras av Päivikki och Sakari Sohlbergs stiftelse. I programmet skapas en servicehelhet som fungerar som ett nätverk och en modell med vilken man kan tillhandahålla mångsidigt, snabbt och rättidigt stöd för äldre. Programmet genomförs genom fem arbetspaket och målet för arbetspaketet för stöd för psykiskt välbefinnande hos äldre är att hitta äldre i utsatt ställning genom ett nätverkssamarbete med hemvården i området, gerontologiskt socialarbete och yrkesutbildade personer som arbetar med bedömning av servicebehovet. I programmet producerar Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors och HelsingforsMissionen uppsökande äldrearbete, tjänsten Seniorhållplatsen och tjänsten med stödpersoner. De utvecklar verksamheten tillsammans med äldreservicen och olika aktörer i områdena. Det centrala är att skapa fungerande praxis med hjälp av vilka äldre personer hittar lämpliga stödåtgärder för sig själva med hjälp av olika organisationsaktörer, Seniorrådgivningen eller serviceproducenter i välfärdsområdet.
Stadens tjänster som stöder välfärden, såsom kultur- och idrottstjänsterna, samt organisationsaktörer som bedriver verksamhet i området och deras tjänster är centrala i arbetet för att främja hälsa och välfärd. I Vanda och Kervo välfärdsområde används också en remissbaserad verksamhetsmodell med välfärdsmentorer, där stadens idrottstjänster och hälsotjänster samarbetar för att erbjuda livsstilshandledning och rådgivning för dem som behöver det. Det nära samarbetet med staden och organisationerna bör fortsätta även framöver och detta samarbete säkerställs med hjälp av välfärds- och delaktighetsplaner samt via de verksamhetsmodeller, elektroniska verktyg och samarbetsmodeller som nu utvecklas inom projekten.
Välfärdsområdet håller för närvarande på att utarbeta en lagstadgad regional välfärdsberättelse och välfärdsplan. Välfärdsplanen innehåller en välfärdsplan för äldre personer. I välfärdsplanen beskrivs bland annat de olika tjänsterna för äldre samt prioriteringar, mål och åtgärder för att främja äldre personers välbefinnande och hälsa. I välfärdsplanen beaktas bland annat stödet av äldre personers funktionsförmåga och stärkandet av de förutsättningar som främjar välbefinnandet.
En viktig uppgift för Vanda och Kervo välfärdsområde är att säkerställa lagstadgade tjänster för alla äldre enligt deras behov. För att upprätthålla och förbättra invånarnas funktionsförmåga är det viktigt att informera om de olika tjänster som finns tillgängliga och erbjuda varje person det lätta stöd och den verksamhet som passar dem. Städernas och välfärdsområdets planer och åtgärder för främjande av hälsa och välfärd syftar till att återspegla omfattningen och genomförandet av serviceutbudet och samarbetet kring funktioner för att upprätthålla välbefinnandet och funktionsförmågan. I Vanda och Kervo välfärdsområde möjliggörs detta stöd för lätta tjänster för att hitta en lämplig verksamhet genom Seniorrådgivningens arbete och med hjälp av tjänster och funktioner som ordnas av flera olika aktörer. Flera olika projekt har inletts för att förbättra informationsutbytet och handledningen, vilket säkerställer bättre att lätt stöd tillhandahålls i rätt tid i framtiden. Genom att utveckla en modell för seniorverksamheten och med hjälp av bra kommunikation kan vi hänvisa klienterna i rätt tid till lämpliga lätta tjänster. Seniorrådgivningens arbete och tjänster är redan en del av välfärdsområdets serviceutbud och genom detta arbete kan vi säkerställa tillgängligheten till information om olika funktioner och vid behov hitta en lämplig stödtjänst genom bland annat frivilligverksamhet, föreningsarbete och projekt.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att
- lämna till Gashaw Bibani och de 15 andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen svar på fullmäktigemotionen enligt beskrivningsdelen ovan,
- föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att den antecknar den erhållna redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att behandlingen av fullmäktigemotionen har avslutats.
Beslut
Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.