Områdesstyrelsen, möte 22-08-2023

Protokollet är granskat

§ 193 Inrättande av tjänster för välfärdsområdets olika sektorer från 1.9.2023

VAKEDno-2023-1013

Beskrivning

Ärendets beredare: personaldirektör Anne Sivula 

Välfärdsområdesfullmäktige beslutar i enlighet med 50 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde om inrättande och indragning av tjänsterna som välfärdsområdesdirektör och sektordirektör samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av övriga tjänster samt om ändring av beteckningarna för dem. Sektordirektören beslutar, med beaktande av vad som särskilt har föreskrivits eller bestämts, om ändring av behörighetsvillkoren för tjänster för de tjänsteinnehavare som lyder under hen. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Behörighetsvillkoren för övriga tjänster avgörs när tjänsterna inrättas. Räddningsnämnden beslutar om de ärenden som berör räddningsverket enligt det som anges i 24 §. 

Sektorerna har lämnat förslag till personalförvaltningen om följande ändringar av antalet befattningar för dessa tjänster: 

  • Två tjänster som socialarbetare ändras till tjänster som specialsocialledare (sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, serviceområdet för funktionshinderservice)   
  • Två befattningar som servicehandledare ändras till tjänster (sektorn för äldreservice, serviceområdet för service för att bo hemma) 
  • Två befattningar som invandrarhandledare ändras till tjänster som socialhandledare (sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, serviceområdet för tjänster för vuxensocialarbete) 
  • En tjänst som chef för socialt arbete ändras till en tjänst som kvalitetsansvarig (sektorn för koncerntjänster, serviceområdet för organiseringsstöd och upphandling) 
  • En tjänst som inköpschef ändras till en tjänst som kvalitetsansvarig (sektorn för koncerntjänster, serviceområdet för organiseringsstöd och upphandling) 
  • En tjänst som specialsocialhandledare ändras till en tjänst som sakkunnig inom kvalitetskontroll (sektorn för koncerntjänster, serviceområdet för organiseringsstöd och upphandling) 
  • En tjänst som kvalitetsexpert ändras till en tjänst som sakkunnig inom kvalitetskontroll (sektorn för koncerntjänster, serviceområdet för organiseringsstöd och upphandling) 

 

Ändringarna av tjänsterna har behandlats med sektordirektörerna och de ställer sig positiva till förslagen. Personaltjänsterna föreslår att välfärdsområdesstyrelsen genomför ovan nämnda ändringar av tjänsterna i välfärdsområdet. En sammanställning av tjänsterna som ska inrättas finns som bilaga.

Personalstrukturen i välfärdsområdet har skapats genom en sammanslagning och uppfyller inte helt servicebehovet. Personalstrukturen måste även förnyas i takt med att tjänsterna utvecklas. Antalet anställda kan dessutom inte ökas mycket mer, vilket är anledningen till att en kontinuerlig översyn av personalstrukturen är nödvändig. Av dessa skäl finns det flera ändringsbehov för tjänster och anställningar i arbetsavtalsförhållande i detta förslag och även i fortsättningen. 

Behörighetsvillkoren för tjänsterna följer av lagstiftningen, tjänste- och arbetskollektivavtalen och servicebehovet. När tjänsterna inrättas är det viktigt att behörighetsvillkoren är i linje med ovan nämnda instruktioner. I varje rekryteringssituation anges dock rekryteringskriterierna i utlysningen av tjänsten. De inriktas på tillsättningen av tjänsterna enligt varje situation och de aktuella behoven. De behörighetskriterier som är knutna till tjänsterna måste därför ge utrymme för olika profileringar beroende på situation och därför är det inte rimligt att tillämpa för strikta behörighetskriterier. På så sätt kan man bredda urvalet av potentiella sökande, vilket är viktigt när det råder personalbrist i många arbetsuppgifter.  

 

Allmänna bestämmelser om inrättandet av tjänster i välfärdsområdet 

Enligt § 92 i lagen om välfärdsområden står de anställda hos ett välfärdsområde i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden och tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena gäller vad som föreskrivs särskilt. Uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För en sådan uppgift inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person dock för en sådan uppgift anställas i tjänsteförhållande också utan att en tjänst inrättas för uppgiften.  

Vidare i enlighet med § 93 1 mom. i lagen om välfärdsområden fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga. Med stöd av 50 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde ingår inrättandet av tjänster samt beslut om behörighetsvillkoren för tjänsten i välfärdsområdesstyrelsens befogenheter. Tjänster som inrättas i Vanda och Kervo välfärdsområde är gemensamma för välfärdsområdet. 

Enligt 125 § 2 mom. i Finlands grundlag är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av kommunen eller välfärdsområdet bestämd särskild behörighet. En person kan anställas i tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt om det eller kommunen eller välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall. Endast personer som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande.  

Välfärdsområdet kan med sitt beslut skärpa behörighetskraven som föreskrivs i lagen eller förordningen. Däremot kan behörighetskraven inte lättas efter beslut av välfärdsområdet. Om inga behörighetskrav föreskrivs i lag eller förordning, ska den behöriga myndigheten inom välfärdsområdet överväga ändamålsenliga behörighetskrav för tjänsten. Behörighetskraven för tjänsten kan fastställas med bestämmelser i förvaltningsstadgan, när tjänsten inrättas eller genom separata beslut. Befogenheten att fatta beslut om behörighetskrav inkluderar även ändring av behörighetskraven. 

Enligt § 56 i välfärdsområdets förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesfullmäktige om val av välfärdsområdesdirektören och sektordirektörerna. Välfärdsområdesdirektören väljer dem som är direkt underställda hen som inte är sektordirektörer. Dessutom fattar välfärdsområdesdirektören beslut om den som ska sköta en ledig tjänst som sektordirektör. Sektordirektören, serviceområdeschefen och uppgiftsområdeschefen väljer den personal som är underställd dem. Vid anställning ska eventuella befintliga, vid vardera tidpunkten gällande bestämmelser om tillsättningstillstånd tas i beaktande. Den myndighet som beslutar om anställningen följer välfärdsområdets lönesystem i fråga om lönen. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar även om prövotiden eller överenskommelsen om den. Om val av räddningsdirektören beslutas enligt § 24. 

​​​​​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. inrätta följande tjänster och behörighetsvillkor för dessa:
    • Två tjänster som servicehandledare. Behörighetsvillkor för tjänsten är lämplig högskoleexamen och tillräcklig erfarenhet av uppgiftsområdet, lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården 817/2015 8§ 
    • Två tjänster som socialhandledare. Behörighetsvillkor för tjänsten finns i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården 817/2015 8§  
  2. ändra följande tjänstebeteckningar:
    • två tjänster som socialarbetare ändras till tjänster som specialsocialledare. Behörighetskravet för tjänsten är lämplig högskoleexamen och tillräcklig erfarenhet av uppgiftsområdet, lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården 817/2015 8§ 
    • en tjänst som chef för socialt arbete ändras till en tjänst som kvalitetsansvarig. Behörighetsvillkor för tjänsten är högre högskoleexamen 
    • en tjänst som inköpschef ändras till en tjänst som kvalitetsansvarig. Behörighetsvillkor för tjänsten är högre högskoleexamen 
    • en tjänst som specialsocialhandledare ändras till en tjänst som sakkunnig inom kvalitetskontroll. Behörighetsvillkor för tjänsten är högre högskoleexamen 
    • en tjänst som kvalitetsexpert ändras till en tjänst som sakkunnig inom kvalitetskontroll. Behörighetsvillkor för tjänsten är högre högskoleexamen.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.