Områdesstyrelsen, möte 22-08-2023

Protokollet är granskat

§ 198 Svar på fullmäktigemotionen angående hälsorådgivning för Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för hälsovårdstjänster Kati Liukko 

På välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 2.5.2023 § 39 lämnades Gashaw Bibanis fullmäktigemotion ”Hälsorådgivning för Vanda-Kervo välfärdsområde”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av sex ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse: ”Konceptet med hälsorådgivning är sedan tidigare bekant från Nystads och S.t. Michels kommuner. Hälsorådgivningen betjänar med låg tröskel med avsikten att satsa på ökad hälsoinformation och hälsoläskunnighet. Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes strategi satsar vi på förebyggande. Den bästa förebyggande åtgärden för individen är tillräcklig kunskap och verktyg för att främja och upprätthålla den egna hälsan. Vi undertecknade föreslår att man provar Hälsorådgivningstjänsten till exempel i de tre största områdena: Kervo, Västra Vanda och Östra Vanda. Verkningsfullheten bör följas upp med enkäter och med uppföljning.”

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade 30.5.2023 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för hälsovårdstjänster före 2.11.2023.  

Svar på fullmäktigemotionen:  

De befintliga snabbklinikerna för social- och hälsovård/hälsorådgivning i Finland är rådgivningspunkter med låg tröskel och olika inriktning beroende på kommun eller välfärdsområde. Egentliga behandlingsåtgärder och mätningar görs bara i en liten del av klinikerna. I de nuvarande verksamhetsmodellerna betonas hänvisning till tjänsterna, stöd av arbets- och funktionsförmåga och mentalvård. Tonvikten ligger också på samarbete med organisationer/den tredje sektorn och andra offentliga tjänsteleverantörer. 

Sektorn för hälsovårdstjänster har under sin korta verksamhetsperiod på sex månader redan utvecklat flera sådana tjänster som framhävs i de olika hälsorådgivningspunkterna.  Sektorn är också involverad i ett antal programprojekt och planer på välfärdsområdets nivå. Man har också ett nära samarbete med sektorerna för att främja välbefinnandet hos bostadslösa, personer som lider av ensamhet eller andra utmaningar, personer med missbruksproblem och arbetslösa.  

Nedan finns exempel på tjänsternas utveckling och samarbetet med olika aktörer.  

  • Strukturerna för stöd av arbets- och funktionsförmågan utvecklas på ett mångprofessionellt och tväradministrativt sätt.  En beskrivning av nuläget för hälso- och sjukvårdstjänsterna utarbetas i ett gemensamt projekt. Utifrån denna information planeras en färdplan för tjänsteutveckling. Mer information finns i § 61 Svar på fullmäktigemotionen om grundandet av en enhet för utredning av arbets- och funktionsförmåga samt pensionsmöjligheter som en del av Vanda och Kervo välfärdsområdes hälsovårdstjänster (https://vakehyva.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Aluevaltuusto/Kokous_1262023/Vastaus_valtuustoaloitteeseen_koskien_ty(6641) )
  • Välfärdsområdet anser att det är viktigt att missbrukar- och mentalvårdstjänster med låg tröskel tillhandahålls på lika villkor och på ett högklassigt sätt. Hälsostationen i Kervo har en modell för missbrukar- och mentalvårdstjänster med låg tröskel. I § 72 Svar på fullmäktigemotionen gällande tryggande av tillräckliga mental- och missbrukstjänster inom Vanda och Kervo välfärdsområde (https://vakehyva.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Aluevaltuusto/Kokous_1262023/Vastaus_valtuustoaloitteeseen_koskien_ri(6658) ) föreslog sektorn för hälsovårdstjänster att modellen utvidgas även till de övriga hälsostationerna i välfärdsområdet. Den föreslagna modellen skulle också omfatta mottagningsverksamhet av walk-in-typ, som skulle bidra till att minska ojämlikheten i tillgången till missbrukar- och mentalvårdstjänster. Det krävs ytterligare resurser för att inrätta servicepunkter vid alla hälsostationer. 
  • Målet med VAKE:s delaktighetsprogram (bifogat) är att ge klienter, anställda, påverkansorganer och organisationer samt företag möjlighet att delta i VAKE:s verksamhet och dess utveckling. Exempel på metoder för delaktighet är bland annat kommunikation, grupp- och kamratstödsverksamhet, mötesplatser och erfarenhetsexpertverksamhet. Sektorn för hälsovårdstjänster har, liksom de andra sektorerna i välfärdsområdet, utarbetat en delaktighetsplan för att genomföra målen. 
  • Den regionala välfärdsberättelsen och -planen är för närvarande föremål för omfattande remissbehandling. De åldersgruppsspecifika planerna ställer upp en rad mål, åtgärder och indikatorer för att främja hälsan och välbefinnandet hos invånarna i välfärdsområdet. Förebyggande arbete utförs av de ansvariga instanserna i området och i samarbete med flera partner. I planerna anges bland annat att förutsättningarna för livshantering ska tryggas och stärkas för klienterna i arbetsför ålder genom att öka samarbetet mellan olika intressentgruppers tjänster, såsom boende och ekonomi. 
  • Målet med lösarteammodellen är att förbättra tillgången och tillgängligheten till hälsostationstjänster och kontinuiteten i vården. Modellen är en bedömning av klientens utökade vårdbehov i ett mångprofessionellt team. Man strävar efter att lösa klientens ärende vid den första kontakten och vid behov konsultera olika yrkesgrupper, såsom läkare, socialarbetare eller psykiatrisk sjukskötare. Lösarteammodellen har införts vid alla hälsostationer i välfärdsområdet. 
  • Utvecklingen av telefontjänsterna och webbplatsen vakehyva.fi fortsätter. 
  • Strukturerna och rollerna för organisationssamarbetet har stärkts i välfärdsområdet. 
  • Inom munhälsovården är verksamhet med låg tröskel och tandläkarmottagningar på öppna mötesplatser och andra allmänna platser väletablerade. Man når ut till personer i utsatt ställning och personer som ingår i riskgrupper i alla åldrar, man diskuterar egenvård av munhälsa och hänvisar personerna till tjänster. På mötesplatserna genomförs verksamheten i samarbete med olika aktörer och organisationer.  

 

Servicenätverket i Vanda och Kervo välfärdsområde är mycket omfattande och sektorsövergripande. Sektorn för hälsovårdstjänster föreslår att välfärdsområdet inte börjar bereda ett försök med hälsorådgivning med låg tröskel för vuxna under denna fullmäktigeperiod. Motiveringen är de många program, utvecklingsprojekt och planer som beskrivs ovan och som syftar till att stödja vuxnas välbefinnande och hälsa, inklusive de som är hamnat utanför samhället och servicenätverket. 

Om försöket med hälsorådgivning inleds i ett senare skede, anser sektorn att planeringen bör ske i nära samarbete med de offentliga tjänsterna och aktörerna i den tredje sektorn. Beredningen och utredningen av verksamhetsmodellen kräver resurser, en kostnadskalkyl och eventuellt ett separat projekt på VAKE-nivå. På grund av de begränsade resurserna är det viktigt att identifiera de viktigaste hindren för tillgången till vård och de lokala servicebehoven.  

 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. lämna till Gashaw Bibani och de fem andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan,
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att den antecknar välfärdsområdesstyrelsens svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att behandlingen av fullmäktigemotionen har avslutats.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.