Områdesstyrelsen, möte 22-08-2023

Protokollet är granskat

§ 191 Godkännande av grunderna för intern kontroll och riskhantering

VAKEDno-2023-3017

Beskrivning

Ärendets beredare: stf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Intern kontroll och riskhantering är en del av välfärdsområdets ledningssystem och ett verktyg för ledarskapet. Målet med den interna kontrollen och riskhanteringen är att


främja god förvaltning och högklassigt ledarskap, förebygga och kontrollera hot, dra nytta av möjligheter och styrkor samt kontinuerligt utveckla verksamheten och säkerställa att verksamheten är resultatrik.

Enligt 22 § 2 mom. 7 punkten i lagen om välfärdsområden (611/2021) fattar välfärdsområdesfullmäktige beslut om grunderna för den interna kontrollen och riskhanteringen.

I Vanda och Kervo välfärdsområde har grunderna för den interna kontrollen och riskhanteringen tidigare inkluderats som en del av


välfärdsområdets förvaltningsstadga, som välfärdsområdesfullmäktige har godkänt för första gången på sitt första sammanträde 8.3.2022 §4 och som har uppdaterats flera gånger under 2022–2023. I det bifogade förslaget till grunderna för intern kontroll och riskhantering inom välfärdsområdet har man samlat dessa i ett separat dokument som kompletterar det som står i


förvaltningsstadgan och samlar grunderna för intern kontroll och riskhantering. Som bilaga finns dessutom välfärdsområdets gällande förvaltningsstadga (godkänd i välfärdsområdesstyrelsen 12.6.2023 § 54).

I grunderna för den interna kontrollen och riskhanteringen beskrivs följande delområden:

  • Intern kontroll och riskhantering som en del av välfärdsområdets lednings- och förvaltningssystem
  • Lagstiftningsgrund för intern kontroll och riskhantering
  • Begrepp och mål som gäller den interna kontrollen och riskhanteringen
  • Grunderna för den interna kontrollen och riskhanteringen i välfärdsområdets förvaltningsstadga
  • Redovisningsskyldighet och de redovisningsskyldigas ansvar för ordnande och fortsatt upprätthållande av intern kontroll och riskhantering
  • Utvärdering och rapportering inom intern kontroll och riskhantering

Grunderna för den interna kontrollen och riskhanteringen gäller Vanda och Kervo välfärdsområdes alla organ, ledning och chefer samt all verksamhet som välfärdsområdet är ansvarigt för i och med ägarskap, styrnings- och tillsynsansvar samt övriga förpliktelser.

Efter detta är avsikten att man för välfärdsområdesstyrelsen under hösten 2023 bereder noggrannare anvisningar och tillvägagångssätt för intern kontroll och riskhantering och godkännandet av dessa hör till välfärdsområdesstyrelsens befogenheter enligt 93 § i förvaltningsstadgan.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna grunderna för intern kontroll och riskhantering i Vanda och Kervo välfärdsområde i enlighet med bilagan.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.