Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektören för koncerntjänster Mikko Hokkanen och sektordirektören för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen
På välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 6.2.2023 § 10 lämnades De Grönas fullmäktigegrupps fullmäktigemotion ”Den nationella barnstrategin verkställs på Vanda och Kervo välfärdsområde". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 19 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:
”Målet med den nationella barnstrategin är ett samhälle som respekterar barnets rättigheter och verkställer FN:s konvention om barnets rättigheter. Finlands första nationella barnstrategi utarbetades i parlamentariskt samarbete genom att utnyttja kunnandet bland en omfattande grupp experter, och den publicerades 2021. Strategin baserar sig på samma faktabas samt grundläggande rättigheter och mänskliga rättigheter som gäller ställningen av barn, unga och familjer. Strategin sträcker sig över regeringsperioderna, och varje regering utarbetar en verkställighetsplan för att verkställa de strategiska riktlinjerna. Det är viktigt att utöver staten också välfärdsområden och kommuner bär ansvaret för att verkställa barnstrategin och tar i beaktande principerna och riktlinjerna i barnstrategin.
Välfärdsområdesfullmäktige har ansvaret för att barnens rättigheter förverkligas på välfärdsområdet till fullo. Detta kräver beslut som tar barn och unga i beaktande, såsom barnkonsekvensbedömning, samt konkreta åtgärder, eftersom barnets fördel och rättigheter inte förverkligas på egen hand. Vi på Vanda och Kervo välfärdsområde har full möjlighet att försäkra att vi är ett barnvänligt välfärdsområde som inte gör kompromisser med barnets rättigheter.
Utgående från det som motiverats ovan föreslår vi som undertecknat motionen att Vanda och Kervo välfärdsområde verkställer den nationella barnstrategin och på så sätt främjar byggandet av ett barn- och familjevänligt välfärdsområde som respekterar barnets rättigheter. Dessutom föreslår vi att områdesledamöter får utbildning i barnstrategins mål, barnkonsekvensbedömning och barnbudgetering."
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 28.2.2023 § 56 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning till sektordirektören för koncerntjänsterna senast 06.8.2023.
Svar på fullmäktigemotionen:
Den nationella barnstrategin
Finlands första nationella barnstrategi, som grundar sig på FN:s konvention om barnets rättigheter, publicerades 2021. Dess målsättning är ett samhälle som respekterar barnets rättigheter samt ett genuint barn- och familjevänligt Finland. I barnstrategin redogörs för hur barns och ungas välfärd och rättigheter tillgodoses i nuläget samt vilka som är de viktigaste målen och åtgärderna för att främja dessa. I barnstrategin betonas bland annat alla barns rätt till välbefinnande, trygghet och omsorg. I barnstrategin förbinder man sig också att bedöma hur beslut påverkar barn och att främja barnbudgetering, samt att stärka kunskapsbasen om barns välbefinnande och barns och ungas deltagande.
När det gäller den nationella barnstrategin har varje regering till uppgift att utarbeta och genomföra en noggrannare genomförandeplan för att främja riktlinjerna i strategin under sin regeringsperiod. Genomförandet ska vara långsiktigt, planmässigt och effektivt och baseras på tillräcklig och aktuell information om barns, ungas och familjers välbefinnande. Inom social- och hälsovårdstjänsterna för barn och familjer betonar genomförandeplanen bland annat rätten för barn och unga med missbruksproblem till det stöd de behöver, utvecklingen av effektiviteten i mentalvårdsarbetet för barn och unga och tillgängligheten till tjänster samt samordningen av tjänster för barn och familjer. (Planen för genomförandet av den nationella barnstrategin: Statsrådets principbeslut)
I uppföljningsrapporten av statsminister Sanna Marins regering (2019–2023) om genomförandet av den nationella barnstrategin framfördes att välfärdsområdet har en central betydelse för att stödja och trygga en gynnsam utveckling för barn och unga. Enligt utredningen ska välfärdsområdena beakta barns och ungas ställning och behov i ordnandet av tjänsterna och deras strukturer. I utredningen framförds även att med tanke på den sektorsövergripande karaktären är det viktigt att kommunerna och välfärdsområdena samarbetar. (Uppföljningsrapport av statsminister Sanna Marins regering (2019–2023) om genomförandet av den nationella barnstrategin). I Petteri Orpos regeringsprogram förbinder man sig att fortsätta med de åtgärder som Sanna Marins regering tidigare fastställt som en del av genomförandet av regeringens barn- och familjepolitik. (Regeringsprogram)
Barnstrategin i Vanda och Kervo välfärdsområde
Att stärka barns och familjers välbefinnande är en av de viktigaste uppgifterna för välfärdsområdet i Vanda och Kervo. Att främja målen i den nationella barnstrategin har identifierats som ett sätt att stödja barns, ungas och familjers välbefinnande och att stärka barns delaktighet och rättigheter. Vanda och Kervo välfärdsområdesstrategi godkändes av välfärdsområdesfullmäktige 22.11.2022 och i den konstateras att välfärdsområdet förbinder sig till den nationella barnstrategin genom att utveckla barn- och familjevänliga tjänster och förbinda sig till barnstrategins centrala mål. I den godkända budgeten för 2023 (20.12.2022) konstateras att i utvecklingen av tjänster inom sektorn för barn, unga och familjer beaktas förverkligandet av barnets rättigheter och den nationella barnstrategin.
Målen för planen för genomförande av barnstrategin i välfärdsområdets arbete
I Vanda och Kervo välfärdsområde främjas de viktigaste riktlinjerna i barnstrategin i alla tjänster och i samarbete med olika aktörer. I enlighet med målen för social- och hälsovårdstjänsterna i genomförandeplanen ligger fokus för tjänsterna i välfärdsområdet på att stödja barn, unga och familjer genom att i första hand erbjuda effektiva former av tidigt stöd. Kärnan i den samordnade verksamhetsmodellen för familjecenter är tjänsternas tillgänglighet, effektivitet och förebyggande effekt. Inom sektorn för barn, unga och familjer har man också satsat på att effektivisera rådgivnings- och vägledningstjänsterna, bland annat genom att inrätta ett gemensamt rådgivnings- och vägledningsteam för barnfamiljer.
Inom sektorn för barn, unga och familjer utvecklas servicestigar för mentalvårds-, missbruks- och beroendearbetet för barn och unga i mångprofessionellt samarbete. Syftet är att förtydliga och harmonisera servicestigarna så att barn och unga får rätt service vid rätt tidpunkt och på rätt plats. (Vanda och Kervo välfärdsområdesstrategi)
Stärkande av kunskapsbasen om barns välbefinnande och barns och ungas delaktighet
Den kunskapsbaserade ledningen som helhet är under ständig utveckling i välfärdsområdet. Målet är att möjliggöra en bättre uppföljning av välbefinnandet och en tidsenlig och korrekt utvärdering av hur effektiva de vidtagna åtgärderna är.
För att stärka kunskapsbasen i enlighet med barnstrategin i Vanda och Kervo välfärdsområde kommer den första välfärds- och hälsovårdsplanen att utarbetas under 2023. I den åldersgruppsspecifika planen för barn och unga finns en omfattande utredning av välbefinnandet och hälsan hos barn och unga i Vanda och Kervo samt en kartläggning av välfärdsområdets och dess samarbetspartners tjänster. Planen fungerar som en grund för utveckling av tjänsterna och det gemensamma arbetet, med beaktande av verkställandet av barnstrategin i allt beslutsfattande och alla tjänster.
Barnstrategin kräver att barn ska vara delaktiga i beslut som rör dem. Våren 2023 färdigställdes Vanda och Kervo välfärdsområdes delaktighetsprogram och delaktighetsplanen för tjänster för barn, unga och familjer. Delaktighetsplanen bygger på att barn och unga ska vara delaktiga i beslut och i planeringen av tjänster och vård som rör dem. Delaktigheten implementeras i det dagliga arbetet i välfärdsområdet; barns initiativ uppmärksammas där barn finns och av alla vuxna som möter barn i sitt arbete. Dessutom används olika former av representativt deltagande, såsom ungdomsfullmäktige och den regionala samarbetsgruppen för studerandevården, särskilt vid planeringen av stora helheter.
Att beakta deltagande i olika tjänster kräver särskilda kunskaper hos personalen. Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer ordnar deltagandeutbildning för personalen som en del av deltagandeplanens förankringsarbete under hösten 2023 och våren 2024. Arbetet i enlighet med deltagandeplanen utvärderas i sektorn för barn, unga och familjer i samband med delårsrapporterna.
Barnkonsekvensbedömning och barnbudgetering
Syftet med en barnkonsekvensbedömning är att säkerställa att barnets bästa och barnets rättigheter i stort beaktas i alla beslut och åtgärder som rör barn. Barnkonsekvensbedömningen kan fokusera på barn i allmänhet eller en viss barngrupp. Då bedöms beslutets konsekvenser för den barngruppen. En barnkonsekvensbedömning ger mer information som underlag för beslutsfattandet, förtydligar beslutsprocessen, förbättrar effektiviteten i beslut och åtgärder samt ökar transparensen och mångfalden i beslutsfattandet. Bedömningen ska inkluderas i beslutsprocessen. En modell för förhandsbedömning av konsekvenserna av beslut kommer att utvecklas för välfärdsområdet, och i den beaktas även konsekvenser för barn.
Barnbudgeteringen är länkad till barnkonsekvensbedömningen. Barnbudgetering innebär att man granskar budgeten och bokslutet för välfärdsområdet utifrån ett barnrättsperspektiv. Barnbudgeteringen behandlades i ett separat svar på fullmäktigemotion 12.6.2023. I svaret konstaterades att barnbudgetering inte innebär utarbetande av en separat ”barnbudget”, utan det är fråga om en granskning av budgetens anslag för barn som helhet. Statsunderstöd har sökts för barnbudgetering i RRF-projektet för hållbar tillväxt. Syftet med finansieringen är att skapa en modell för att regelbundet samla in uppgifter om de belopp i euro som anslås för barn, unga och familjer och koppla uppgifterna till barnkonsekvensbedömningen och verkningsfullheten. (12.6.2023§ 70 Svar på fullmäktigemotionen om införande av barnbudgetering i Vanda och Kervo välfärdsområde).
Ledamöterna i Vanda och Kervo välfärdsområdesfullmäktige kommer att informeras om målen i barnstrategin, barnkonsekvensbedömningen och barnbudgeteringen vid ett informationsmöte hösten 2023.
Beslut
Beslutsförslaget antogs enhälligt efter diskussion.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.