Beskrivning
Ärendets beredare: serviceområdeschef Elina Eeva och sektordirektör för koncerntjänsterna Mikko Hokkanen
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 29.3.2022 § 37 lämnade Riitta Särkelä in en fullmäktigemotion om stöd för organisationernas verksamhet och samarbete. Fullmäktigemotionen har dessutom undertecknats av 46 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:
"I organisationerna utförs oersättligt arbete som stöder välfärdsområdena att uppnå de mål som ställts för social- och hälsovårdsreformen. Med hjälp av organisationernas verksamhet främjas och stärks invånarnas välfärd, hälsa och säkerhet. Organisationernas verksamhet hjälper människor att klara sig i vardagliga situationer och stöder också i de områden som inte täcks av servicen. Den hjälp och det stöd som organisationerna erbjuder kan också vara en del av servicekedjan eller -helheten. I Vanda-Kervo finns sammanlagt 255 social- och hälsovårdsorganisationer och 5 stiftelser inom social- och hälsovården, som är viktiga resurser för välfärdsområdet. Enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård ska välfärdsområdet främja sina invånares välfärd och hälsa och där har välfärdsområdet det primära ansvaret till den del denna uppgift är kopplad till välfärdsområdets övriga lagstadgade uppgifter. Välfärdsområdet ska också främja verksamhetsförutsättningarna för de organisationer som arbetar för att främja välfärd och hälsa och deras möjligheter att påverka främjandet av hälsa och välfärd.
I fortsättningen ansvarar både välfärdsområdena och kommunerna för att stödja organisationernas verksamhet. Det är viktigt att man kommer överens om verksamhetssätten tillsammans med kommunerna i området så att organisationernas verksamhetsmöjligheter inte äventyras i förändringsskedet. I praktiken innebär detta bland annat att lokaler överlåts till organisationerna, att organisationsunderstöden garanteras och att det finns ett avtal om kommunernas och välfärdsområdenas ansvar. Det behövs också en regelbunden dialog och en samarbetsstruktur mellan organisationerna och välfärdsområdet.
Organisationerna får understöd via STEA (av Veikkaus intäkter) för olika slags verksamhet som i fortsättningen genomförs i välfärdsområdena. En del av dessa verksamheter genomförs nu som partnerskapsverksamhet tillsammans med kommunen: organisationen får understöd för verksamheten i fråga via STEA och kommunen är delfinansiär i samma verksamhet. Det är viktigt att dessa partnerskapsverksamheter fortsätter i samarbete med välfärdsområdena och att välfärdsområdenas resurser reserveras för dem på samma sätt som i kommunerna. Annars riskeras dessa verksamheter, som ofta stöder människor som lever i en sårbar situation till exempel på grund av våld i nära relationer, psykiska problem eller andra orsaker.
Jag/vi föreslår att Vanda-Kervo välfärdsområde under 2022
· skapar och kommer tillsammans med kommunerna och organisationerna i regionen överens om verksamhetsprinciper för att stödja organisationerna, med hjälp av vilka organisationernas verksamhetsförutsättningar tryggas även i framtiden
· fastställer en ansvarig instans som i fortsättningen ska stödja organisationerna i välfärdsområdet och reserverar resurser för att stödja organisationernas verksamhet
· kartlägger de partnerskapsverksamheter i välfärdsområdet som där organisationerna får stöd via STEA och städernas finansiering för samma verksamhet samt säkerställer kontinuiteten i dessa verksamheter i välfärdsområdet
· skapar en struktur för en regelbunden och kontinuerlig dialog mellan organisationerna och välfärdsområdet som en del av välfärdsområdets förvaltningsmodell, så att organisationerna kan vara en viktig expert och resurs när välfärdsområdet utvecklas och fungera som stöd för dess invånare."
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 7.4.2022 § 50 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till ekonomiberedningsdirektören och den specialsakkunniga (främjande av hälsa och välfärd/delaktighet).
Vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 9.5.2023 § 122 presenterades svaret på fullmäktigemotionen om stödjande av organisationernas verksamhet och samarbete. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sammanträdet enhälligt att återremittera ärendet för ny beredning.
Svar på fullmäktigemotionen:
Enligt 25 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde koordinerar nämnden för närdemokrati och delaktighet välfärdsområdets samarbete med organisationer, beslutar om att utlysa ansökan om understöd och utarbetar ett förslag till välfärdsområdesstyrelsen om beviljande av understöd utifrån de understödsprinciper som fastställts av välfärdsområdesstyrelsen. Enligt 23 § i förvaltningsstadgan beslutar välfärdsområdesstyrelsen om beviljande av understöd utifrån förslaget som läggs fram av nämnden för närdemokrati och delaktighet.
Beredningen av organisationsunderstödet inleddes i välfärdsområdet våren 2022, då man tillsammans med städerna i området kom överens om att i fortsättningen understöder både välfärdsområdet och kommunerna organisationer som stöder serviceproduktionen inom social- och hälsovården utifrån gemensamt överenskomna riktlinjer. Välfärdsområdesstyrelsen godkände understödsprinciperna 5.10.2022 och de uppdaterades 26.9.2023. Välfärdsområdet har efter att det startade verksamheten haft två ansökningsomgångar för understöden. Anslaget för understöden har varit 850 000 euro/år. 2023 beviljades 29 sökande understöd (21 verksamhets- och 8 partnerskapsunderstöd) och 2024 beviljades 41 sökande understöd (29 verksamhetsunderstöd och 12 partnerskapsunderstöd).
I fråga om ansökningsomgångarna har förhandlingar förts med städerna Vanda och Kervo. I enlighet med understödsprinciperna kan kommunerna i välfärdsområdet ansöka om understöd för verksamhet som stöder och kompletterar de tjänster som kommunen ansvarar för att ordna och i första hand samarbetar med dessa tjänster. Kommunerna understöder även i fortsättningen bland annat verksamhet i anslutning till frivilligt kamratstöd och rekreationsverksamhet (till exempel klubbar, läger och utfärder). För samma verksamhet kan understöd endast fås från antingen välfärdsområdet eller kommunen. I välfärdsområdets ansökan om organisationsunderstöd ska den organisation som ansöker om understöd uppge övriga understöd som söks för samma verksamhet, såsom understöd som söks från städerna och Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA).
I samband med den första beredningen av understöden samarbetade man också med Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) och strävade bland annat efter att säkerställa kontinuiteten i de funktioner som finansieras gemensamt med STEA.
I ansökan om STEA-understöd ska organisationen ange de centrala samarbetspartnerna, samarbetets karaktär och samarbetspartnernas roll. Organisationerna har ingått samarbetsavtal med Vanda och Kervo välfärdsområde, där samarbetet inom den verksamhet som understöds av STEA har fastställts.
I välfärdsområdet koordineras organisationssamarbetet inom koncerntjänsternas sakkunnig- och utvecklingstjänster. En specialsakkunnigs arbetsinsats på 100 % har reserverats för koordineringen. Dessutom används specialsakkunnigas arbetsinsats för sektorspecifika ärenden inom organisationssamarbetet, såsom i det interna beredningsnätverksarbetet inom organisationssamarbetet, vid beredningen av samarbetsavtal med organisationerna och samarbetsmöten med organisationerna.
Under ledning av den specialsakkunniga inom organisationssamarbete inrättades en utvecklingsgrupp för organisationssamarbetet i välfärdsområdet 10/2022. Gruppens uppgift har varit att fungera som en kontaktyta mellan organisationerna och välfärdsområdet och att framföra organisationernas synpunkter särskilt på beredningsarbetet på strategisk nivå. Sammanlagt 31 organisationsaktörer har verkat i gruppen. Välfärdsområdets mål har ändå varit att bilda ett mer officiellt organ inom gruppen för organisationssamarbete, dvs. delegationen för organisationssamarbete.
Välfärdsområdesfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde 12.12.2023 § 132 att tillsätta en delegation för organisationssamarbete som lyder under nämnden för närdemokrati och delaktighet. Nämnden har till uppgift att godkänna en verksamhetsstadga för delegationen där riktlinjer dras upp för delegationens uppgifter, antal medlemmar och hur dessa väljs, mandatperiod samt mötes- och verksamhetspraxis. Nämnden för närdemokrati och delaktighet beslutade vid sitt sammanträde 15.4.2024 § 18 om verksamhetsstadgan för delegationen för organisationssamarbete. Enligt verksamhetsstadgan ska delegationen för organisationssamarbete
· Stödja samordningen av organisationssamarbetet i nämnden för närdemokrati och delaktighet;
· Stärka organisationernas verksamhetsförutsättningar i regionen;
· Skapa en helhetsbild av organisationssamarbetet;
· Delta i planeringen och utvecklingen av välfärdsområdets organisationssamarbete;
· Bereda bl.a. initiativ, utlåtanden, ställningstaganden och framställningar för nämndens behandling;
· Fungera som ett sektorsövergripande samarbetsorgan för organisationerna;
· Också representera organisationer som är verksamma i Vanda och Kervo välfärdsområde och som inte hör till organisationssamarbetet;
· Stärka invånarnas delaktighet i samarbete med nämnden för närdemokrati och delaktighet.
Urvalskriterierna för medlemmarna i delegationen för organisationssamarbete läggs fram då nämnden för närdemokrati och delaktighet har sitt nästa sammanträde 27.5.2024. Delegationens verksamhet kan inledas när medlemmarna har valts.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.